用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 17-2-4 22:11
咁即係TSA本身無問題, 係試卷太深的問题?  咁好易解决, 唔使取消。

我細個只考過小六學能測驗,沒有小三就來個評核,但學生一樣水平唔受影響,以前仲要絕大部份中學都是英中,學生一樣讀到,何解後來小三要來個評核?唔評核就會怕影響將來學習,仲要現在中中多,英中少,母語教學始終較易掌握吧。
小一才只是學習的起步,小三就要去考核,其實好多小三學生都並未太掌握及有成熟技巧去考試,這樣的評估是否真的能夠反映能力?EK家長都經常說分數不一定反映能力,我姨甥當年作文都唔夠時間做,相信就當時情況,我姨甥的能力應該算不足吧,但咁又代表什麼?真的是教學問題引致佢做唔晒,教好D佢就做得晒?
當然引用我姨甥單一程況,又會話不足以証明TSA是否有這個需要。
如果TSA發揮到佢嘅作用,即是能改善到小學的學與教,咁十多年過去,學校應該教得好咗,學生應該學得好咗,咁點解學校仍然怕唔操練就考唔好個試呢?

b3410  最後一條問題真係要問學校,尤其係唔知如何改善,唯一就識操練的學校。  發表於 17-2-5 07:06

wan_sosin 發表於 17-2-5 00:25
我細個只考過小六學能測驗,沒有小三就來個評核,但學生一樣水平唔受影響,以前仲要絕大部份中學都是英中 ...

http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/Faq.html#Q01

回覆 mcl203 的帖子

嘗試copy 原文

全港性系統評估(TSA)是什麼?

全港性系統評估是全港統一執行的評估,由政府統籌,目的是評估學生在第一至第三學習階段完結時在中、英、數三科的基本能力水平,以改善學與教。

回頁首

為什麼要設立全港性系統評估?

提供資料讓學校及教師具體地了解學生在基本能力方面的強項與弱項,從而優化學與教的計畫,亦提供資料讓政府為學校提供適切的支援。

回頁首

全港性系統評估有什麼好處?

評估報告提供學校及全港學生的學習表現,學校可參考報告的數據以改善學與教。
教師在全港性系統評估的施行過程中,可透徹了解現行課程的要求,並增進有關水平參照的評估專業知識。
為政府提供客觀的數據以衡量教育政策的成效。
公眾可獲得宏觀的評估數據,以了解全港學生在中、英、數三個主要科目的整體學習表現。

回頁首

全港性系統評估的評估內容是什麼?如何制定?

全港性系統評估是根據中國語文、英國語文及數學科課程文件及基本能力文件設計,並由審題委員會負責制定評估藍圖,以確保題目能涵蓋基本能力。
以下是各學習階段的基本能力文件可供下載及參閱:
第一學習階段 – 中國語文科
第一學習階段 – 英國語文科
第一學習階段 – 數學科
第二學習階段 – 中國語文科
第二學習階段 – 英國語文科
第二學習階段 – 數學科
第三學習階段 – 中國語文科
第三學習階段 – 英國語文科
第三學習階段 – 數學科
審題委員會由多位專業人士組成,包括大專講師、教育局課程主任、考評局科目經理及現職教師等。審題委員會定期舉行會議,除了訂定每張評估分卷的題量和時限外,亦會審閱和批核題目,以確保題目的質素。

回頁首

全港性系統評估是怎樣施行的?

在第一、第二及第三個學習階段完結時施行 (即小三、小六及中三)。
為水平參照評估,主要側重基本能力水平。
評估設計是參考課程發展議會的課程文件,並根據各科在各學習階段終結時的基本能力描述而擬訂。
全港性系統評估在每年的指定日期施行,但為減輕小六學生因應付頻密考試帶來的壓力,自2012年起,隔年進行全港性系統評估(即雙數年暫停)。
學校於雙數年仍可按照校本需要,以自願形式參與暫停年度的小六評估。學校亦可向考評局索取小學六年級中、英、數的評估試題,供教師和學生參考和使用,輔翼教學。
獲政府資助的學校都參與評估。每名學生在每科只須作答其中一張分卷。
除中英文科的說話評估外,主要以紙筆形式進行。

回頁首

全港性系統評估報告提供什麼資料?

學校可於基本能力評估網站下載學校報告及各類型的題目分析報告(包括以基本能力及卷別為序的分項分析)。學校可按校本情況,參考數據,配合校內其他評估資料,以了解學生的強弱項,調整教學策略及訂定跟進措施。學校除了可下載題目分析報告的PDF版和EXCEL版本外,由2014年起,本局亦提供網上互動題目分析報告(以基本能力為序),以供學校作進一步分析數據之用。
學校評估報告臚列該校學生及全港學生在中、英、數三科的基本能力水平的表現。(由2014年起,只會向個別中學發放其學生在三科達到基本能力水平的學生人數及達標率。)
公眾及政府可參考報告中全港層面的評估數據。
參與評估的學校可獲該校的評估數據。
報告不會顯示個別學生的成績。

回頁首

使用全港性系統評估資料時有何守則?

