用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 教數心得
樓主: 1234ats
go

教數心得   [複製鏈接]

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-1-24+11:02+其

原帖由 little_yolky 於 15-01-27 發表
唉, 老師都有教原理, 但明唔明就真係佢自己至知, 我真係無佢好氣。佢2, 3, 4, 5, 9都背得好, 但就係6, 7, 8 ...
不是差過之前,有進步都叫好了,好多女仔對數學都係差少少,一見到數字就已經怕,唔好話小朋友,大人都好多話唔鍾意對數字,其實數學遊戲好好玩,有無玩過"聰明格"?小朋友幾啱玩。

bobbob  聰明格係咩?  發表於 15-1-27 12:57

請問咩係"聰明格"?

wan_sosin 發表於 15-1-27 12:45
不是差過之前,有進步都叫好了,好多女仔對數學都係差少少,一見到數字就已經怕,唔好話小朋友,大人都好多 ...
「聰明格」是什麼東東? 我自己只玩過數獨。

當然係差過之前所以先嘆晒氣啦, 由小一上學期開始90+, 到下學期80+, 到小二上學期70+, 真係唔好話唔驚。

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 15-1-27 12:45
不是差過之前,有進步都叫好了,好多女仔對數學都係差少少,一見到數字就已經怕,唔好話小朋友,大人都好多 ...
係咪呢個?http://www.flashgame.com.hk/%E8%81%B0%E6%98%8E%E6%A0%BC%E6%8C%91%E6%88%B0-game-2s23LgybwoIOFR4qqZ0Dmo3tuYfI3.html

玩法上都有啲似數獨

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-1-27+12:45+不

原帖由 little_yolky 於 15-01-27 發表
「聰明格」是什麼東東? 我自己只玩過數獨。

當然係差過之前所以先嘆晒氣啦, 由小一上學期開始90+, 到下學 ...
我都見有D上小二就大跌,但仲有好長嘅路可以追,加油!
聰明格
www.kenken.com

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-1-27+12:45+不

原帖由 bobbob 於 15-01-27 發表
係咪呢個?http://www.flashgame.com.hk/%E8%81%B0%E6%98%8E%E6%A0%BC%E6%8C%91%E6%88%B0-game-2s23LgybwoI ...
有D似數獨,上而留咗網址。

wan_sosin 發表於 15-1-27 15:50
我都見有D上小二就大跌,但仲有好長嘅路可以追,加油!
聰明格
www.kenken.com
都好彩佢係慢慢地跌, 唔係一次大跌, 都有足心理準備 (自我安慰中)。而且, 都只有數學一科跌, 咁都算託賴。

回覆 1234ats 的帖子

謝謝回複。
我女兒情況有些不同。她應該不是短期記憶的問題,而是專注力方面有所不足。例如同她溫書時問她一些課文後的知識點,老師理應教過,但她好似完全不知道一樣。應該是上堂時又遊魂了。

但平時做她喜歡的事情,例如畫畫,看書,寫作這些,她又可以高度專注的。

所以有些困惑,不知道如何幫助她。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-1-27+15:50+我

都好彩佢係慢慢地跌, 唔係一次大跌, 都有足心理準備 (自我安慰中)。而且, 都只有數學一科跌, 咁都算託賴。: ...
樣樣都叻嘅小朋友唔多,有一兩樣強已好好啦!同埋差極都仲叫合格!
我好記得細個時比個數學老師話我,唔知點解我嘅數學成積時好時壞,其實我自己都唔知點解!

