用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
樓主: 2kidspa
go

心淡   [複製鏈接]

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-7-27+14:43+當您

原帖由 Soundervolt 於 15-07-27 發表
"人哋有關係就講到明會收",我咪講得好清楚係在學學生既siblings或其員工子女先至算係"關連人仕",而唔係靠 ...
唔知你講咗去邊,九唔搭十!!由始至終,樓主的案件是無跟正常程序面試,在別人waiting list的情況下打尖,而且係立即收生(其他人可能interview幾次)。如果係咁,收生程序就要說明,有幾多人係可以咁樣人。直資同官資校用緊納税人嘅錢,點解我哋呻下問下都唔得!

引用:有時真係覺得世界好黑暗,+你就早一年預備,+

原帖由 2kidspa 於 15-07-26 發表
有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻 ...
樓主,如果係真有其事,開學校名,等社會大眾知道佢哋收生不公。相信報章傳媒會主持公道。

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-7-26+13:53+編輯

原帖由 mcl203 於 15-07-26 發表
對,私營商業機構也不可無法無天,私相授授!

引用:好似大陸咁,若可收錢,可能連成績都不用理你

原帖由 llmlps 於 15-07-26 發表
好似大陸咁,若可收錢,可能連成績都不用理你好不好....總之就黑暗啦..... ...
黑暗是太多人為咗自己蠅頭小利,忘掉公平公正公開公義這些大原則!

咁信傳媒定ICAC好?傳媒話某人受賄收左五千萬,ICAC查左未?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+NHC+於+15-07-26+發表幾時都

原帖由 ylmanhk 於 15-07-26 發表
試想想這種走後門文化下的學生會是怎樣?個個走捷徑,我們社會會進行嗎?將來貪污腐敗是否也合情合理!?簡 ...
你冷靜啲先~走呢啲後門嘅唔係學生本人, 係佢哋嘅父母, 我自己眼見身邊巳有兩個case係咁, 最緊要自己要清醒便可, 其他人點做控制得到嗎?現實就係咁殘酷~

引用:咁信傳媒定ICAC好?傳媒話某人受賄收左五千

原帖由 MASAYA 於 15-07-27 發表
咁信傳媒定ICAC好?傳媒話某人受賄收左五千萬,ICAC查左未?
就係香港大氣氛差!是非黑白不分!

ylmanhk 發表於 15-7-27 17:05
就係香港大氣氛差!是非黑白不分!
咁你會唔會告埋ICAC?
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-26+發表試

原帖由 NHC 於 15-07-27 發表
你冷靜啲先~走呢啲後門嘅唔係學生本人, 係佢哋嘅父母, 我自己眼見身邊巳有兩個case係咁, 最緊要自己要清醒 ...
控制唔到就算?n年後,你個仔女比人拉咗,因為佢哋得罪個有權有勢嘅人,希望你睇開d; 鬼叫你今日見到人地不公平的對待視而不見。老實講,見到咁多人話算,真係好灰!反問一句讀書係為咩?真係為咩搞關係,大家有冇想下幼稚園老師,教人要誠實!我相信只有誠才是成功之道。

回覆:ylmanhk 的帖子

希望樓主會聽你講去舉報啦!如果ylmanhk身邊有啲咁嘅事發生,你都要為我哋發聲,將壞人繩之于發,讓社會大眾得到公平待遇。

引用:希望樓主會聽你講去舉報啦!如果ylmanhk身

原帖由 karen55407 於 15-07-27 發表
希望樓主會聽你講去舉報啦!如果ylmanhk身邊有啲咁嘅事發生,你都要為我哋發聲,將壞人繩之于發,讓社會大 ...
我一定會!

我想分享下我親眼見到有個牧師晨早趕到某學校(個牧師係趕到喘氣)gave a reference letter and his name card to the lady lining up in front of me with his son. 嗰兩母子是講普通話的。巧合地他們與我們同一組面試,聽到加見到個家長給封推薦信俾老師。我相信超多呢D cases. 唔知人地捐咗幾多!

引用:我想分享下我親眼見到有個牧師晨早趕到某學

原帖由 TGTY 於 15-07-27 發表
我想分享下我親眼見到有個牧師晨早趕到某學校(個牧師係趕到喘氣)gave a reference letter and his name ca ...

ylmanhk 發表於 15-7-27 17:44
咁快畀like,係咪告發左喇?

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-7-27+17:44+咁快

咁快畀like,係咪告發左喇?
肯講出嘢係好嘅第一步,起碼知道是非對錯!

引用:我想分享下我親眼見到有個牧師晨早趕到某學

原帖由 TGTY 於 15-07-27 發表
我想分享下我親眼見到有個牧師晨早趕到某學校(個牧師係趕到喘氣)gave a reference letter and his name ca ...
希望愈來愈多人能明辨是非,分享不公平現象;不是一句面對現實就算!

ylmanhk 發表於 15-7-27 18:02
希望愈來愈多人能明辨是非,分享不公平現象;不是一句面對現實就算!

...
其實都係分享完...就算,我見之前同你爭拗既人都有分享所見所聞,分別在於?

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-7-27+18:02+希望

其實都係分享完...就算,我見之前同你爭拗既人都有分享所見所聞,分別在於? ...
首先要醒覺這種走後門的風氣是不要得!大家同心合力去改變,特別是為了下一代⋯

MASAYA  算啦,我唔追問喇  發表於 15-7-27 18:11

引用:Quote:ylmanhk+發表於+15-7-27+18:02+希望

其實都係分享完...就算,我見之前同你爭拗既人都有分享所見所聞,分別在於? ...
爭拗?我們只是觀點不同,其實我同情大家,可能大家曾經是受害者;現在變得應命!但這樣食人的怪獸,受害者是大家、也是走後門的人、也是學校!為什麼大家不由這裡開始,消除這種不公平的現象!

‹ 上一主題|下一主題