不可用於學校間的比較。
不可用於學生間的比較。
學校評估資料只限該校參閱。
學校需承諾遵守資料使用守則,避免誤用。

回頁首

全港性系統評估數據會否影響學生升班或升學?評估成績是否與升中派位機制有關?

不會。全港性系統評估學校報告不會列出個別學生的成績,所以不會影響學生升班或升學。全港性系統評估的成績也不會用作升中派位。

回頁首

學校怎樣使全港性系統評估更有效地推行?

學校應充份理解並認同全港性系統評估的實施目的。
學校及教師應參與並協助全港性系統評估的施行。
要改善全港性系統評估的運作,需賴學校給予寶貴意見。

回頁首

學校是否需要提供額外操練以應付全港性系統評估?

不需要。基本能力只是課程的一部分。學校只需按照課程要求及校本需要規劃課程,而不必單為了應付全港性系統評估而改變教學及評估方法。過度的操練不單削弱學生的學習興趣,更影響師生的作息時間,帶來不必要的壓力。長遠而言,更令學生失去學習動機,影響他們下一階段的學習。

回頁首

學校如何與家長合作,宣傳全港性系統評估的正面信息?

學校可透過通告、家長日、家教會、家校活動和講座,向家長闡述全港性系統評估的意義及消除家長對全港性系統評估的一些誤解,信息可包括:
全港性系統評估不是呈分試,不會公布個別學生的成績,故此絕對不會影響升學或派位;
全港性系統評估評估的是基本能力,只是課程的一部分;
全港性系統評估可協助教師找出整體學生的學習難點,及早改善教學;及
過度和機械性操練,只會減低學習興趣,無助學生健康學習。

http://hkm.appledaily.com/detail ... &issue=20170205

我細個只考過小六學能測驗,沒有小三就來個評核,但學生一樣水平唔受影響,以前仲要絕大部份中學都是英中 ...

咁十多年過去,學校應該教得好咗,學生應該學得好咗,咁點解學校仍然怕唔操練就考唔好個試呢?

Xxxxx

V 君之前比左個他的答案,基本上說「老師也是一份工,有壓力改善,梗係操學生快手」。

我的演譯,兩個字,「自私」。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

點解以前無TSA也可以?因爲社會進步左。

好耐之前有小學會考。小學就會考,公開試,大家考自己個分。公平,但小朋友大壓力。大壓下便操。

後來轉成學能測驗,不是考學科知識,是類似考lQ,令學生無得操,點知香港人有本事也操一番。

發展到 TSA+ pre S1,小學生不用為自己考,只用大數據評估學生能力,分析後交給學校改善教學。TSA 不殺校,不公報個別孩子成績,TSA不影響 banding, 壓力減輕下,孩子不用操,老師可以專心用TSA數據改善教學?

錯錯錯! 老師只是一份工,最簡單見效又係操。

你而家問點解以前無TSA無問題?你唔係唔知下嗎?

wan_sosin  你以上所講嘅考試,我家人全部考過晒,每個試我都了解.  發表於 17-2-6 00:45
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其實家長有冇問過自己子女學校,佢地認為TSA為乜同有冇用呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

鮮魚行前校長應是起死回生的好例子,他亦之前有批平tsa被用作殺校工具,不過有聲音質疑他背後用意,總之信則有不信則無

hkpapa852 發表於 17-2-5 16:01
其實家長有冇問過自己子女學校,佢地認為TSA為乜同有冇用呢?
要補課要多操個d唔駛問啦,食晒禁藥先達標可以有乜用,最有用可能係同書商打好關係
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:其實家長有冇問過自己子女學校,佢地認為TS

原帖由 hkpapa852 於 17-02-05 發表
我估,會持續檢討教學模式既會話無TSA都會做,係無作用。堅持教學模式路向正確既,亦都話無作用。

好多人被有關方面近錯誤引導以為TSA係可改善教學。

其實咩係改善教學? 有人認為即課堂既教學模式,然而,我估計若以為課堂教學模式可以改善TSA成績,呢一個係對教育唔太認識既結果。其實唔同教學模式既結果,如活動教學、IT教學等,有無改善成績能力本身已成疑,就算有D小型研究做到有,成績都只係如全班平均分64同66既分別,平均高左2、3分已叫好成功,若然有方法可以由如平均64變成74,唔敢講無可能,只可以講係震撼程度等於昔日之相對論,若有神早D學校都用晒呢個神奇魔法。

點解教學方法唔會對成績產生好大差別? 主要原因都係一個人之成績係受好多因素影響,而課堂教學只係佔其中一個唔會係大比數部份,而又唔同教學法,即純老師單向教學同小組活動教學,唔會有戲劇性成績差異,因為無一個方法,係真係叫"唔好",亦無方法係絕對叫做"好",況且真係好既方法相信大部人都已用,唔好既...都未必有人用。

Vanadium 發表於 17-1-30 17:15
回覆 b3410 的帖子

絕對認同成績出色既小學係唔使操TSA。但若然有人認為成績出色既小學,好成績既主因係教 ...

