用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
樓主: JingKu
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

Rattie 發表於 15-3-7 09:40
如果 GHS HYS 收了 = BPS YWGS 收,事情就好辦了。
這四間學校有個共通點就係不設叩門,都是從 waiting lis ...
講得啱,報DSS,可以on waiting list,多一條後路,到時七月派得唔合意,收到call,咪柳暗花明又一村囉!又唔係好高成本,到時就有選擇啦,咪睇輕呢少少功夫!

回覆 ABC-DAD 的帖子

provided they will receive calls.....

王家爸爸    發表於 15-3-9 10:32

charlieandlola 發表於 15-3-9 08:46
回覆 ABC-DAD 的帖子

provided they will receive calls.....
當然,係買保險嘅策略意義,有自行、有大抽獎、有直資waiting list 做保險,該做都做左,心安理得,無法預料其他學生嘅能力,升中遇到強過自己嘅對手,咪中一再從新起步囉,希望在明天嘛

王家爸爸 發表於 15-3-8 19:12
收收埋埋只係誤解,其實一線直資公佈既資料都好詳細,好似DBS咁,你比100蚊買本名叫STEPS既年報(成吋幾厚 ...
有D神校係好公開, 公開到都唔知佢係有心定無心整理過咁!

SPCC 2014 DSE result (149人報考):
http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/2721

SPCC 2014 IBDP result (呢度話有23個學生讀IBDP: All 23 of our IB graduates):
http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/2711

SPCC 校務報告關於2014 DSE & IBDP 成績以及畢業生去向 (P.11 - 13):
http://www.spcc.edu.hk/attachments/2852_Annual_School_Report_2013-2014.pdf

P.12 話讀IBDP有27人!

*** 咁IB到底有幾多人讀? 23 定 27?

到P.12 Student Exit, 加埋一共: 172人, 在本地升學只有126人

係Local University呢個Section:
1) DSE中既149學生, 考獲JUPAS學位共: ~90.6% or 135個, 考獲三大共: ~73.8% or 110個
2) IBDP中有20個學生, 考獲22個三大既學位......

加埋即係有132 - 158個本地專上學位..... 但最後得126去讀?! 即係最少有29個學生放棄本地大專學位? (假設有9個DSE學生和20個IBDP生全放棄在本港就讀)

可能我唔夠神心, 睇唔明神既指示.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

SPCC 果然是名符其實的"神校"....勁

goodmama2003 發表於 15-3-9 09:51
又燒到spcc果達?看來spcc不但神,而且很野火!
高調報導攞到D咩大學offer, 但實質入大學率郤只有一個簡單數字, 比較混淆.

俾我感覺即係好似以前考小學咁, 某幼稚園學校有600個畢業生, 話學校有1200個直資/私立小學offer, 好似人均有2個喎! 但實質只係集中係100人中, 當中更有300人係0 offer.....

可能我比較挑剔, 我覺得作為SPCC呢D級數既學校(以及那些所謂"神校"), 有D低級錯誤係唔應該出現..... 例如到底有幾多讀IBDP? 點解唔同地方公佈數字會有差距?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

SPCC 真係勁到無朋友,DSE 英文科 credit rate (5級)達到9成......超勁

至於協恩, 你睇完校務報告P.8覺得可以收貨, 咁咪OK囉!

http://www.hys.edu.hk/common/school_reports/Report1314.pdf

hkpapa852 發表於 15-3-9 09:26
有D神校係好公開, 公開到都唔知佢係有心定無心整理過咁!

SPCC 2014 DSE result (149人報考):
我估Annual Report提到IB有27人應該係typo,網頁提到既23人先啱。原因係如果係27人,無可能有26.09%同65%呢兩個比率。

回覆 hkpapa852 的帖子

hkpapa852,
您 statistic 好勁喎! 等我得閒計一計,唔明我又問吓學校點計呢條數出黎!  呢排我番囡學校多左, 可以直接問老師點解

王家爸爸 發表於 15-3-9 10:31
我估Annual Report提到IB有27人應該係typo,網頁提到既23人先啱。原因係如果係27人,無可能有26.09%同65%呢 ...

嗱, 唔係學校公佈既, 我唔敢話啱唔啱.

Annual report係一份offical document, 竟然有呢D絕對係低級既錯誤..... 唔通佢想話我地知: 神都會犯全天下人會犯既錯?

王家爸爸  小學生都唔會犯既錯誤   發表於 15-3-9 10:45

引用:至於協恩,+你睇完校務報告P.8覺得可以收貨,

原帖由 hkpapa852 於 15-03-09 發表
至於協恩, 你睇完校務報告P.8覺得可以收貨, 咁咪OK囉!

http://www.hys.edu.hk/common/school_reports/Repo ...
睇完協恩份報告,原來HY與"神校"之名尚有大段距離,GH原來都勁過HY.

hkpapa852  神在今屆有狀元  發表於 15-3-9 12:46
王家爸爸  GH一直都勁過HY  發表於 15-3-9 10:46

Lcifer3960 發表於 15-3-9 10:45
睇完協恩份報告,原來HY與"神校"之名尚有大段距離,GH原來都勁過HY.

...
其實近來才看升中呢版,都好驚訝好多人講到協恩咁神。

王家爸爸  神校唔係淨係睇DSE成績  發表於 15-3-9 11:41

識睇都係得談笑,唔識睇又覺無謂,一佰人99攞Nobel,我無份,都會唔開心

SPCC只係一間幾受歡迎嘅男女中學啫,值得寫咁多咩

王家爸爸  只係幾受歡迎嗎?   發表於 15-3-9 13:00

引用:Quote:Lcifer3960+發表於+15-3-9+10:45+睇

原帖由 yubaba 於 15-03-09 發表
其實近來才看升中呢版,都好驚訝好多人講到協恩咁神。
係呢,我又係見之前有人好似好苦惱咁說二選一(SPCC Vs HY),兩難,重引起舌戰,以為佢地同級數,原來所謂神校HY只是"神秘"個神,真係唔講唔知,在此鳴謝like travel,王家爸爸,hkpapa852.....順帶一提HY有公關手段 ,千多人全in ,(全部收手續費),有d直資勁過佢,少人報,因為要讀書報告,有d有良心,有得in先收$....HY做到人頭湧湧,以為好"神",原來只是公關了得,大龍鳳一場......

回覆 Lucifer3960 的帖子

spcs低調名校,雖然面試全部都見,但要2份中,兩份英,一共4份讀書報告。面試不是玩玩吓,而且不收報名費。低調的來有品味。

我明白一間出名的學校並不是只看公開試成績,但都不覺HY係神校。(在我的定義,神校是全港最突出最top 的幾間學校。)

Lucifer3960 發表於 15-3-9 11:52
係呢,我又係見之前有人好似好苦惱咁說二選一(SPCC Vs HY),兩難,重引起舌戰,以為佢地同級數,原來所謂神 ...
HY同SPCC, 都係同一辦學團體, 信同一個神, 所以呢, 一定係同Level. 因為佢地應該相信除神以外, 眾生皆平等.
‹ 上一主題|下一主題