用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日民x面試不吐不快
樓主: laikaka
go

今日民x面試不吐不快   [複製鏈接]

其實真係好小事,不過的井底蛙家長又葡萄又陰謀論先甘多人討論啫。

回覆:Elau719 的帖子

唔覺佢算名幼,只係因為算半條龍先多人報,名幼未有耐到佢

BabyAndre  Can't agree more! I don't think this is a famous school at all!  發表於 13-11-22 12:13

回覆:今日民x面試不吐不快

咁KV做得好好多倍,我在等仔仔出來的時候,見到有個婆婆/嫲嫲想去廁所,跟住過去同個校工叔叔講,佢笑住比佢入左個'禁區',然後仲有個姨姨解開另一禁區繩引埋路咁一齊去。
另方面,排隊時候,有個大肚媽媽未夠鐘入去,門口有個staff 好主動問洗唔洗入去搵個位坐住等。
呢d 咪就係從小處教育。

我上星期in. 當時都見到有家長問可否借toilet, 因小朋友急,但都係say No.
其實好多學校都唔介意借toilet 比小朋友用。因為呢個年齡大多介左片,學校都明白。但既然佢有咁的rules, 報得佢就要follow 佢指示。都無奈的。

我係二樓等interview時,有幾個阿媽問童軍洗手間係邊,童軍話二樓有toilet,d阿媽帶左個小朋友去二樓洗手間喎。係咪未問清楚就鬧呢.......?

之前男小拔面試等成個鐘又係唔比借厠所用, 一樣比人開post鬧爆, 無辨法間間學校都有些規律吧了

fion_yinyin 發表於 13-11-17 21:09
我係二樓等interview時,有幾個阿媽問童軍洗手間係邊,童軍話二樓有toilet,d阿媽帶左個小朋友去二樓洗手間 ...
我係其中一個借厠呀媽
孖寶的媽

家長要有骨氣,小朋友才接收到父母的身教。
知識缺乏愛心,人只是暴燥冷漠的行屍走肉。

知識配合愛心,这种愛可以令家庭和平包容,孩子充滿盼望及堅忍!

投訴,理論,要求校方檢討,也可向分区教育局尋求意見!

回覆:null

如果係我都會好嬲。完全明白樓主的感受。咁無愛心同理心真係扣曬分!!!

我排隊時,我後面媽媽問童軍可否入內去廁所,童軍入去問左老師後都係話去商場或公園果個廁所,理由係當時學校入面好多人。那媽媽聽後有不滿,但因為佢個女急,都要去,仲要問童軍所謂既公園響邊。此乃所聽所聞,只講事實,如果咁都話唱衰無野好講。就算唱一唱有一千人無去面試,都仲有四千幾人爭, 咁唱黎做咩。有家長話要守學校規矩,唔跟就唔好玩呢個game, 某程度都o岩,因唔到我地控制。但我會教我個bb要有獨立思考,分辦是非,唔係學話話係咁,你唔想跟咪唔好報lor, 就等如學校係無問題。呢種獨立思考能力,正係呢代小朋友所欠缺。

引用:唔覺佢算名幼,只係因為算半條龍先多人報,

原帖由 abby0624 於 13-11-17 發表
唔覺佢算名幼,只係因為算半條龍先多人報,名幼未有耐到佢
Agree!

引用:Quote:原帖由+xoshan1025+於+13-11-17+發表

原帖由 bbalau 於 13-11-17 發表
嘩!好涼薄呀。就係知道遊戲規則,咪忍住都要排囉。你嘅說話等於同公公婆婆,大肚婆,抱住new born既人講: ...

其實呢間係咪真正的基督教學校?乜基督信念唔係要愛人,寬恕人,守望相助?小朋友又唔係路過借廁所,就算路過,有事學校都視而不見?

其實唔咁無品嘅學校,咪讀囉! 現在香港d教育唔係教好下一代,係叫產業! 最緊要係業績, 出幾多個 A....!品得.....話之你,個仔又唔係我既!