引用:回覆+1234ats+的帖子 謝謝回複。我女兒情

原帖由 Ahbee02 於 15-01-28 發表
回覆 1234ats 的帖子

謝謝回複。
小朋友會對喜歡的事才專注,係好正常,如果老師的教學方法未能吸引某些小朋友,那些學生就無心機去聽書!如果嗰科加上興趣唔大,就更煩,小朋友唔係提醒下佢就能專心,所以遇上好老師真的是難得的一件事!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-01-27+發

原帖由 wan_sosin 於 15-01-28 發表
樣樣都叻嘅小朋友唔多,有一兩樣強已好好啦!同埋差極都仲叫合格!
我好記得細個時比個數學老師話我,唔知 ...
係咪錯唔小心多呢?我仔小三科數真係唔多穩定,200分滿分可以有30分係錯不小心(因無卷睇,打電話問數老師,老師話近30分係錯不小心),我都煩惱緊有咩方法幫下佢

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-01-28+發表

原帖由 wonderbaby 於 15-01-28 發表
係咪錯唔小心多呢?我仔小三科數真係唔多穩定,200分滿分可以有30分係錯不小心(因無卷睇,打電話問數老師, ...
依家細心諗下,我覺得我唔完全因為唔小心,所以成積有上落,只係我細個係一個唔去學習嘅學生,上堂都唔多聽老師講嘢,只靠自己能力去掌握,所以自己明到嘅就識,明唔到就唔識。上到中學,小學嘅數自然會明到,只係未必按學校教嘅方法,但我中學嘅數唔錯,比人叫咗入數學會,試過玩一條好考邏思嘅數學遊戲,連老師都估我哋無人識,最後只我睇通條題目,我唔係話我叻,係我覺得我細個無比學校教嘅框框,框住去諗嘢,因為我係靠自己思維,唔係靠知識!

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-01-27+發

原帖由 wan_sosin 於 15-01-27 發表
一般情況,父母都會係小朋友模仿對象甚至乎偶像,為了令小孩對學習中英數有積極性,自小我們就告訴小孩父親最叻係中文,母親最強係英文及數學,生活上遇到中英數問題時都會告訴他們很易解決,總之盡量灌輸正面訊息,他們自然不會討厭學習中英數,甚至他們更有點喜歡及主動學習,這種洗䐉式價值觀對我們而言十分有效。其實其他人這樣教仔嘅例子也不少,例如甚麼醫生世家、音樂世家、藝術家父子之類等,不過唔成功都會有,那就視乎小孩本身底子是否真的先天不足。

Twins 媽咪

回覆 wan_sosin 的帖子

你提及的情況,阿囝有些相似。小時教他數數字,是很驚嚇的,他很多時在數到9轉入下一個十位時便亂了,例如數到39跟著會話30的,加上他是一個慢人,那時心中預了他的數學可能搞唔掂。現時四年級,計加減數仍是會數手指的,但應付到功課測試。如他不是上喜歡的科目是會遊魂的,數學堂他可能有一半時間不在聽書,當老師要求做堂課,他說有時是靠自己figure out(這個是他用的詞),然後做的。正面看他可能懂得自學,但反面看則怕他更不專心,到高年級時這樣就不行了。

引用:+本帖最後由+1234ats+於+14-12-9+16:41+編

原帖由 1234ats 於 14-12-08 發表

網友Eviepa最近開帖介紹讀文科方法,他提供的方法我會轉告兒 ...
請教你對公文的睇法。
公文生存了這麽多年必有其value.  要點用才最好呢?

1234ats  未完待續,請耐心等候。   發表於 15-1-29 13:32
1234ats  我在109樓談及過操數的問題,未   發表於 15-1-29 13:31

