用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後台真係咁重要?
樓主: 夢遊仙境
go

後台真係咁重要?   [複製鏈接]

引用:Quote:loveDD+發表於+14-1-23+17:09+正苦既

原帖由 cccbaby 於 14-01-23 發表
但係尼班人而家應該好高級同有米,仲可以有此着數,真的不公平。窮人住公屋力爭上游後過入息水平,就被收公 ...
而家呢班高官都有心冇力啦

回覆 2ndsister 的帖子

沒有首名子女那5分,即使有宗教分也只得15分,妹妹沒可能自行入到九龍塘名女校!

回覆:後台真係咁重要?

引用:回覆+2ndsister+的帖子沒有首名子女那5分

原帖由 peter_pan 於 14-01-25 發表
回覆 2ndsister 的帖子

沒有首名子女那5分,即使有宗教分也只得15分,妹妹沒可能自行入到九龍塘名女校! ...

對。。。所以真係唔講唔覺,依家既教育變成咁,其實唔只直資/私小(真係咁岩見個間,拎左個例子),連津校都係咁我好小小。。。就起碼仲有間算出名既母校做後備。唔洗爭得咁苦,但就係遠左d><

其實無得咁計,每一間學校所收嘅學生,都會有專業人仕家庭,又有公務員家庭,亦有打私人機構嘅家庭,剛解公務員學生所考到嘅學校,就話有後台關係,咁其餘大部分考唔到學校嘅公務員家庭,佢地可以講啲乜先,仲有在2000年後入職嘅公務員,又沒有本地子女教育津貼,如果要不滿為何舊制嘅公務員可享有本地子女津貼,咁私人機構公司有雙糧,甚至14個月糧,那公務員係咪又要去嘈呢?我並不是想說誰著數?誰不著數?只是每一份工都各有長處和短處,考到學校的學生,背後家長和學生可能每天都付出很多時間去溫習,考唔到的,亦不表示你小朋友唔叻,可能只是面試臨場表現時,老師覺得有其他學生更好更叻,所以揀唔中你小朋友,希望在明天,不要灰心,大抽獎可能會抽到一間好好的學校呢!

theodorechung    發表於 14-1-27 12:10
maxtimma    發表於 14-1-27 11:33

引用:其實無得咁計,每一間學校所收嘅學生,都會

原帖由 爸爸愛您 於 14-01-25 發表
其實無得咁計,每一間學校所收嘅學生,都會有專業人仕家庭,又有公務員家庭,亦有打私人機構嘅家庭,剛解公 ...
So true......

有能力嘅人自然有出頭嘅機會,有能力但只怨自己冇後台,係冇用嘅

theodorechung    發表於 14-1-27 12:09

引用:有能力嘅人自然有出頭嘅機會,有能力但只怨

原帖由 momama 於 14-01-26 發表
有能力嘅人自然有出頭嘅機會,有能力但只怨自己冇後台,係冇用嘅
有意思,做人要相信自己的能力,如果有信仰,會明白凡事都有原因!

noplanner  有啲路唔同人嘅路 wor (好似係 lawsonmoon 講嘅耶教)。  發表於 14-2-6 11:21
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我相信今時今日的香港,是仍然可以以自己的實力出頭!樓主不用理有無後台,是否公務員,小朋友有實力最终是會有人賞識的。

打個例子,dbs vs ls vs 地區名校,邊間成績好d未到最後都唔知……

乜真是咁誇張,但學校做到咁出面不怕被人話?

回覆 wendysuperbaby 的帖子

單計 DSE ,地區名校 > LSC > DBS 。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 wendysuperbaby 的帖子

你講得好啱,地區名中(尤其精英班)谷到好行,考試成績係好好。
如果家長一心想小朋友入大學,其實地區名中更適合,但點解家長追捧名校多d?一來資訊吾夠透明,好多人真係吾識那些地區名中;二來,家長可能希望學術好之餘,有更多吾同的exposure。

好似赤柱聖士提反,遠成咁,公開試成績亦吾算好標青,但佢學校有大型樂團、有各式各樣的課外活動、大草地、養花園...整個氛圍並不是操學術的學校可以比到小朋友。

2ndsister 發表於 14-1-24 21:50
冇話重唔重要, 有一個實例, 有個小朋友, 佢呀媽考小學時口口聲聲講自己有個親戚係前高官, 又有個親戚在某九 ...
小小題外話:

其實呀個"案例"係有疑點, 據我所知, 呢2間男女神校都應該係天主教, 但小朋友要入天主教, 要父母係天主教徒, 小朋友一出生至可以領洗, 如果唔係, 小朋友大咗要係教會上一些堂, 到成7歳先可以再領洗; 所以係無可能係自行早一年或幾個月先做"領洗"呢樣野......

其實大家係埋怨之時, 有冇諗過, 到低係咪入唔到XX學校真係咁緊要先? 所謂"神校", 就一定多人爭, 社會人某D人著數D, 有人想走後門, 絶對唔出奇; 與其只係為咗自己無能力, 或者不想做的事情去埋怨, 不如積極D去教育自己既小朋友.

一帆風順, 只怕他會變了一個無錢的唐英年.... 到時仲
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:loveDD+發表於+14-1-23+16:59+我唔係

原帖由 夢遊仙境 於 14-01-23 發表
唔好意思,我真係唔知邊度踩到公務員,我只係感覺公務員成數高D,我無意去踩佢地,而我亦無資格~因為佢地都 ...
我覺得私人公司福利仲好過公務員,你睇私家醫生, 生仔都有得claim, 公務員只係睇公立醫院診所免費, 留醫都係要俾錢, 交稅交足無 bonus , 正確係出11個月糧, 什麼津贴??交税交番一半

jane0809 發表於 14-1-27 17:46
我覺得私人公司福利仲好過公務員,你睇私家醫生, 生仔都有得claim, 公務員只係睇公立醫院診所免費, 留醫 ...

現在仍然有人覺得交稅是養公務員, 交了稅就是公務員的老板.  所以公務員所有福利都是浪費交稅人金錢!  唔知閣下買了機票坐飛機時, 又是否覺得自己航空公司老板呢?

其實公務員每年都要交稅,並不是不用交稅

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-1-23+16:58+

原帖由 hkpapa852 於 14-01-23 發表

回覆 cccbaby 的帖子
舊制公務員先有子女教育津貼,新制公務員無啦!

‹ 上一主題|下一主題