引用:我在二樓時,女女要去洗手間,老師都有俾我

原帖由 dunbinex 於 13-11-17 發表
我在二樓時,女女要去洗手間,老師都有俾我地去喎
重點喺校內同校外,如果喺校內,學校一定比小朋友去廁所!

所謂「見微知著」,一所學校的招生和面試安排,看似簡單平常,卻往往反映了它的辦學態度和管理手法,很有參考價值,家長大可從中觀察這所學校是否適合自己和孩子。人們常說「魔鬼都在細節裡」,就是這個意思。

我曾帶女兒到過不同的幼稚園面試,經驗是只要在學校的範圍內,無論大人或小孩都可以使用學校的廁所;也不見得有人會「濫用」這種方便,對學校造成不便。個別「名校」也許認為上廁所是件小事,只要方便校方管理就好,也不會影響最終的招生結果。只是家長可能就因為這些校方眼中的「小事」,在學校還沒給孩子面試打分之前,心裡已經給學校打分。

chiyin8  Yes  發表於 13-11-19 21:39

回覆:kongman 的帖子

agree!

民生好重視家校合作,認為學校唔借廁所無問題既家長充分體現了家校合作,如民生有人上黎睇呢個forum, 應該加佢地分。我就無本事拎呢d分

大家其實不用太勞氣,最重要係希望呢件事無影響到其他人,尤其小朋友的生理或心理影響。
我係民幼家長,或者可以以自己所了解的去看這件事。民生的校園設計尤其幼稚園係好為小孩成長去諗,地下係K1的課室,無廁所設施,每個班所內會有小孩用廁,小孩每天上課前會自行如廁,洗手,更會教小孩自理如刷牙等。廁所設計在內的用意係幫助幼童學會自理,方便幼童。K2 或以上會到2樓上課,要自行出去如廁,係小孩長大了,會自行處理自己的事及習慣上小學的模式去做,但廁所是在遠處的一方,若不知方向係會比較困難去找。

學校有通知interview的家長,如未到interview時間未能進入校園,需要如廁的小孩可到附近公園或商場。為什麼會那麼冷漠無情,要小孩到公園或附近商場。原因可能就是我以上所題的設計問題,若要家長帶小孩進入校園,再安排由童軍或老師帶上2樓,再去找廁所,倒不如到對面公園還快一點。加上地下每個班課室都在進行interview, 如你是在內面試中的家長,見有小孩及其家長入內用廁,一會又一個,對你,你小孩或面試的老師總會有點打擾,到時有會有些呢樣的投訴在BK內見。

所以大家會見到,有些已入內的家長完全無問題,借廁所有人幫助,亦得到友善的協助。

我真心見議有不滿的家長去信校長,將自己與小孩在那段時間interview,小孩的面試編號及遇到無理的事,詳細表達。等學校可以跟進,待校長清楚知道,因校長未必會睇BK。

同時我亦唔明白,有些網友不停說學校的不是,但又見他帶同小孩去面試,既然有那麼多不滿,為何要浪費時間去面試,倒不如和小孩去公園玩還開心,是嗎?

有些家長既然說到連報名也不屑,那他們真的了解嗎?當然大家見標題及樓主最早的發佈會覺得學校真的不是,但樓主亦說入內後係有人幫助帶去廁所。大家理解嗎?

一間學校有無愛去對待學生,真的不是靠包裝,就等同食物一樣,就算packing幾吸引,但內𥚃是壞的,我想信無人會再買。學校如果係無愛,無去教小朋友,在讀小朋友的家長不會希望自己的幼童也能跟哥哥或姐姐上同一所學校,亦不會有數千只為所謂半龍去apply. 如果覺得自己蠢左去apply的家長,現在何不直接唔去interview或致電學校道出自己的想法,就算學校收亦不會讀,我相信學校會多謝你的意見和可減少其工作量,是雙贏方案。
‹ 上一主題|下一主題