用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?
樓主: 明天更好!
go

為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?   [複製鏈接]

回覆:francis_chan 的帖子

唏!都冇校網囉,你想揀d近近地返學又得,鍾意日日撘2個鐘頭返學都得。最緊要家長覺得安排夠公平。

回覆:Lindytiger 的帖子

幼稚園反而無校網,小學生年記大些又要分校網,呢樣野真係有點矛盾!

Lindytiger 發表於 16-9-4 11:46
唏!都冇校網囉,你想揀d近近地返學又得,鍾意日日撘2個鐘頭返學都得。最緊要家長覺得安排夠公平。

...
其實駛乜咁煩,我年多前都講過,想公平就取消教育局,取消所有官津同直資中小學,政府按學童劃一資助金額,直接將資助俾家長。所有學校可自訂學費同收生條件 最後大家入到咩學校就睇自己本事。(其實用番幼稚園個套)
咁夠公平未?

教育局無咗,大家連TSA,Pre-S1,學生Banding,DSE都唔駛再擔心,係咪開心晒先?

wonglily  一於有飯齊齊食,仲要好大鑊。  發表於 16-9-7 09:42
MrBeast  Good idea  發表於 16-9-4 15:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

講開edb又講,有乜理由c兄C姐hea 考個pre s1 會影響之後學生的banding,實在太不公平!

wonglily  慘,今屆成績超晒班,比D師兄姐累,唔公平。  發表於 16-9-7 11:32
hppa    發表於 16-9-7 10:38

引用:Quote:Lindytiger+發表於+16-9-4+11:46+唏

原帖由 hkpapa852 於 16-09-04 發表
其實駛乜咁煩,我年多前都講過,想公平就取消教育局,取消所有官津同直資中小學,政府按學童劃一資助金額, ...
依個方法又會有人話,屋企有資源可以參加好多學前班、全職媽媽24小時訓練仔女嗰d,加埋超大仔或年頭出世,就一定考到啦⋯⋯⋯唔公平!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-09-04+發表

原帖由 Lindytiger 於 16-09-04 發表
依個方法又會有人話,屋企有資源可以參加好多學前班、全職媽媽24小時訓練仔女嗰d,加埋超大仔或年頭出世, ...
點做都係會有唔公平。持份者唔同,對於公唔公平睇法都唔同。所以呢個世界係冇公平。學校係社會的縮影,努力還是靠自己吧

回覆:為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?

如果「世襲」指兄姐讀緊,弟妺必收,我認為合理,當你有2個小朋友分開學校,會好難照顧,而且學校時間撞到七彩。
而且生左第一個,保證唔會生第二個?!
講唔公平,只會針對出名/一線既小學,又唔見3線果D講唔公平

講多無謂,樓主一於司法覆核佢啦。

mayyylai    發表於 16-9-7 10:36
vpo0615  宗教分都司法覆核埋佢啦.  發表於 16-9-5 17:43

回覆:qpalzm 的帖子

我估計這些事情不是司法覆核的範圍。今時今日,重見到咁多outdated 的古舊意見,真係估唔到而家係21世紀。

引用:如果「世襲」指兄姐讀緊,弟妺必收,我認為

原帖由 lolo1112 於 16-09-04 發表
如果「世襲」指兄姐讀緊,弟妺必收,我認為合理,當你有2個小朋友分開學校,會好難照顧,而且學校時間撞到 ...
等於樓上提過,除非學校執笠,大部分人其實都有父母分(津校standard 分,好多直私都有)。但又好多人邊話唔公平,又繼續想入。唔用自己個父母舊生分而想自行走去報其他出名既津校,應該除左師資環境外,主要因為學校過往成績。而呢d過往成績正正就係舊生做落。

邊有得一條線界定公唔公平?好多人都係對自己無利就話唔公平而已。

yuenkw  自己無利就話唔公平!   發表於 16-9-7 13:09
mayyylai    發表於 16-9-7 10:37

回覆:為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?

有,真係好好。

hkpapa852 發表於 16-9-4 15:03
其實駛乜咁煩,我年多前都講過,想公平就取消教育局,取消所有官津同直資中小學,政府按學童劃一資助金額, ...

學卷制推到小學, 多年前有講. 國外亦有先例.
好處係家長用腳投票, 邊間做得好得家長認同, 將會獲得家長帶過來的政府資助 (學卷), 老師唔可以HEA 教, 無得食大鑊飯, 某程度上, 直資學校有借用一半概念.

缺點當然係老師飯碗問題, 老師作為可以發聲的最大STAKEHOLDER 當然反對...

另一係政府透過教育系統傳播或禁止某些意識形態... 資助跟學卷走, 政府會失去主導地位.

現況係仍有官津學校存在, 官津飯碗吸引, 直資老師流失大...

除非先全民直資!!!

冇辦法, 除非689係香港來一次文革囉  

一於去平機會投訴。

引用:官津小學派位應該向中學派位睇齊.+一部分學

原帖由 punlik 於 16-09-07 發表
官津小學派位應該向中學派位睇齊. 一部分學校自行收生, 一部分派位, 小朋友醒既可在自行中取得學位, 一般既 ...
咁咪將考小學競爭化仲加劇,及更普及化

wonglily  慘,今屆成績超晒班,比D師兄姐累,唔公平。  發表於 26 分鐘前

仲有原本學校可更上一層樓,但同學因各種不同原因不能上增潤班,為何二十一世紀思想不能推動teamwork 為隊友而付出的精神!

wonglily  團隊精神,可能很多家長已忘記了。  發表於 16-9-7 12:43

引用:Quote:原帖由+lolo1112+於+16-09-04+發表如

原帖由 ffaye 於 16-09-07 發表
等於樓上提過,除非學校執笠,大部分人其實都有父母分(津校standard 分,好多直私都有)。但又好多人邊話唔 ...
吓,咁即係父母做落左成績兒子可以繼續享受?硬係仍是好古怪。

MMVV 發表於 16-9-7 12:38
吓,咁即係父母做落左成績兒子可以繼續享受?硬係仍是好古怪。
咁即係父母做落左成績兒子可以繼續享受?<-----若你係會咁做...係中國人社會真係好少有...like

MrBeast 發表於 16-9-7 12:09
wonglily  慘,今屆成績超晒班,比D師兄姐累,唔公平。  發表於 26 分鐘前

仲有原本學校可更上一層樓,但 ...
坦白講, 什麼世襲分, 只不過係小菜一碟, 個人認為真正唔公平既係升中只能睇師兄姊成績既頭.

只懂著眼小問題, 而不去研究大問題既影響, 其實幾可悲
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題