用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: saetang
go

.   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-4-20 14:27
但係我哋學校個talk, 老師話個個都係藝術家, 唔會有核突既畫, 大家用心畫, 可以創意無限, 我哋唔會俾框架框 ...
的確係任你創意無限,但去到俾分都仲係會有方法去分 A/B/C/D/E. 佢唔會明示暗示你去為啲分數畫畫唧.

一方面佢唔想局限你小朋友既創意, 另一方面佢又要呈分. 對老師嚟講兩樣嘢其實無衝突的,

(e.g. 你天馬行空唔一定會 A)

os_ecu 發表於 17-4-20 15:20
的確係任你創意無限,但去到俾分都仲係會有方法去分 A/B/C/D/E. 佢唔會明示暗示你去為啲分數畫畫唧.

一方面 ...
但佢唔講個標準, 家長/小朋友好難掌握。呈分生死關頭, 唔好玩D咁既嘢, 有個標準好D。

不過, 睇返上學期佢第一個業績, 佢俾分都真係勁鬆手。同埋, 唔係5分一跳。

但佢唔講個標準, 家長/小朋友好難掌握。呈分生死關頭, 唔好玩D咁既嘢, 有個標準好D。

咁不如叫填顏色算數。

之前聼老師講,視藝呈分的評分大慨分幾個範疇:

構圖,顔色運用,技巧,創意。

我唔記得係4個定5個範疇,每個比重一樣,即4個就每個範疇25%,5個就20% each。

對我呢些美術白癡,老師用最簡單最基本的解釋.......

構圖: 不要在一噠地方畫太多野,另一邊空LL,要睇得舒服

顔色運用:要有底色,即不要有一噠地方完全冇著色

技巧: 例如漸變(sorry, 真係唔記得)

創意:最基本要貼題,如果唔係,幾有創意都冇用

希望以上可幫到一些視藝極差的朋友吧!
wbmom

wbmom 發表於 17-4-20 17:46
之前聼老師講,視藝呈分的評分大慨分幾個範疇:

構圖,顔色運用,技巧,創意。我唔記得係4個定5個範疇,每個比重一樣,即4個就每個範疇25%,5個就20% each。

對我呢些美術白癡,老師用最簡單最基本的解釋.......

構圖: 不要在一噠地方畫太多野,另一邊空LL,要睇得舒服

顔色運用:要有底色,即不要有一噠地方完全冇著色

技巧: 例如漸變(sorry, 真係唔記得)

創意:最基本要貼題,如果唔係,幾有創意都冇用

希望以上可幫到一些視藝極差的朋友吧!
幾好喎, 有晒 guideline. 呢個係一個好好既 reference. Thanks

os_ecu 發表於 17-4-20 15:20

一方面 ...
所以va一早講左不會考抽象畫,對一般學生/家長太困難,老師亦難以解釋個評分令家長心服囗服。

os_ecu 發表於 17-4-20 10:25
同意有時做嘢 衰啲講 真係要 "投其所好" (同工作上要夾老細一樣), 唔可以包拗頸.

所以要摸清學校老師口味 ...
依家換另一批家長嘈工藝,普遍一做工藝就比較低分,希望va老師公開評分標準。
如果成功又搞個講座,我再上來報告。(≧∇≦)

os_ecu  謝謝你 !  發表於 17-4-21 10:09

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 19:48
唔好去明,坦白講,我覺得呢D佔分比例似擺姿態多D,佢想收你就算你係啞嘅佢都會收你,佢唔想收你就算你係開 ...

Agreed, 準則就咁寫,但收……係另一回事!

Eat_Sleep_Play    發表於 17-4-27 01:04

IloveJJ 發表於 17-4-13 19:41
講呢個比率,我真係拗晒頭。
KC俾人話讀書型,但面試佔50%,仲係小組面試
DBS話揀醒目仔,但成績佔60%
覺得呢d 成績/特異功能/面試 佔比真係有d .........

舉例有間學校話 成績/特異功能/面試 各佔 10/40/50% ...
咁又如何?
原來不用學界獎,有課外活動已達標,巳全拿40%
又原來你不是啞的,面試有問有答,又已達標,巳全拿50%.
成績呢....就要睇你次第排名啦......
咁即係收左d.......

IloveJJ 發表於 17-4-26 14:49
可以話我知有邊啲學校係咁既嗎?PM我都可以。
只是舉一個極端例子而已,其實當今世上,又點會有一間學校自行計分中成績只佔10%?!
想帶出一個觀點---不要對 成績/特異功能/面試 佔比 太認真,學校想收乜人-計分標準 才是魔鬼細節

Ktfk  把尺可以伸缩 , 想收你就收你....  發表於 17-4-27 08:55

little_yolky 發表於 17-4-20 15:23
我女經過個talk洗禮,畫畫大有長進呀,尤其有創意!之後畫「生命力」,即刻A左。佢畫左樹根覆蓋鋪磚路面,樹根好粗壯,面積佔畫紙三分二,為左加強效果只用深啡色。其他A有1x棵綠色幼苗group埋一齊破土而出,好有氣勢;又有大雪紛飛之中的梅花。
就算女畫工不是次次最好,佢用創意搭夠,無創意都想其他方法。依家畫之前會思考點表達主題,以前係想都不想憑直覺畫,好快收工!

那張母女拖手心心低能畫我收埋左!!!(≧∇≦)

IloveJJ 發表於 17-4-27 00:08
呢個其實我一向都有咁諗,所以想知大家去考咗嗰啲,覺得真正睇重係乜野?

暫時我覺得(純粹靠估)YW睇重課外 ...

你好似自行最心儀KC….

其實我覺得準備心儀中學是分開2部曲----自行面試+叩門

KC自行面試

我想你都知道是小組討論….

首先你一定要報埋YWYW 1st in也是小組討論,而且interview日子比KC早,可作為查找自我不足和感受那種幾個小朋友大混戰的氣氛!

其實就好難估討論題目,惟有多留意時事新聞,包括英文新間…….. 當同考官傾到 Selina Tsang昨天出來見記者,你都知道 SelinaTsang係邊個

KC叩門

KC叩門是見校長,朋友個朋友個朋友話去年校長問小朋友:

有一碟蘋果,爸爸吃了一半加一個,之後媽媽吃了餘下蘋果一半加一個,再之後哥哥吃了餘下蘋果一半加一個,最後得番一個蘋果,咁原先碟裏有多少蘋果?

佢位小朋友當場答對,校長就收左佢云云…..

咁咪準備多d呢類題目比啊仔心算

我都創作了一些

例如呢條…..

龜兔賽跑,兔仔知道自己的跑速是烏龜的3倍,就驕傲起來,在中途睡了30分鐘懶覺,訓醒才驚覺烏龜已反超前,最後烏龜比兔仔早10鐘到達終點,

: 烏龜用了多長時間去完成這場比賽????

little_yolky  見到條題目我已經想死了。  發表於 17-4-27 12:42

IloveJJ 發表於 17-4-27 11:49
係呀!自行我只諗到KC。你好叻,好識分析。你呢啲題目好好,我要返去問下個仔先。
我仲對SPB有興趣,係咪 ...

YW仲會考文言文

IloveJJ 發表於 17-4-27 11:58
謝謝,也是小組嗎?

是的。

‹ 上一主題|下一主題