用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點? ...
樓主: erictungcc
go

粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?   [複製鏈接]

引用:那就重金禮聘台灣教師,應該不會有內地教師

原帖由 awah112 於 15-06-09 發表
那就重金禮聘台灣教師,應該不會有內地教師的缺點吧...
問題是香港對普通話教師資格要求是北區那邊的考試,台灣的老師應該不會來香港受氣,況且香港各院校都有招內地生,不愁無生員

jian王家爸爸 發表於 15-6-9 09:17
「坐的士」只可以口試時用,「打的」口試同作文都不能用,「乘坐計程車」只能在書面考試用。
...

全部大陸人都講”打的“,好多人話普通話可以我手寫我口,寫文章時無口語化問題,甘普通話有”打的“,系唔系可以寫落文章度呢?如果可以,甘點解唔可以寫”的士“?不是自相矛盾嗎?如果唔可以寫”打的“,甘普通話咪一樣有口語同書面語之分。”買單“呢D幾十年前由廣東話變做普通話流行語又點計?甘點解甘多人認爲識講普通話就自動識寫書面語呢?更不用說寫北京土話同東北方言,有幾多廣東人睇得明?
其實,如果普教中系爲了寫書面語,根本就系好低的層次,我地大部分人讀書時都系廣東話教學,到小四小五時已經寫書面語無大問題,根本就系睇多幾本書就搞掂。中文水平高低,唔系止于會唔會寫廣東話甘低層次的。

王家爸爸  打的不是書面語  發表於 15-6-10 09:18
bbkingdombb    發表於 15-6-9 23:15

引用:Quote:jian王家爸爸+發表於+15-6-9+09:17+

原帖由 simonwan 於 15-06-09 發表
全部大陸人都講”打的“,好多人話普通話可以我手寫我口,寫文章時無口語化問題,甘普通話有”打的“,系唔 ...
Agrred

simonwan 發表於 15-6-9 21:20
全部大陸人都講”打的“,好多人話普通話可以我手寫我口,寫文章時無口語化問題,甘普通話有”打的“,系唔 ...
同埋我手寫我口本身就係美麗謊言, 說話同書寫係兩套唔同既表達方法, 說話溝通講求反應同互動, 書寫應該要有深層次思考, 如果我手寫我口只係將口語變為書面語, 對寫作真係冇乜幫助
溫馨提示 (國內用語, 好似係) : simonwan如果態度冇咁硬, 相信大家會易接受d

bbkingdombb  溝通講求反應同互動, 書寫應該要有深層次思考  發表於 15-6-9 23:14
simonwan  系!小弟受教。謝過!  發表於 15-6-9 22:12
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

Yanamami 發表於 15-6-8 15:53
我問阿女都喺一樣意見。仲話無乜所謂,無分別。同學都無困難學中文。由小一至小六都喺普教中。其實當初我 ...

阿女生活中有沒有試過望實中文字,只懂用普通話讀出,而不懂用粵語呢?

Yanamami  从來無  發表於 15-6-10 06:55

bbkingdombb 發表於 15-6-10 00:36
阿女生活中有沒有試過望實中文字,只懂用普通話讀出,而不懂用粵語呢? ...
我唔識国語嘛,係屋企从唔会有人講,小—温默書都用广東話,細个教中文字又用广東話,講故事都係广東話,点会唔識啫?

回覆:粵教中、普教中?大家分享下邊個選擇好一點?

我一定選普教中,原因是有語境,可以學好普通話,正如EMl中學,就是提供多些英語環境。

回覆 S-Kwok 的帖子

真係不用抄寫!我囡温中文都是望望吓,之後自己默返,其實只是錯二三個字。

點解講講下變左講默書?

繁體字係唔駛點溫,因為形音義既關係好有系統,起步花多少少時間學習最基本最常見部首部件,之後見一個識一個,學校多唔多默書根本冇關係,因為係咪都唔駛溫,多默要多溫只係本身學得唔好

我反而想知小朋友學簡體字唔係死記仲可以點學?大人有繁體字既底去睇簡體字既書當然冇問題,睇上文下理都估到,小朋友呢?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-6-10 11:52
點解講講下變左講默書?

繁體字係唔駛點溫,因為形音義既關係好有系統,起步花多少少時間學習最 ...
除左国際学校都好少学校用简体字~

回覆 MASAYA 的帖子

簡體我覺得要死記,不過識人話不用!

MASAYA  我都唔用,不過要識睇  發表於 15-6-10 12:11

前輩們,其實可否分享下,如果廣教中,如何令小朋友學好普通話,如果普教中,如何令小朋友唔會唔識用廣東話。

Yanamami  阿女無唔識广東話喎~~  發表於 15-6-10 13:59

普教中起碼唔會怕醜,夠膽講!好似英文一樣,唔多講真係會漸漸怕講,唔似在幼稚園時勇字行先!

wan_sosin 發表於 15-6-10 12:21
前輩們,其實可否分享下,如果廣教中,如何令小朋友學好普通話,如果普教中,如何令小朋友唔會唔識用廣東話 ...

普教中,就算連堂都係—个鈡零十分鈡—日,其餘音体艺数都係广東話,番屋企出街周圍广東話,点会唔識呢?

Yanamami 發表於 15-6-10 14:01
普教中,就算連堂都係—个鈡零十分鈡—日,其餘音体艺数都係广東話,番屋企出街周圍广東話,点会唔識呢? ...
唔好太敏感,我就係覺得好似你咁講,廣東話係生活上最多接觸,應該就唔會因普教中而唔識,但我見上面有人講,普教中令小朋友可能唔識用廣東話用詞,先提出個問題.其實有些小朋友的家人可能唔係流利地道廣東話的.

wan_sosin 發表於 15-6-10 15:11
唔好太敏感,我就係覺得好似你咁講,廣東話係生活上最多接觸,應該就唔會因普教中而唔識,但我見上面有人講,普 ...
禁我地係地道HK人講广東話先要承傳广東話文化啫~如果有家長講唔到流利广東話,我又覚得佢地更鈡意普教中,同唔会禁紧張个小朋友識唔識广東話用詞,就算要識,都只係為方便係度生活,唔会好似我地禁紧要。有話要講得—囗流利外語,每曰要有某个時数浸係果个語言,如果連諗野都用果种外語,就要每日浸更長既時数。区区一日上果两堂普教中,真係唔会令小朋友唔適广東話。如果好似大陸禁,係广卅連广東話新闻都無埋,禁趕盡殺絶既話,一两代就真係惊無左广東話~
‹ 上一主題|下一主題