引用:Quote:原帖由+wonderbaby+於+15-01-28+發表

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 你提及的情況,阿

原帖由 YanKanMom 於 15-01-29 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

你提及的情況,阿囝有些相似。小時教他數數字,是很驚嚇的,他很多時在數到9轉入下 ...
對我自己本身來講,小學時學嘅數真係悶,算試方法又要跟到足一足,我只記得我最叻背乘數表!我幼稚園已經係用自己方法做功課,細個成日心底覺得老師唔知為乜一定要人跟D無謂嘢,老師又唔會聽下學生解釋點解想咁做,我到依家都對那些老師有點不滿,不過到大個咗懂事,明白要配合學校嘅要求,明白要為自己學業著想,就不會再老師有老師教,我做我自己嘢嘅問題!
可能就係所謂開竅,到中學,我上堂留心咗好多!
講返依家,小朋友細個,心智未成熟,急都急唔到,但係心理上真係唔好打擊佢哋,我幼稚園已被老師打擊,到依家仲記得!訓練思維比刻板做嗰D算試重要,硬記刻板嘅算試,轉個彎嘅數就唔會識!呢點樓主講得更清楚!
多謝有呢道嘅討論,我自己都突然醒覺咗!
最後想講,男仔要專心上堂,無幾多個做到,我哥哥讀書好叻,小學只會考第一,二名。但我覺得佢個人………怪!

所有小朋友都經歷過做事不專心階段,特別是對自己沒興趣的事不專心。只是每個小朋友的專心程度不一樣,發展速度也有很大差異。在現今傳統教育模式下,發展較早的小朋友自然較有利。

我兒子初小時也經常魂遊,不過他很喜歡學習,上課很留心很積極,但對於自己沒興趣的事則完全沒反應。他到二年級下學期還不知道到大部分同班同學的名字,基本沒有和坐在前後左右的同學交流過。當時是覺得他有自閉傾向。

他主要是在執筆寫字的時候魂遊,做功課時如果不理他,他可以發呆十五分鐘不寫一個字。測驗考試時經常停筆發夢要老師提醒,加上寫字有困難,所以考試基本都做不完,不合格是常態。

他這些情況到了小三做完感統訓練後才有改善。

學習興趣是解決不專心的最有效辦法。一向認為小朋友小時候是建立學習興趣的黃金時間,所以當學習有問題,首先要做的是千方百計百計千方提升學習興趣,將所有會影響學習積極性的負面因素排除。

我兒子成績不好大都是先天的原因,他不合格甚至零分我從來不會怪責他,不會給他什麼壓力。故此雖然他很低分,但感覺他上課很開心。

小二時,他的英文老師上課經常會安排遊戲分行比賽,他是他哪行的得分主將,經常為自己一行贏得比賽,很有自豪感。但如果看成績,其實他每一次默書都是全行最低分。

我兒子喜歡學習,是因為他從小就喜歡看不同領域的課外書,而我也經常跟他談及生活中的各樣不同知識,引起他的求知慾。
每天散步時跟他聊天,花草樹木動物天文地理,看到什麼講什麼,有時念短短一段乘數表,或一起唱歌背唐詩,看到招牌或通告便跟他讀內容,英普粵語都有,不需要他完全明白,也不在乎他能否答對我的問題,目的是讓他對不同知識產生興趣。
他的求知慾對他日後成長有深遠影響。

wan_sosin 發表於 15-1-28 18:03
我好記得細個時比個數學老師話我,唔知 ...
我都唔係想佢樣樣都叻, 係呈分果幾科叻就得, 係咪好貪心

噚日派咗卷, 唔似中英常聖經, 即刻whatsapp我, 番到屋企見佢扮到好唔開心, 話數學得71分, 今次好難, 有同學唔合格, 老師都知道佢哋儘咗力所以無鬧云云。我問佢咁有無人攞100分, 佢話無, 最高96, 我話咁即係唔係好難啦。佢真係心理狀態一流, 同我講佢乘數果part啱晒。真係無嘢可以打低佢

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-01-29+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-01-29 發表
我仔就同你細個一樣!佢數學可以40,92,7x, 6x, 8x!好飄忽。佢又係靠自己既方法去計,所以計得唔快。我初初 ...
你囝囝自己識唔識自己諗個方法去完成份卷,如果你唔想太過控制佢,留返個責任比佢,或同佢一齊研究下點樣解決個問題,一齊去搵方法!有時父母太強,小朋友覺得自己諗法太及唔上父母,反而有時令小朋友等父母比方法佢哋,索性自己唔諗,反正點諗都好,自己嘅方法都用唔上,父母點樣強,有時都要收起一點點,留返比小朋友發輝同思考空間!

‹ 上一主題|下一主題