用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不近人情的幼稚園~ 聖羅撤
樓主: jenniferichin
go

不近人情的幼稚園~ 聖羅撤   [複製鏈接]

gg33 發表於 14-11-30 10:27
個人認為,連d 校工都好惡
agree.. in我個位老師都有d串,因為房有幾張枱,interview時人人講嘢好嘈佢聽唔到我講嘢,佢講。。咩呀。。時唔耐煩周晒眉

引用:Quote:gg33+發表於+14-11-30+10:27+個人認

原帖由 babykingdomdom 於 14-11-30 發表
agree.. in我個位老師都有d串,因為房有幾張枱,interview時人人講嘢好嘈佢聽唔到我講嘢,佢講。。咩呀。。 ...
我in時個老師超好,又風趣!
可能你唔好彩遇到個心情唔靚的老師

回覆:babykingdomdom 的帖子

in我嗰個都好差,我哋喺出面等咗成半個鐘都算,等入房in都已經係夜晚六點,開房門嗰位老師一開房就大大聲同個家長義工話入嚟,入嚟,快啲放佢哋入嚟,我心諗我等你哋咁耐仲覺得我好似阻你收工咁,有冇搞錯呀,跟住呢位老師in我哋嗰陣問嘢嘅態度又挑挑剔剔,印象真係大打折扣

引用:in我嗰個都好差,我哋喺出面等咗成半個鐘都

原帖由 細咩咩 於 14-11-30 發表
in我嗰個都好差,我哋喺出面等咗成半個鐘都算,等入房in都已經係夜晚六點,開房門嗰位老師一開房就大大聲同 ...
下?in到6點真係好多人喎咁

引用:in我嗰個都好差,我哋喺出面等咗成半個鐘都

原帖由 細咩咩 於 14-11-30 發表
in我嗰個都好差,我哋喺出面等咗成半個鐘都算,等入房in都已經係夜晚六點,開房門嗰位老師一開房就大大聲同 ...
其實見咁多人,老師都難免好攰,我都見過好多間,間間都係越接近放工時間老師係in得越hea,如果係心儀學校越早越好

其實係校內等半個鐘唔算耐啦,好過有d學校連學校範圍都唔俾入,係出面乾曬,入到去又再等,真係人都顛

回覆 vamosbebe 的帖子

計埋佢話要預早少少到, 我等足45mins.有多, 等大半個鐘係平常事, 但未見過一個老師咁侮氣催啲家長入房interview, 佢想早啲收工係正常, 但都尊重吓企喺出面等嘅家長哎, 家長都唔想咁晏仲嚟面試架, 咁唔識尊重人, 點教小朋友呀.

樓主,很同情你。但我都很想知除了今次事件,你滿意這間學校嗎?

回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

嚴格 強硬 是修女學校的風格,老師,家長同小朋友受的壓力都大,想入學的家長三思,如想小朋友接受嚴格訓練,有紀律,修女學校係幾好的選擇
利申:小兒正在另一所修女學校讀k1,下年將轉讀st cat k1

jenniferichin 發表於 14-11-26 10:53
原本想要寫信投訴這間幼稚園校長, 不知道應該是去教育局還是寫信去給校監?

話說:

呢間學校係咁, 我真甩難, 好在未比個女入去讀就已領教過, 最後有間比佢好好多既收女女, 我地都唔要佢LU.....真甩難.
聖羅撒....未讀過以為佢地好出名, 係咩名校, 原來.......真唔係咩一回事囉. 銀耳都係咁話.

回覆:不近人情的幼稚園~ 聖羅撤

睇返樓主case,有幾個問題

1.學校嚴唔會第一日才知,更何況讀了兩年幾

2.小朋友這樣重視,如果已經要一齊到學校,為何還搭校巴?八點前一齊出門便可以了

3.讀書最重要小朋友開心,既然已到K3,那學校,小朋友和家長應配合

引用:睇返樓主case,有幾個問題 1.學校嚴唔會

原帖由 qualcomm 於 14-12-11 發表
睇返樓主case,有幾個問題

我只是路過:

知,但當日突發事故。

2.小朋友這樣重視,如果已經要一齊到學校,為何還搭校巴?

我都會送小朋友上校巴,也自己去學校,校車遲到唔計,坐公車遲到就當遲到,自己大人行快D。好彩當日小朋友上校車,校車路線不一樣。

3.讀書最重要小朋友開心,既然已到K3,那學校,小朋友和家長應配合

認同,但突發事件也可以酌情處理,幼稚園可以多一些同理心。

如果我係樓主,個小朋友一定會唔開心,以下有兩句說話佢可能會向我講:
1. 校長真係衰呀!遲少少之嗎,咁都唔俾你入學校睇我;
2. 真係唔好彩有交通意外,無辦法啦!下次記得早D呀!
我想佢講邊句呢?
‹ 上一主題|下一主題