用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教局涉貶廣東話
樓主: ANChan59
go

教局涉貶廣東話   [複製鏈接]

tcmsung 發表於 14-2-8 01:51
兩制情宜只五十
回頭一眸已十五
洪水堤下泛成災
不待二十已崩堤
四聲杜鵑來勢洶
八聲鵑兒莫能從
半杯對飲嘆世情
一江東水飲恨中

tcmsung    發表於 14-2-8 13:01
tcmsung  絕妙好辭  發表於 14-2-8 13:01
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

JustAParent 發表於 14-2-5 13:31
你說的我見過, 其實不是什麼文章, 是以問答形式總結語文基金會關於普通話支援計劃的成效報告.  你到GOOGLE ...

撞佢個鬼, 上埋報 !  唔知我和cowboymama有無得拿稿費 ?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20140207/52166650

JustAParent 發表於 14-2-8 19:32
撞佢個鬼, 上埋報 !  唔知我和cowboymama有無得拿稿費 ?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/2 ...
低俾啦,專業過班記者,因為是最大受影響的持份者。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JustAParent 發表於 14-2-8 19:32

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/2 ...
嘩!新年流流,差的俾你嚇死,以為真係上咗報!我個名唔見得人呀!講真,稿費緊係你要晒啦!凶殺案,你係第一個俾料有助破案者,獎金歸你!

cowboymama 發表於 14-2-8 21:25
嘩!新年流流,差的俾你嚇死,以為真係上咗報!我個名唔見得人呀!講真,稿費緊係你要晒啦!凶殺 ...

講笑姐 ... 不過, 事實証明, 梁政府吳局長好事多為, 做事鬼鬼崇崇, 市民有充分理由追打佢啦 !

回覆 JustAParent 的帖子

咪係囉,今晚頭條新聞就笑EDB錯咗就話唔夠精準,不如小市民交稅交少個零,又話唔係錯,話開支票唔夠精準啫,敢又得唔得?錯咗唔認,教壞細路!

G.E.M.為第6期的好成績感興奮,對陣陣火藥味她呼籲大家也冷靜下來,還代表過激的粉絲對王喬道歉。她稱今次勝出意義特別大,因她唱的是廣東歌。她寫道﹕「一棵樹要成長得茂盛,根一定要扎實。無論我去到那裏,我都會記住,我在香港成長,我的母語是廣東話。」她要將影響她成長的文化分享給更多人,她是來自香港的歌手!facebook上不少粉絲也大讚G.E.M.撐廣東話。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

簽名被屏蔽

tcmsung 發表於 14-2-9 12:31
北邊富民來勢淘
南粵港地誓難容
高幹土豪逐酒肉
路邊凍骨苦寒中 

..... 絕

無情冷鋒南海渡
勿忘家雨漸息微
卻有銀屏留幾字
點滴情懷網上容 ...
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

簽名被屏蔽

引用:直係頂唔順!係誣揑,不是甚麼獵巫。

原帖由 ANChan59 於 14-02-07 發表
直係頂唔順!係誣揑,不是甚麼獵巫。
笑咗

引用:Quote:Amom1972+發表於+14-2-8+09:51+一國

原帖由 20120808 於 14-02-08 發表
五千多年文化
六十五載紅流
五十年夢不變

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題