用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 值得為德望放棄自行沙田呂中嗎?
樓主: fung198806
go

值得為德望放棄自行沙田呂中嗎?   [複製鏈接]

引用:好絕的招數 +

原帖由 Bonboncoffee 於 15-04-09 發表
好絕的招數
Fatman69

再引用隔離個post:

王家爸爸:

無錯,地區名校,例如鄧顯、林護、曾肇添,的確需要用倒模既方法,呢種方法既好處係效率高,好快見效。問題係呢種方法阻塞左小朋友既創意和創造力。正如作者講,訓練考試機器,準備佢地將來去做社會既一粒「小螺絲」。

相反,傳統名校,例如喇沙、聖約瑟、DBS、華仁,其實並無用倒模既方法,佢地學校比較強調學生自主,學生會、聖誕派對、開放日等提供比同學好多另類學習機會。加上學校有好多唔同既CLUB、好多班際比賽,學生亦參加好多校際比賽、國際比賽,基本上每個學生既選擇好唔同。唯一相同既係學生參加其他活動比讀書仲要忙。

引用:HYS+,從前對她都是正面的,但自從出了個"涼

原帖由 Gagagogo 於 15-04-09 發表
HYS ,從前對她都是正面的,但自從出了個"涼X國", 就真的不感恭為,haha.......不竟品德比任何成續及獎項也 ...

雖然我都好怕Miss涼。
不過我還是欣賞協恩是一間體藝成績很好的學校。
我反而介意早幾年轉直資時校長講到出8級鋼琴太common, 不視作樂器優勢(exact wording已經忘記,大意如上)。
我心諗,一個孩子如果報考中一時有8級鋼琴,他之前果幾年花了幾多心血時間努力在鋼琴上,犧牲了幾多玩樂時間。你一句話,把孩子之前多年的努力差不多說成是「不外如是」。學校擇優而取也無可厚非,有些事情心照也就是了,宣之於口,叫一眾有8級鋼琴報讀的孩子情何以堪。
其實我也明白呢位校長只是坦白而已,不能怪他,很多名校大概也是如此。只是每次回想起這個comment, 心中都有些難受的感覺。希望各間名校見儘咁多優異的學生,在遇見比較「平凡」的優異生時,也能欣賞他們的努力和付出。
話題扯遠了,盼勿介意。

goodmama2003  汝所言甚是!  發表於 15-4-9 23:21
goodmama2003  汝所言甚是!  發表於 15-4-9 23:20

引用:Quote:goodmama2003+發表於+15-4-9+21:35+

原帖由 abhead 於 15-04-09 發表
我認為梁麗幗師姐關心社會,正直,不為私利,敢言及她的辯才,令協恩與有榮焉。 ...
佢一直都冇自首,好多人都肯為公民抗命犧牲前途自首,佢最後都冇,好失望。

siden  全中  發表於 15-4-10 09:56
goodmama2003  呢啲叫冇承擔。  發表於 15-4-10 06:28

引用:+本帖最後由+abhead+於+15-4-10+11:20+編輯

原帖由 abhead 於 15-04-10 發表

你意思是如果梁麗幗去自首, 你就不會失望而變得欣賞她?沒這麼 ...
最後一天很多人被帶署檢控,佢失蹤不在埸,事後話要考試,逃避責任。我並非針對協恩,只說她的個人行為,請勿誤會。協恩是一所很好的學校,人材輩出,奈何樹大有枯枝。

siden    發表於 15-4-10 12:44

引用:Quote:siden+發表於+15-4-9+23:08+雖然我都

小六生有八級琴是相當不簡單了, 校長如真的這樣說是有欠風範. 但校長絕對不是勢利囂張之人, 是一時失言吧.
...
其實向好果方面想,協恩當時的comment也給各死谷兒女達8級鋼琴的家長當頭棒喝,8級鋼琴已經唔再吃香。畢竟就算choir, orchestra之類需要的鋼琴手實在少。除非曾經獲獎無數,否則8級鋼琴對學校增值有限。

講真,純粹彈琴自娛,只求基礎音樂知識足夠應付學校music lesson及長大後懂得基本音樂欣賞,不作他求的話,5級鋼琴已經不錯。小朋友有興趣去追求8級當然好,若興趣不濃或已經fed up, 真係慳番啲時間接觸另一種樂器/活動或看多點課外書好過。

早幾年有聽聞GH中學規定學生要學樂器,牧童笛也可,但鋼琴不算在內,唔知而家還是不是一樣, 有冇改。

認真, 8級鋼琴或者已經代表某一程度既造詣, 但有時考試俾你pass到, 又唔等如你真係彈得好. 去音樂節比賽場睇睇, 平均每場比賽40人, 每次大約只有十隻手指數得晒既人彈得似模似樣. 級數同造詣, 好多時都無關聯. 極端d講, 其實好多人既造詣係配唔上佢個級數.

abhead  贊同  發表於 15-4-10 12:28

引用:+本帖最後由+abhead+於+15-4-10+11:20+編輯

你意思是如果梁麗幗去自首, 你就不會失望而變得欣賞她?沒這麼 ...

是的,學聯好多個都無自首,好多是HKU,唔通又關間學校事咩?HKU如果收,唔通唔讀咩?無理由一個梁同學於HY畢業就影響成間HY。另外,我也有想過點解HY惹火,鬼叫HY成日比人放埋同d神校到比,同SPCC,DGS及SPCS比(老實說,仍有距離)。好似呢個標題明明是GH同呂中比較,HYd家長又出來講,其實初時我也以為HY好勁,以為HY成績勁過GH,但看了幾條帖發現唔係,但可能HY的家長太愛間學校,所以常常同其他家長互插......

HY

fatman69 發表於 15-4-10 11:39
最後一天很多人被帶署檢控,佢失蹤不在埸,事後話要考試,逃避責任。我並非針對協恩,只說她的個人行為,請 ...
fatman69,

我讚成你的睇法一個無承擔的人已經又去誠信,佢再講到天花龍鳳,都只係虛話,不會再有人信佢。

話說回頭,無論幾好的公司 / 學校都一定會有枯枝,所謂樹大有枯枝,就當佢係枯枝就算啦﹗
‹ 上一主題|下一主題