用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS VS MPS
樓主: nicoleloud
go

DGJS VS MPS   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

謝謝資料

cclemon2009 發表於 18-12-29 17:09
DGJS 聽聞冇名次,都咁大競爭?

在MPS無班和級名次是「良性競爭」、「推動力」,在DGJS無班和級名次但測驗考試有分數就會有「好大競爭」。

1162694sd 發表於 18-12-29 23:21
以經龍校啦,個安全網好大,如果小朋友都上吾番英中,咁都無謂迫佢,有d人真係吾係讀書材料,但將來都可以 ...
但中學又不是一條龍,六年小學生活真的可以很輕鬆?

chunchundaddy 發表於 18-12-29 23:15
就算灣仔區女生 band one 位足夠,總有 band 2 生未能入讀英中,所以我會理解為「如未能升讀 MSS, 有機會 ...
謝謝分享。

cccbaby 發表於 18-12-29 23:49

直屬同一條龍,實際差果2x%, 如果都咁擔心,咁要去唸番贏在起跑線問題喎,做家長只搵最適合嘅學校比佢,所以未發生嘅野,吾使咁擔心,可能小朋友係學校開心學習,成績絕對冇問題呢

cccbaby 發表於 18-12-29 23:49

是否一條龍,並不是直接影響輕鬆與否。MPS傳統風格就係輕鬆學習,雖則聽聞近年緊張左,主要係中文,但相比其他小學,相信仍然係有優勢,中小學風格歷史如是。唯一又要考慮反為係家長接受與否,始終風格係輕鬆,與其他學校路向有少許分別,不催谷不教深,會令部分家長懷疑學術水平是否夠競爭力~~~

但又當然,學校唔催谷,但唔少家長仍係唔放心既,補習風氣係濃既。前列競爭仍係激烈既,如先前家長所言,各科有班Best of XXX,一次測考低幾分就與獎無緣。去到呈分升中,放流料力保自己小朋友係有既,尢其是2C/3A,競爭又同其他小學分別不大~~~

回覆樓主:

其實DG係好,但MPS也是好学校,而且不單惠及妹妹,也惠及將來孫女兒。还有你大女性格是否strive for excellence type? 若妹妹考不入DG,又冇MPS,你甘心二綫或中宝?
go for MPS, the worst scenario is both girls end up at MPS, is it really bad option?

go for DGJS, big sister is good but if little sister cannot get in and force to go other schools less than MPS, is it ok to little sister?

For second kid, you will have less time to prepare for her for p1 interview, particularly if you go to dgjs, you need to spend tons of time to support her in order to stay in good shape. not only u need to support the acedemic, you also need to support their ECA.

回覆樓主:

many of their ECA or school teams are for interschool contest.

其實mps升中率應該唔會在樓主考慮範圍內,如果樓主女兒連升上mms的能力也沒有,咁就算去到dgjs難道會名列前茅?勉強升上dgs都應該唔會讀得開心。

回覆 nicoleloud 的帖子

那麼最後選擇DGJS or MPS. 始終要作出決定了。

juri 發表於 18-12-29 23:46

請問MPS測驗考試是沒有分數的嗎?是什麼形式的?謝謝

ecwing 發表於 18-12-30 10:58
請問MPS測驗考試是沒有分數的嗎?是什麼形式的?謝謝

MPS既測考點會無分數,佢哋測考比唔少小學更嚴緊,會將平時測驗+平時分放埋入考試成績,只係唔會用分數去表達,係用Grade,但Grade會分如A+,A,A-咁咁,唔會有級或班名次。普遍家長間唔會傾向交流成績,壓力大細係來自氣氛,並非來自計成績與否,始終有直屬中學做後盾,成績唔太差就可以直升~~~

每年有一次家長日,讓家長了解小朋友在校內情況,但老師唔會推家長要著緊成績。若進度存在問題,學校會有另一次家長日俾部分家長,更進小朋友學習上問題,但並非甚麼俾壓力或勸退~~~

回覆 mcl203 的帖子

如果不是一條龍,校内成績要保持中至上游才可安心,確保升到MMS,始終龍校沒有此憂慮。

mcl203 發表於 18-12-30 11:23
MPS既測考點會無分數,佢哋測考比唔少小學更嚴緊,會將平時測驗+平時分放埋入考試成績,只係唔會用分數去 ...

謝謝資料!

mcl203 發表於 18-12-30 11:23
MPS既測考點會無分數,佢哋測考比唔少小學更嚴緊,會將平時測驗+平時分放埋入考試成績,只係唔會用分數去 ...

初小家長未必留意到:
小學叫 MPS
中學叫 MSS

MPS if there's a sister to follow.

回覆樓主

如有幸有你這情況,我會毫不猶豫選MPS.
兩姐妹能在同一間好學校就讀,一起上學、一起放學、一起有好多共同回憶與話題是十分難得,我自己覺得不需要成為top中之top,MPS已夠好。 unless 妹妹也有把握考到dgjs, 否則我也會擔心姐妹兩人學校太大落差會有比較。

vote for MPS

hygge 發表於 18-12-31 20:29
如有幸有你這情況,我會毫不猶豫選MPS.
兩姐妹能在同一間好學校就讀,一起上學、一起放學、一起有好多共同 ...

其實我認識的朋友中,讀MSS比DGS的更叻更有氣質,人亦較圓滑,我覺得MSS訓練出來的女孩子更吸引,不過已是上一輩人,不知現在又如何

回覆樓主

Vote for MPS. 地點好有仙氣!
‹ 上一主題|下一主題