用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!
樓主: lukchan
go

徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!   [複製鏈接]

回覆 happy777 的帖子

自己已有心理準備了!博倒就happy!
希望 st clare
唔得 鴨真
再唔得 培德
如果其他就....我都唔知點算呀!到時先算
多謝你!祝我和女好運

其實都係㗎!咁樣界定!即係話平時攞開85嘅!
都有可能係Band3...
我個女都好盡力
平時都有補習
佢係中文最弱
平均都係7x分
其他科平時都有80尾90頭
咁樣五年班下學期都排唔到名次
已經係下層嘅三份一
其他女太強了⋯⋯

如果是B1尾生, 直屬填乙一, 咁乙二會填什麼好?

lukchan 發表於 20-4-23 09:47

本帖最後由

其實一科弱, 已經可以拉地晒個總平均分,我亦見其他好d既直資或私小,學校平均分80頭已經是band 3,而且學校係中西區比校強既區.現在跟自己策略, 希望可直上, 加油呀!不要灰心, 用這段時間搞下中文, 始終上到中學中文都係主科之一.

回覆 Kikobaby 的帖子

乙2填 band2 A-B 安全d, 個人意見

回覆 細細粒媽咪 的帖子

收到!己開始補中、數了.....

happy777 發表於 20-4-22 23:26
看來...,完全係你小學老師好有問題啦⋯⋯完全當1/3 之下的學生系b3生喎
你哋中學部完全沒有照顧一班自己小 ...

唔係得 SC下游慘, 我哋冇聯繫小學都慘, 佢哋70名後驚, 我哋級20打後就驚。 邊個唔想做名校blue blood, 有機會先得啦

我估現階段樓主女兒只可以努力補習,如果可順利於派位成功就好,如果要去到叩門階段,上年是先筆試考PreS1 份中英數,再邀請面試,所以很不容易。

而開學後見到學校的安排,相信是將英文程度稍遜的同學,分別放入兩班以小組教英文的班別,派位/叩門入的的外校生,清一色是在另外的兩班。

lukchan 發表於 20-4-23 09:47

我看到你的post非常有同感。小女是同區另一間女校,位是完全足夠,就是要看看自己是否符合band 1 or 2的要求。我其實連阿女排第幾或甚麼band 也不知道。雖然老師説應該冇問題,但自知她應不屬band 1,亦不知她在band 2中、尾or 會否接近band 3..

我也很苦惱填派位表,自覺乙二開始都要填band 2/3學校,因為如果是屬band 1/2,乙一已經入直屬中學。.

正因為有直屬,學校其實沒有太多派位資訊,以往派不到的人當時也很傷心,其他人亦不敢多問。

當我明白有直屬已經比其他學校幸運...

以前常常以為band 3的學生是不讀書、屋企唔多理。但看看阿女學校,雖然冇勁谷 但自問我地亦唔係諗住一定入而hea讀 ,只是阿女常常不小心,但她絕不是無心向學,我哋亦盡力幫佢教佢...唉!

mcl203 發表於 20-4-21 11:37
忙碌中都回埋先,9X人有71個位,以往唔低外闖率,71個位夠用有凸,仲有得放出街~~~
...
擇界係有可能係band 3, 唔關71個位事

homeuser 發表於 20-4-28 13:00
擇界係有可能係band 3, 唔關71個位事

我果個po回嘅意思係:

邊有一半一半嘅可能直升嘅理論,只要係B2,71個位係一定夠B1+2。若係B3,71個位都幫唔到手,因B3係用唔到直屬位。邊有擇界呢回事,一係B2,一係B3,即係,一係100%,會得,一係0%,會失,邊可能50/50%~~~

回覆 mcl203 的帖子

擇界既痛苦就在於家長係好難明確知道自己到底係band 2 定3, 不過我覺得只能當自己band3填, 因為如果係band2, 已入直屬, 後面填咩都用唔着,亦唔重要

回覆 homeuser 的帖子

全級1/3 尾的學生,當哂b3, 其實係幾慘呀

happy777 發表於 20-4-30 07:42

其實90人排70幾當係band 3好合理,邊間學校係無band 3,有直屬已經好好,前過70都叫安全。

你話程度唔高的學校又無靚直屬,識人級15已經選band 2 都唔敢band 1

lukchan 發表於 20-4-9 14:08
小女聖嘉勒自行分配學位落空了,我現在很徬徨,全級90幾人排名60,英文good,中文弱,
琴棋書畫運動冇樣叻& ...

9x 人之中排名60,肯定B2生啦,從來B2生St Clare 入直中一向好穩陣,因為有71個直屬位(只for B1 & B2),頭1X學生會外闖,估算考尾2X才會B3生,所以60名會是在71直屬為之內,樓主不用擔心

lukchan 發表於 20-4-23 09:29

自己已有心理準備了!博倒就happy!

如果你乙一上吾到直中,你要接受佢係B3生這個事實,所以乙二要以B3生咁開始填

happy777 發表於 20-4-30 07:42

填表者,又唔係真係確定係B3, prepare for the worst, look for the best

中學部完全冇考慮小學部小學生尾1/3 啦系要接受啦
好彩系b2  否則當b3
St Clare 系冇收哂71 個小學學生
數據已show 哂出嚟
所以 讀名校私校小學
要多加留意
特別系這些學校
表面好似直屬 其實糸有埋伏

happy777 發表於 20-5-7 09:04
其實我覺得你有少少針對間學校, 直屬機制只收Band1+2, Band 3 自然大抽獎時抽唔到, 亦會同樣發生係其他直屬學校"St Clare 系冇收哂71 個小學學生" - 你知唔知有幾多學生外闖? 你有冇睇過往 data?

happy777 發表於 20-5-7 09:04

你似乎要先搞清楚直屬位嘅派位機制~~~

係統一直屬位,中學部可以有自由決定權?~~~
‹ 上一主題|下一主題