奇怪,香港學生功課量會多於中國大陸,台灣,日本,南韓!

b3410  可能研究報告基於46個國家,大陸台灣日本等不參加。  發表於 17-2-5 19:55
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

咁咪講到學校同老師好廢?

又唔係...學校同老師的確會影響成績,但未必係個課堂教學。如老師......大家做家長都應知,問小朋友佢會話邊個老師感覺好D、佢受落D,邊個老師唔好、可能甚至影響佢學習興趣同成績。而老師...唔一定係因為教學令學生感覺良好,反而友善同正面既態度、同學生既互動、關心學生既程度、課餘同學生接觸、勤力程度等.....都會令學生有心D定無心D去學佢果科。

試問如老師個性格同態度既然仲對學生影響大,咁考TSA點樣可以改善到呢D方面呢?

講講下諗到我地做家長,成日人地咩方法得自己咩方法唔得,但就無研究下人地父母子女之間既互動、關係、感情等,好多時呢D野比個方法更重要,相信學校教師同學生都一樣。

我見大家吹得咁過癮,我想问一個基本問題,有沒有EK小三教師家長敢冒大不諱,將份TSA報告放上嚟睇吓 (學校私隠就留白啦),點有用,點冇用,唔駛喺度估估吓,又搞分化,我都贊成EK就TSA爭抝,休養生息!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

TSA/BCA的確唔會殺校,但只要有個試,相信作為一間正常既學校,都唔會隨便話比自己成績差,做得校長教師,有得辦學權既機構,都唔會話比自己係一個求求其其、hea住做既人,咁想考好個試係好正常。

但問題係點樣考好個試,互相競爭比較下,操練係一個最終必然之路,因所有考過試既人都會知道,任何試都可以操出成績黎。

(雖然有人話個別未必操得起...絕對正確...但整體成績差不多一定可以操得起...)

另外話TSA卷淺既家長,唔知有無睇過佢地D sample答案。我睇過份英文卷,作文話唔知幾十字就得,但結果教育局引用作得好果批,閒閒地都上200字以上。

當中TSA雖然只有唔多深既題目,但有無諗過去到後期,若只係答啱D淺既,教育局都會話你不及人地咁高分 (即答啱唔夠多深既部份),一樣話你未達標呢?

引用:+本帖最後由+Vanadium+於+17-2-5+18:26+編

原帖由 Vanadium 於 17-02-05 發表

好多人被有關方面近錯誤引導以為TSA係可改善教學。
老師單向教學,唔會引致差異大既成績?? 唔會瓜,我小朋友P5-6, 俾一個唔太積極既老師教中文,令佢地本來弱既中文更弱,一係教得慢,趕進度就快到8秒9完成幾課。 這正正係評估既作用,去讓學校去看尋找問題所在。~~~

其實呢D老師應立即抄魷。但試問TSA點樣改善到呢D老師表現? 難道無TSA校長唔知呢D老師唔掂咩?

我只想講TSA改善教學,實在係神化了唔少。好多時需要改善既,根本係個老師態度同能力本身,而有無TSA,學校都會知有呢D問題老師存在,但係移動佢地唔到。

引用:回覆+mcl203+的帖子 其實呢D老師應立即抄

TSA評核系統,我理解係提供客觀數據,讓學校去尋找要改善既地方,學校管治亦係其中一項。 正正等如, TSA唔會提供解決方案,包括更換學校團隊 ~~~

其實Pre S1分banding已做到你講呢樣,中間既考核,校內試都已做到,只要唔自己呃自己。就算真係自己呃自己,最後banding試都會現形,同樣無需TSA。

其實教育局若然出到份小三參考卷,建議學校邊一日做,然後出個參考成績,如幾多分屬band 1,幾多分屬band 2,唔好學校之間比較,成績無須公開,咁相信學校內部反而更有動力,用各種方法,而唔係操練,睇下點樣可以提升學生banding。

引用:+本帖最後由+Vanadium+於+17-2-5+19:13+編

原來你都唔清楚TSA, 有時間睇下前頁 #123 Q7, 咪講左囉,亦係點解咁多網友認為被誤導了~~~

‹ 上一主題|下一主題