用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 培正 vs 民生
樓主: Soming
go

根德園 vs 培正 vs 民生   [複製鏈接]

Better stop
Senselessly arguing here for the sake of arguing by someone

星星的後裔 發表於 17-2-13 19:00
人地句說話是"....而且呢3間最多個間可能都不過5人可升讀伊中..." 講左"可能". 同你句"....不可能多過5人. ...

完全同意。

星星的後裔 發表於 17-2-13 19:00
人地句說話是"....而且呢3間最多個間可能都不過5人可升讀伊中..." 講左"可能". 同你句"....不可能多過5人. ...

而且能看到學校家長的質素

dreamdream081 發表於 17-2-13 21:34
而且能看到學校家長的質素
我一步一步咁解釋清楚hkpapa的疑慮,你可否又解釋下這與質素有什麼關係?
我有抵毀過別人或別校嗎?
請你不要人生攻擊。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-13 21:46
我一步一步咁解釋清楚hkpapa的疑慮,你可否又解釋下這與質素有什麼關係?
我有抵毀過別人或別校嗎?
請你不 ...

amoyresident 發表於 17-1-19 13:49
培正係愛心學校。我曾見過有好曳的同學,學校老師係想辦法教好佢,並沒有放棄他,這是我欣賞培正的地方。

...

超讚!!

回覆 Soming 的帖子

自然流失再加上中一會收外校生(叩門位),再會收插班生(因有朋友係培中教)

回覆 hkpapa852 的帖子

同意,大個個時有報PC,MS,到諗清左呢2間小同中學都唔係自己杯茶時,第二個冇報呢2間了所以各有喜好,同有人擺酒店,有人擺酒樓,有人唔擺酒一樣XD

Soming  You are right!!! Thanks a lot!!  發表於 17-2-14 14:39

回覆 -Johnnywalker- 的帖子

支持和平理性討論,沒有人能知道全部學校的情況,很多傳聞都是個人猜測,對真正學校用家而言,ㄧ看就知道不是事實。

-Johnnywalker-  多謝。希望你唔會成為下一個被攻擊對象。  發表於 17-2-18 13:09

Cheerglory 發表於 17-2-18 09:29

支持和平理性討論,沒有人能知道全部學校的情況,很多傳聞都是個人 ...
非常同意!亦感謝johnnywalker既解說學校既真實情況!

-Johnnywalker-  謝謝  發表於 17-2-18 13:09

Cheerglory 發表於 17-2-18 09:29

支持和平理性討論,沒有人能知道全部學校的情況,很多傳聞都是個人 ...

似乎..... 你也未攪清楚事實, 人地唔係用家:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3396471

所以佢既資料, 亦不是建基於所謂"親身瞭解既學校真實狀況"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-18 11:31
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...
你真好笑。出個post 問學校嘅事就知我唔係用家。
這就是你平時分析事情(或稱之為幻想)的手法嗎?
我清楚話你知,我都是用家。
其實你好多時嘅資料都失實,
但又死雞撐飯蓋。

hkpapa852 發表於 17-2-18 11:31
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...
你咁有心搵我舊post 為咗證明我唔係用家,用心良苦

-Johnnywalker- 發表於 17-2-18 13:21
佢真係好有心架!話晒佢係度打躉左好耐同好多時間係尼個討論區,只不過有d資料不是事實既全部,比起係個間學校真正既用家來說,難免有d錯料,不過都欣賞佢既資料(用心良苦咁搵)

-Johnnywalker- 發表於 17-2-18 13:21

原來你真係用家, 失禮!

咁建議你瞭解清楚上年憫父向你解釋民生小學各自定組別學生同EDB定義既學生派分組別配對既情況, 同埋瞭解清楚升中遊戲規則吧!

如果只相信學校單方面提供既資料而唔去瞭解升中遊戲規則, 對自己絕無好處.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-18 18:32

咁建議你瞭解楚上年憫父向你解釋民生小學各自定組別學生同EDB定義既學生派分組別配 ...

引用:Quote:-Johnnywalker-+發表於+17-2-18+13:2

原帖由 hkpapa852 於 17-02-18 發表

咁建議你瞭解楚上年憫父向你解釋民生小學各自定組別學生同EDB定義既學生派分組別配 ...
可能是校友、職員⋯

hkpapa852 發表於 17-2-18 18:32

咁建議你瞭解清楚上年憫父向你解釋民生小學各自定組別學生同EDB定義既學生派分組 ...
每次我指出你的失誤分析及推測,你從不承識或者四両撥千斤咁講其他野去帶出另一話題
仲有你D die hard fans
毫無養份嘅討論都有人欣賞你,
服了你們。

不過上面有網友都講得埋,
你都好熱心解答嘅,
我都好欣賞,係太武斷囉,
估完嘅野當事實,
分析數據必加入主觀意見咁囉。

宮二 發表於 17-2-18 20:12
可能是校友、職員⋯

部份民生家長同明我家長真是好似

-Johnnywalker- 發表於 17-2-18 21:26
每次我指出你的失誤分析及推測,你從不承識或者四両撥千斤咁講其他野去帶出另一話題
仲有你D die har ...
你一直話我錯? 請問錯在那裡呢?

我既分析全部都基於客觀事實和數據去推論, 一切有根有據, 當然你可以唔認同, 但如果係有錯, 還請講清錯在那裡.

反之, 我只看到部份家長, 以"我係用家, 我知得一定俾你多, 我既資料一定俾你更正確"既態度, 但又沒有提出証據

(唔.... 可能我要求高, 或者應該好似大台某爭產劇既大契話齋, 呢度唔係法庭, 唔需要証據)

-Johnnywalker-  已多次指出,不重答了。  發表於 17-2-19 00:38
‹ 上一主題|下一主題