用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔 ...
樓主: 過客
go

黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔野小   [複製鏈接]

ratafan 發表於 17-5-7 08:59
何以見得1千萬好多?如果儲蓄真的只有一千萬,去英國每年已四五十萬,十年都要5百萬,兩公婆若一路有野做 ...

我估大家係覺得你話,四十歲要有儲蓄一千萬,比較誇張。
一般打工仔,相信唔係咁多人四十歲有一千萬儲蓄。

你其實係唔係想話一千萬 "資產" ?
近幾年樓價狂升,資產 (物業,投資) 加埋有過千萬又另一回事。

但你其他意見我同意,但只可以話,不是個個細路識諗。
其實 F1 F2 ,可能對自己屋企經濟情形知 D 唔知 D ,見同學可以去外國,自己又想去。
但人地有錢,不能比較。

父母可以和孩子坐低,用紙筆寫晒家庭經濟狀況,解釋比佢知父母的難處。

還有,其實亦可能因為冇經濟實力,到乜都搞好晒,臨門一腳 visa 唔批,到時一樣冇得去。

samsam123321 發表於 17-5-7 11:48
講成績其實本地is同英國boarding 差不多。

樓主話個仔成績唔好,咁比較麻煩。
大部份較有口碑的 IS ,主力收 band 1 成績好的。

近一兩年開好多新的 IS ,可以搏一搏,但要亦已聽聞收生門檻 (尤其中學 ) 十分高企。

nintendo 發表於 17-5-7 12:11
樓主話個仔成績唔好,咁比較麻煩。
大部份較有口碑的 IS ,主力收 band 1 成績好的。
成績唔好,去到英國都唔見得入到出名的學校。連出名的學校都係同香港的IS差唔多成績。

回覆樓主:

成績唔好轉校難,除非入band 3學校,留學其中一個目的,尋回讀書的興趣,希望有番信心而努力向上,去一間普通/鄉村的中學也是一個選擇。。。

回覆 brother4 的帖子

我原全同意 brother 4.  其實出國目的是想小朋友重拾讀書的樂趣, 可以接觸外界, 其實我小朋友唔係讀唔到書, 我亦不是要佢有高成績, 100分滿分, 有7 字頭我都好滿足, 但佢每次都係緊緊合格就算. 其實佢只是懶, 佢冇出過腦力,  如果佢識諗, 識分配時間, 我就唔洗咁頭痛.  而家佢係 HK, 佢只會打機, 打機, 再打機........ 我比佢出國既目的, 除左重拾讀書的樂趣外, 最想係佢有個時間表, 學規律, 有作息時間, 過群體生活, 同埋希望佢開始學獨立, 學與人溝通, 學人際關係.....

過客 發表於 17-5-9 09:17
回覆 brother4 的帖子

我原全同意 brother 4.  其實出國目的是想小朋友重拾讀書的樂趣, 可以接觸外界, 其 ...
這就是我當初決定俾囝囝出國讀書的理由, 出國讀書到現在已經兩年了, 效果好好. 我非常滿意.起碼我覺得囝囝獨立左, 能力強左........從以前發生任何事情只會搵媽咪投訴和解決的裙腳仔, 到現在凡事自己思考自己解決的大男孩, 起碼呢點我都\覺得賺返啦.
樓主, 加油! 支持你!

洋子 發表於 17-5-9 09:48
這就是我當初決定俾囝囝出國讀書的理由, 出國讀書到現在已經兩年了, 效果好好. 我非常滿意.起碼我覺得囝囝 ...
多謝!
請問你仔仔出國時幾大?  是佢願意的嗎?  又請問你點樣選擇一間岩佢既學校比佢?

過客 發表於 17-5-9 10:03
多謝!
請問你仔仔出國時幾大?  是佢願意的嗎?  又請問你點樣選擇一間岩佢既學校比佢?
...
我的小朋友出國的時候也已經有15歲了, 當然也是佢自己強烈要求出去的, 仔女的意願我覺得是最基本的條件, 只有佢自己要求的, 等出左去真系遇到問題和困難, 佢才會自己想辦法去克服和解決而吾系只會喊埋怨呢樣或者果樣.我當初選擇留學國家和學校是因為我有個朋友在那個地方的學校當老師, 所以我就讓囝囝去左果間學校. 我的CASE比較特別不可以為準.....呵呵!

洋子 發表於 17-5-9 09:48
這就是我當初決定俾囝囝出國讀書的理由, 出國讀書到現在已經兩年了, 效果好好. 我非常滿意.起碼我覺得囝囝 ...

阿細讀左兩個term,我已經好滿意佢既表現,成績好左,諗野成熟左,各方面都有改善,佢去年九月13歲去英國,所以我覺得兩老付出係值得既!

亮燈 發表於 17-5-9 14:09
阿細讀左兩個term,我已經好滿意佢既表現,成績好左,諗野成熟左,各方面都有改善,佢去年九月13歲去英國 ...
所以我想表達的重點就是出國讀書吾可以單計一共供了幾多錢,以後小朋友一個月可以搵幾多錢...仲有好多得著是吾可以用金錢去衡量的.如果小朋友自己願意去,大人又負擔得起,go ahead!!!

洋子 發表於 17-5-9 14:34
所以我想表達的重點就是出國讀書吾可以單計一共供了幾多錢,以後小朋友一個月可以搵幾多錢...仲有好多得 ...

想法一樣,完全同意。

nintendo 發表於 17-5-7 11:54
我估大家係覺得你話,四十歲要有儲蓄一千萬,比較誇張。
一般打工仔,相信唔係咁多人四十歲有一千萬儲蓄。 ...
唔係出左 student visa 就可以去架啦咩?

回覆 過客 的帖子

係有學校取錄,才可有資格申請student visa, 仲要戶口有一年學費做證明。

洋子 發表於 17-5-9 14:34
所以我想表達的重點就是出國讀書吾可以單計一共供了幾多錢,以後小朋友一個月可以搵幾多錢...仲有好多得 ...
多謝你既支持。我表達能力差,但我都係有咁既想法。

noel2010 發表於 17-5-9 23:24
回覆 過客 的帖子

係有學校取錄,才可有資格申請student visa, 仲要戶口有一年學費做證明。 ...
請問一年既學費証明是用英鎊定Hk$比佢睇?

過客 發表於 17-5-10 07:23
沒有限定貨幣,但要有等同銀碼。存放超過一個月。所以要交兩份月結單筆錢存在。

過客 發表於 17-5-10 07:23

係一年學費加生活費,我用紅簿仔俾佢就得。

多謝提醒

亮燈 發表於 17-5-9 14:09
阿細讀左兩個term,我已經好滿意佢既表現,成績好左,諗野成熟左,各方面都有改善,佢去年九月13歲去英國 ...
我囝都係讀咗2個terms, 但就冇你囝成效咁大,因學校放假時,不論在英國,還是回香港,都是打機⋯打機⋯再打機

rba93 發表於 17-5-10 15:48
我囝都係讀咗2個terms, 但就冇你囝成效咁大,因學校放假時,不論在英國,還是回香港,都是打機⋯打機⋯再打 ...

阿細都有打機,好正常。只要佢自律,係成績度睇到佢既努力就得。
‹ 上一主題|下一主題