用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 銅鑼灣聖雅各福群會幼兒中心好不好??
樓主: sarah1223
go

銅鑼灣聖雅各福群會幼兒中心好不好?? [複製鏈接]

Re: 銅鑼灣聖雅各福群會幼兒中心好不好??

五合一的針由出世開始打,好似TOTAL打3次, 如果一歲後打, 都是一歲一次, 歲半一次, 不會重覆的, 尋日問嬰院老師話水痘針打完, 細個唔出, 大個都會出, 但出左水痘就會有抗體, 我怕囡囡出左會有印, 所以考慮打定唔打, 大致上是這樣, 我會再和醫生問清楚  

thank you for your information!!

等我有機會又問吓我自己個醫生先!!

早晨!! 呢排落雨落到好悶, sarah駛唔駛返學呀?

禽日本應好開心 我老公有得升職加薪,   但我自己個result唔係咁滿意, 所以有d影響............我同佢講, 我最多做多七年就唔做, 比d壓力佢先!!!

你呢搵工未呀? 你想搵咩工呢??  

你真的很可愛,又細心,有機會真的可以和你做個朋友
現在很努力搵工,隔日見工,放心la!
我們這些小女人,有老公養當然幸福la,但工作對現今女性真的重要啊!一來唔會out,二來有自己的收入   

我有個同事叫我等多一個月先比蕾蕾返, 佢話一來二月多假, 二來蕾蕾要滿咗二歲先返得的話, 咁二月就唔抵喎, 諗落又幾有道理, 所以蕾蕾應該會三月先返學 :wink:

以我所知,呢間兒園20個月便可入學,其實你想蕾蕾早d入學,可以問下老師意見,因為老師曾經叫sarah10月可入學,但我真的唔捨得嬰院d老師&同學,而呢間兒園將讀4年,你將會給蕾蕾讀到升小學定再轉幼稚園呢

其實我都諗梗會幾時轉, 如果佢係呢間兒園讀得開心, 又有進步, 而又接得到小學的課程, 我就唔想佢轉幼稚園, 再一次適應環境,老師同小朋友.  但如果d進度比我預期差, 我就先再諗k1轉幼稚園囉.
我又真係唔知20個月可以返喎, 我一心諗住足2歲架, 不過算啦, 婆婆已經話2歲返好早, 我同佢講會遲一個月返, 佢都開心不得了, 如果而家再轉早d返, 反面都似!!! :  :
你又點睇

如果你想再轉幼稚園,婆婆又很揍,我建議你再考慮吓直接返幼稚園,其實返學主要目的是過群體生活,蕾蕾有表哥表弟陪,所以真的無須咁早返學

我其實想佢學吓自律, 分享, 尊重, 禮貌, 有規律等等....
呢d公公婆婆係教唔到.
蕾蕾有d開始唔尊重公公, 因為佢太遷就蕾蕾, 婆婆都好d, 會打吓蕾蕾.
至於分享, 次次同表哥爭玩具, 表哥一定糟糕, 因為表哥大要讓表妹, 咁點得呀!!

其實每個小朋友都會有這階段,就算我囡囡返學都有這情況,因為1~2歲自我中心為主,最緊要每次犯錯要立即糾正,及平時無犯錯時都應常讚美,她便會常常做對的事情,因為我的囡囡鍾意讚,但做錯時亦解釋這樣做會令自己受傷或令人唔開心

係呀蕾蕾都鍾意比你讚, 不過而家佢犯錯罰佢, 轉個頭又唔記得
呢排蕾蕾又唔同我講痾shu shu 同痾臭臭, 真係一時一樣!
我又發覺蕾蕾又出犬齒呀, 可能又要一排唔肯食嘢

你有冇發覺, 雖然我地每日只係傾一兩次, 但好似開始好close咁, 唔知到我哋見面會點架呢   

剛剛問聖雅各放假時間,原來新年,聖誕節及暑假將放長假,唉,到時搵人揍囡囡又煩了

咁咪一齊放囉

到時再算啦, 船到橋頭自然直, 唔擔心得咁多!!!

早晨!!

話左俾相公知假期事宜,佢即刻叫我搵第二間,大獲   

間間學校都要放假架啦, 如果唔係咪做死d老師.
物你間嬰院冇暑假 or 平日放假咩   

嬰院同托兒園多數只放紅假的,所以幼稚園同幼兒園的分別了

咁你係咪要再搵托兒園, 有冇得讀4年咁耐呀!!
如果放長假的時候, 申請暫托得唔得??
保護兒童會都有暫托, 打電話問吓啦!!

保護兒童會

其實所有幼兒園都是2-6歲讀到上小學的,而我只考慮這3間幼兒園,小童群益會樂緻幼兒園(在灣仔尾近金鐘-比較遠)
基督教時代幼兒園(可以揍到晚上8:00時間很配合-但校舍光線我謙太暗)聖雅各福群會幼兒中心(近,光線充足,可惜時間又不配合)真煩!   

各位媽咪,
你好呀!我囡囡會向今個星期四五去銅鑼灣聖雅各半日託,因囡囡現已經讀K1,而7,8月學校會放兩個月暑假,所以我會把囡囡放在聖雅各半日託,希望各位多多指教!
------Pochacco2001(Ming)------
‹ 上一主題|下一主題