用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!
樓主: 艾艾
go

考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!   [複製鏈接]

JHsbb 發表於 20-3-19 13:25
我女B1B, 成續BAAA, 操行A, 只得STCC收, 我都交了留位費, 等自行, 自行唔得到時叩返門, 唔得就修心養性讀ST ...

今年真係好多平時B2生有機會既都唔得。不過學JM話齋,自行公布咗應該有一批位放出嚟,希望你順順利利

02413124 發表於 20-3-19 10:02
呢個post令我諗起小朋友因性格怕羞,升小一面試時考4得1,但我從來冇傷心同迷惘。因我知佢係ok,只係性格內 ...
同意, 我大仔小學時幾好彩, 升小一自行收了, 考學校只考1間, 也收了(最後放棄津校讀私校), 去年考4直資3間收......我仔都怕羞的, 升小一面試時校長有辦法令佢講野....升中知道到面試好重要, 佢話驚都要死頂唔比老師睇得出.......

little_yolky 發表於 20-3-19 13:18
邊間?
基崇咋, 我地2位媽咪都好鐘意學校, 收的話實讀, 點知係REJECT, 同學仲要級10內, 操行A, 乖的男仔, 我好乖的女仔

豬狗媽 發表於 20-3-19 13:29
今年情況比較特別,而且又考少一次試,小朋友已經少咗一次成績去面試,我小朋友都系得STCC收,b1c學生,我 ...
我女同你小朋友有機會係同學喇

回覆 little_yolky 的帖子

見上年基崇,李国宝,培基都有收band2, 所以諗住博一博,無想過今年咁難。看來入直資机会已十分渺茫,女又喜歡英文學校,現在只有見步行步。

JHsbb 發表於 20-3-19 13:36
基崇咋, 我地2位媽咪都好鐘意學校, 收的話實讀, 點知係REJECT, 同學仲要級10內, 操行A, 乖的男仔, 我好乖的 ...
咁好有可能係小學部少左人走, 個個都知今年競爭大, 播道情況一樣, 要考到入去今年難左好多

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 20-3-19 13:21
有D就好天真咁將B1人數除3!我就根據過去學校派B1A比率估算。所以我當年估算學校B1A得頭5名
...
其實除咗大抽獎,其餘收生都唔係齋睇成績,真係好難估計,更可況abc比例未必proportional,可能1a有5個、1b有10個、1c有30個。。

其實大家六年前考小學應該都知係難考過之前嗰一屆,原因就是出生人口比之前一年多左好多。到今年考中學,情況都係一樣,比去年考中多幾千人,一定比去年更難考。呢條數無理由唔考慮...

bobbob 發表於 20-3-19 12:13
好似話係英華小

原來講英華...... 以我所知 SPCC 收唔少英華小,因為佢哋數學真係好勁,估計又會有啲會去其他直資。換個角度睇,英華中對佢哋來講真係唔夠吸引...

B.B.BaBa 發表於 20-3-19 13:51
其實大家六年前考小學應該都知係難考過之前嗰一屆,原因就是出生人口比之前一年多左好多。到今年考中學,情 ...
舊年未到九月,已經同阿女話準備大抽獎。咁算唔算過慮?

一早將情況分析得惡劣啲,沒嗮期望,自然不會失望。

JHsbb 發表於 20-3-19 13:21
今年比去年多了8千人

原來多8千人咁多!
回想起6年前的今日,覺得考小學仲難過考大學,可想而知現在的狀況同樣地不容易。
我也是打算不參加統一派位,阿囝只是B2A,無得搏。

基崇咋, 我地2位媽咪都好鐘意學校, 收的話實讀, 點知係REJECT, 同學仲要級10內, 操行A, 乖的男仔, 我好乖的 ...

知唔知衰乜?因為一般唔可能,肯定面試唔知出咗咩事。

艾艾 發表於 20-3-19 13:42
回覆 little_yolky 的帖子

見上年基崇,李国宝,培基都有收band2, 所以諗住博一博,無想過今年咁難。看來 ...

去年第一輪收既B2都唔多,今年多咗咁多人,係難D。有無報播道?

ywtsang 發表於 20-3-19 11:28
回覆 medicine 的帖子

其實怎分 1A,1B,1C ?問左老師多次 , 老師 淨話 Band1 ,   ABC 呢 ? 無排唔知 ...淨 ...
分1A,1B,1C,我估大部分人都係靠“估”。當然,各人估的催向并不一樣,有人進取,有人保守。
1)自行階段,寧保守,講的是實力。
2)統一階段,卻可隨心所欲——即進取,只因統一階段全部人的機會率相同,進取沒問題,都係睇運氣。

至於分ABC,大概以各1/3為基準。並參考該校過往B1率。B1率越高,A的比重會高於1/3.餘下BC一般平分。B1率低,則首先減少A,增加C。(邊緣不易確定)

以上(2),在各間小學老師那裏必不會被認同,因爲各人的側重點不一樣。學生/家長為自己負責,中意邊一間就報邊一間。老師是為整體負責,即為首志願率/首三志願率負責,往往俾的選校建議均偏向保守——無他,分散投注先可以提高首志願率。

bobbob 發表於 20-3-19 13:51
其實除咗大抽獎,其餘收生都唔係齋睇成績,真係好難估計,更可況abc比例未必proportional,可能1a有5個、1b ...

係呀,但自行又一定成績行先,過到成績一關至考慮其他方面。今年又咁多無咗面試,成績顯得更重要。

醒目開學勳章

老實講,級10內都唔收,仲要無得wait,可能覺得貴校以往好多人考到又放棄,所以有咁嘅後果。。

bobbob 發表於 20-3-19 15:48
老實講,級10內都唔收,仲要無得wait,可能覺得貴校以往好多人考到又放棄,所以有咁嘅後果。。 ...
1c至2a的直資(唔知有無理解錯),如果連誰有心讀誰僅僅來練兵都分唔出,咁無辦法,自己增加自己的行政工作——再出多幾次offer。

醒目開學勳章

medicine 發表於 20-3-19 15:54
1c至2a的直資(唔知有無理解錯),如果連誰有心讀誰僅僅來練兵都分唔出,咁無辦法,自己增加自己的行政工作 ...
又咁講,以往唔多band 1生入讀(尤其係band 1頭),作為一間辦學多年嘅學校都知自己定位,無謂嘥時間俾人四處揚,不如收多幾個入讀機會高嘅學生仲實際

個男仔面試係咪弱項??? 你校係咪好強架.. !

我都識考級40內有OFFER, 級頭無
(不過轉頭已經收到GH OFFER)
級頭唔收, 一定是太強, 估她一定是騎牛搵馬 !

little_yolky 發表於 20-3-19 15:44
去年第一輪收既B2都唔多,今年多咗咁多人,係難D。有無報播道?

播道我女b1b都係waiting咋, 播道校長講, 今年佢地多左50%既人報名, 但小學部走既人又少左好多, 所以收外校生既位一定少
(補充: 最後個句收外校生位少係我既結論)

‹ 上一主題|下一主題