用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間 ...
樓主: derkin
go

鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間   [複製鏈接]

引用:記者訪問前一定會對訪問對象有既定的立場,

原帖由 miutang 於 14-12-24 發表
記者訪問前一定會對訪問對象有既定的立場,然後引導佢說記者要的東西,剪片時亦盡量將這個怪獸形象展現出來 ...
好讚同

引用:朋友喺傳統名校畢業,宜家兩公婆都係高級專

原帖由 Soundervolt 於 14-12-25 發表
朋友喺傳統名校畢業,宜家兩公婆都係高級專業人士,因為唔想囝仔做功課機器、測驗考試嘅奴棣,所以選擇蔡繼 ...
So true !!

引用:十分認同你所講,嗰個小朋友的能力及媽媽教

原帖由 Freeb 於 14-12-24 發表
十分認同你所講,嗰個小朋友的能力及媽媽教法好有問題!
個呀媽先評估每份功課所需時間,然後要呀囝於指定時間內完成。

呀囝做完還剩餘四分鐘,即刻急急腳跑去玩。都未投入去玩已經話夠鐘,又要即刻收拾心情專注返功課上。玩唔能夠relax, 做功課唔能夠專心。最惨仲要有兩種壓力: 呀媽的監督同個鐘。我真係覺得呢個呀媽好唔識教囝。

個囝好似被拉上樹嘅牛,完全冇學習動力,每日做功課係因為驚超時,驚比呀媽鬧。

balj  睇落個亞媽覺得好自豪咁   發表於 14-12-29 15:10
Freeb    發表於 14-12-29 11:48
AGJ    發表於 14-12-27 12:33

引用:Quote:原帖由+Freeb+於+14-12-24+發表十分

原帖由 mschu 於 14-12-26 發表
個呀媽先評估每份功課所需時間,然後要呀囝於指定時間內完成。

呀囝做完還剩餘四分鐘,即刻急急腳跑去玩。 ...
我覺得小朋友做功課同做任何事,都是一個學習過程。自己處理功課能幫助他獨立和責任感; 唔識做去揾答案或揾人問是學習去解決問題; 做完功課後去玩是要他知道付出和努力後可享受成果; 做得hea做得慢就要學習面對冇得玩的後果。我覺得這個小朋友除左得到好成績(唔肯定),就被呀媽剝奪了其他更重要的學習的求生/生存的机会。

回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

肥仔可能有專注力問題才需要被監督限時

引用:肥仔可能有專注力問題才需要被監督限時 +

原帖由 小星兒 於 14-12-26 發表
肥仔可能有專注力問題才需要被監督限時
要"睇鐘做人"都無可厚非,但要搞到每一份功課都要切定時間嘅長短就好似有尐矯枉過正。其實阿媽坐正身邊做功課,想有好嘅專注力都十分困難。

回覆:siden 的帖子

Agree!!!!
但全日制的出現,本想小朋友在學校已完成七八成功課,回家可輕輕鬆鬆。奈何現在已忘記初衷了

引用:罪魁禍首之一是轉全日制。 全日有7至7.5小

原帖由 siden 於 14-12-22 發表
罪魁禍首之一是轉全日制。

全日有7至7.5小時在校上課,番屋企仲要做功課温書等等。

引用:Agree!!!! 但全日制的出現,本想小朋友在學

原帖由 Rchanchan 於 14-12-27 發表
Agree!!!!
但全日制的出現,本想小朋友在學校已完成七八成功課,回家可輕輕鬆鬆。奈何現在已忘記初衷了:cryi ...
Yes!!

Let's go to 教局示威,叫他們「勿忘初衷」!

polarbearlee  Agree!  發表於 14-12-27 11:28

以前半日制,學能測驗,唔見得我地一代唔識書。現在TSA, Pre-S1, 全日制無令孩子聰明,只有更苦。如果by result 睇,教改完全失敗。

回覆:鏗鏘集,內容係關於香港現時初小學生缺乏遊戲時間

先取消直資吧

引用:Quote:原帖由+Freeb+於+14-12-24+發表十分

引用:Agree!!!! 但全日制的出現,本想小朋友在學

原帖由 Rchanchan 於 14-12-27 發表
Agree!!!!
但全日制的出現,本想小朋友在學校已完成七八成功課,回家可輕輕鬆鬆。奈何現在已忘記初衷了:cryi ...
上有政策,下有對策

引用:Quote:原帖由+mschu+於+14-12-26+發表個呀

原帖由 Popo01 於 14-12-27 發表
其實呢個方法,係某個教育顧問講座時聽過,我估呢位媽媽係用佢方法。但個顧問係強調小朋友自己安排時間表, ...
雖然個timer 真係好煩,但其實個阿媽都會用鼓勵說話去讚個仔的。個肥仔已經好乖了。我仔明年小一,睇完好驚!

balj  真的個肥仔已經好乖了  發表於 14-12-29 15:13

回覆:CKCKmom 的帖子

有計劃系好,不過個timer系大整蠱。

睇完節目,覺得小肥仔好可愛,佢媽媽好錫佢,但甘樣親子功課法,方法可能吾系甘好,始终大大吓,要訓練自己自學、自己處理功課和温習,吓吓做完功課就好似放監甘去玩,佢點會鍾意讀書……

回覆:Andymammy 的帖子

Agree

引用:Quote:kerkermui+發表於+14-12-22+22:59+好

原帖由 Tintin926 於 14-12-23 發表
果個喇叭小肥的家長這樣做下去,只會培育出一個"高分低能"的人來!
都唔一定高分,但肯定係缺乏思考的機器人!

引用:Quote:subb+發表於+14-12-23+10:06+唉+!+現

原帖由 klm402 於 14-12-23 發表
負責教改既官以及團隊既小朋友都唔係香港接受緊教育, 一班唔知民間x苦既人點會明白.
...
agreed!

肥仔應該考全級三甲
‹ 上一主題|下一主題