用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 番禺會所華仁小學 華仁小學: 「未來新生」的安排
樓主: retriever
go

華仁小學: 「未來新生」的安排 [複製鏈接]

引用:如果你有看我其他回應,簡單講電子報名電子

原帖由 retriever 於 15-09-13 發表
如果你有看我其他回應,簡單講電子報名電子回覆,跟人身報名收receipt 係同一概念,無要求多左,也是電子報 ...
堅持不原諒,有何好處?

retriever  都話唔係"原諒"不"原諒" 的問題.  發表於 15-9-14 12:59

見到另一個帖, 希望天佑華仁.

回覆 雲牛 的帖子

請問什麼帖?

retriever 發表於 15-9-14 11:15
回覆 hkpapa852 的帖子

唔好意思, 插句咀...

兩年前轉校長時有這篇報導, http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130511/18256305

martharita 發表於 15-9-12 09:34
會呀!呢個都係我擔心的。原本揀華小都係因為耶穌會。而家聽完佢個簡介會,都好似好催谷咁,令我有啲猶豫。 ...

陳岡校長今年第3年服務華小, 相比之前的校長, 的確是比較催谷, 但功課量在半日學校來說是卓卓有餘了.
加強學術這是我所聽聞到由華小升往華中同學的一些建議, 華小是一所由中文教學的小學, 而中學則由英文來主導, 在陳校長履薪的第一年, 跟兩所華仁中學開會後, 迅速在該年學期每年級加強在英數的訓練, 每年累積以銜接中學.
他除了學術上, 還加強自理能力方面的訓練...等等, 而在自由空間上孩子沒半點拉緊...耶穌會的理念也得到保存.
在本人眼內他是位有頭腦和熱誠既作育者, 他既出發點亦不單只著眼於業績(學業), 也在整個框架下改善了不少陋習, 請大家拭目以待他的功勞! 亦有幸小兒在該校成長....
利申:不是舊生, 現華小用家

雲牛    發表於 15-9-14 16:27

回覆:swcon 的帖子

retriever 發表於 15-9-7 11:37
相信定會有版友跟我持不同意見, 因為神校特別多人維護...

收到個校方劉先生昨天下午2點幾發出的電郵, 叫人 ...

如果你問我,「未來新生」簡介會, 係咪可攪得好D?

我誠心建議你去信這所學校, 這間真係會聽聲音而改善的學校.
其實我都覺得
retriever樓主建議很好,但不知學校有沒有資源配合.

神校就講唔上, 只係一間沒資源, 沒地方的一間由天主用愛心帶領既殘舊學校

學校理念是給予學生從錯誤中學習, 我希望家長亦給予學校從錯誤中學習的機會

回覆:swcon 的帖子

這些嶄新代名詞:神校和寶校,極其刺耳!

swcon    發表於 15-9-14 17:09

回覆 swcon 的帖子

謝謝回覆...
可否具體講一下, 怎樣加強自理能力, 和"改了不少陋習"

回覆 swcon 的帖子

其實我回帖解釋過, 同資源無關, 果D真係簡單野... 只係安排既無REFERENCE下其他學校電子報名通常點做姐... 有D 離地咁..
不過學校FANS 多, 大家睇野會唔同... HEHE

好奇一下, 華小搬校後校舍會點用, 似乎跟旁邊同是天主教既高主教校舍有D 關係... RITE?

swcon  那要體諒教職員要應付上下午班學生...
華小跟華中地址相當近, 你可google map 一下, 無通知校舍會點用...   發表於 15-9-14 18:01

引用:Quote:martharita+發表於+15-9-12+09:28+會

原帖由 hkpapa852 於 15-09-14 發表
似乎你唔知當初任命呢位新校長既目的喎

當初任命呢位新校長既目的, 就係希望改善華小學生既學術成績.
Thank you for your reply!

多謝你嘅意見!當初聽講座時真係空白冇概念咁入去。聽完講座後,認為佢地由從來唔搞seminar到搞,又勁sell佢地嘅新禮堂,仲有講佢地點樣同高小生剖析「背影」呢篇文章,點樣加入「英數」元素入佢地嘅數學課程中,我都感受到校長決心加強學生成績表現⋯⋯

咁可能真係同st jo冇分別!

喔~~媽呀~~~我淨係想搵間冇咁谷嘅好學校,唔通都咁難???

回覆:martharita 的帖子

至少一定唔係華仁!

引用:+本帖最後由+swcon+於+15-9-14+15:39+編輯+

原帖由 swcon 於 15-09-14 發表
Wow! 聽到有用家咁講,有信心好多喔!

回覆 martharita 的帖子

版友話有講加強學生自理能力, 和變了一些"陋習"
可否具體講下?

retriever 發表於 15-9-16 09:42
回覆 martharita 的帖子

版友話有講加強學生自理能力, 和變了一些"陋習"
在於加強學生自理能力, 例如要求小二以上學生必須穿著綁帶鞋回校這些舉動來對付華小中的港童...
又用禁止家長小息時回校和踏入操場禮堂來修理怪獸家長 (舊制可隨時回校餵食..)
陋習方面如每節課堂時間由三十分鐘改到四十分鐘, 每日由八堂改為六堂, 令時間分配更有效益...
家長接送咭....其實還有些課外活動申請和交表時間...考試時間改動...等等的動作(恕不能盡錄)....
其實好多沿用已久的陋習和家長的投訴...他都會過濾後作出適當的調整...

回覆 jlbb1 的帖子

準確捕捉

swcon 發表於 15-9-16 12:42
在於加強學生自理能力, 例如要求小二以上學生必須穿著綁帶鞋回校這些舉動來對付華小中的港童...
又用禁止家 ...

"禁止家長小息時回校和踏入操場禮堂來修理怪獸家長 (舊制可隨時回校餵食..)"

你唔講我真係唔知D家長可以怪獸成咁... 呢D 真係怪獸..

點解每節30分鐘是"陋習"?

華小是否有"轉堂唔俾傾偈, 操場唔俾跑" 呢類既校規?

retriever 發表於 15-波鞋9-16 16:57
"禁止家長小息時回校和踏入操場禮堂來修理怪獸家長 (舊制可隨時回校餵食..)"
點解每節30分鐘是"陋習"?

老師每轉堂都會回教員室換書或教材再到課室, 如音樂,體育,電腦堂或會轉用其他教室.

每次轉堂時間約-3至5分鐘, 請試細心想想每天八堂不同課, 一天浪費多少時間, 留意返華小仲係返緊半日..

最重要係八堂書同六堂書的重量分別, 當真正愛孩子你便留意到他們的需要!

華小星期一至五係穿著波鞋, 長週星期六才必須要著皮鞋回校, 原因是希望孩子多運動, 當然走廊樓梯除外!

‹ 上一主題|下一主題