用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 明天出發喇(26/8)更新 #73
樓主: SmileSmileSmile
go

[英國] 明天出發喇(26/8)更新 #73   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 20-8-30 22:13
祝你仔仔旅途愉快!呢一刻差唔多要boarding 啦。

多謝多謝,希望大家子女喺英國都可以平平安安,努力學習!

katrinafu 發表於 20-8-30 22:45
Amazon UK 可訂Clinell消毒紙巾,500ml 250ml 搓手液,我都訂了送去學校。

Dettol  產品我都在超市訂了送 ...

好的,謝謝,我稍後訂

SmileSmileSmile 發表於 20-8-30 21:57
我嗰班都爆,只最後嗰一兩行少啲人,附近的人好多都無食飛機餐,全程機我地都只係去過一次洗手間
...
十幾個鐘唔食唔飲,真係有難度。況且隻飛機咁凍,一定會去多幾次廁所!!!

SmileSmileSmile 發表於 20-8-30 22:06
搓手液不難,但我見嘅都係細支,都係自己帶多啲,消毒紙就少見

我女第一次去,三個喼都六十幾kg,其實好 ...
好奇問一個女仔點樣拎到三個喼?我諗緊拎兩個都驚小朋友照顧唔到,到步攞完行李,想去洗手間,又唔知點論論盡盡!又唔知boarding有冇位擺咁多喼,所以仲猶豫緊,拎一個30吋,還是拎兩個中size.

BABY-SUM 發表於 20-8-31 00:19
好奇問一個女仔點樣拎到三個喼?我諗緊拎兩個都驚小朋友照顧唔到,到步攞完行李,想去洗手間,又唔知點論論 ...

女女幾多歲?我個都係拎 3個喼 29寸x2 + 20寸 手提! 落咗機去完廁所後先行李麻! 問學校房有幾大 or 上 youtube n Chrome 睇下有冇分享! 擔心問點解唔跟埋去呢?

好奇問一個女仔點樣拎到三個喼?我諗緊拎兩個都驚小朋友照顧唔到,到步攞完行李,想去洗手間,又唔知點論論 ...

我仔都係寄倉二隻,機上手提一隻和背囊,教定呀女下機前去一次洗手間,下機後去取行李前,須要的話就帶著手提行李去洗手間,接著去取一部手推車,將幾件行李搬晒上去直至見到接機人,提醒子女搬行李時要小心腰骨。

我同小朋友一切去,所以攞到,三個30"喼先夠攞照佢啲嘢,但到步後,其實呢度日用品都不貴,係帶夠衫,我諗兩個喼小朋友都應該得

飛嗰晚八點幾係機場食左個飯盒,上到飛機我地都無食,攞左支細水,口乾就飲少少,我係萬寧買左枝100ml嘅火酒帶上機,重有消毒紙去廁所開門同關用

如果有人在機場接機..例如call左機場接送,拎3個suitcase 係無問題。如果去搭巴士、地鐵就真係兩隻suitcase就好啦,除非有酒店bell boy咁好身手,4隻suitcase都得。原因為離開左機場,例如落巴士落地鐵後,係再無行李車,咁點拎3件行李上落樓梯、過馬路?仲要隻隻suitcase都好重。
我當年同老公送個細女去讀中學,3個人先manage到...個時乜都唔多識..搭完巴士落車後發現好大劑,3個人攪左好耐先拖晒d行李去airbnb到。

回覆 wloi 的帖子

多謝各位家長提點,原來通常都唔會只帶一個大喼,現在清楚了,謝謝各位!祝各位仔仔女女順順利利!

SmileSmileSmile 發表於 20-8-31 01:16
我同小朋友一切去,所以攞到,三個30"喼先夠攞照佢啲嘢,但到步後,其實呢度日用品都不貴,係帶夠衫,我諗 ...

請問酒精搓手液及酒精纸是否可寄倉?

帶幾多件行李好睇點樣由機場去學校。我相信絕大部份第一次去嘅中學生都係點對點,呢個情況下,三件行李問題唔大。今年外國回港要家居隔離14 日,令唔少原本會陪開學嘅家長都陪唔到。做家長擔心下,帶多d 行李係可以理解。其實大中細喼各一個係最方便。

sunny.moon 發表於 20-8-31 01:09

女女幾多歲?我個都係拎 3個喼 29寸x2 + 20寸 手提! 落 ...

擔心點解唔跟埋去? 咁簡單都要問?
返港要隔離14日,好多家長要返工何來咁多假?

一背囊+兩個寄倉喼已經夠。 你呢個問題 ,我早幾個月前都問過。
我孩子已經過去近半月及settle down, 發覺真係好多日用品唔需要拎咁多, 如果你孩子學校规定要係宿舍隔離14日,主要護理用品只要帶夠嗰14日需要用嘅就已經0k, 其他嘢可以喺香港上網訂咗送去宿舍或者 孩子到埗後再上網訂, 送貨好快,有啲第二日已經送貨。

BABY-SUM 發表於 20-8-31 02:14
回覆 wloi 的帖子

多謝各位家長提點,原來通常都唔會只帶一個大喼,現在清楚了,謝謝各位!祝各位仔仔女女 ...

另外有一樣 可能大家冇留意, 床單嗰啲真係唔使拎咁多, 尤其你唔肯定床size。
親身經驗: 問咗學校張床大細, 回覆係一般單人床, 所以自備兩套床单洗净帶去, 但係去到孩子才發現 原來張床長度比香港一般床褥長幾吋, 帶去嘅床單係唔啱size, 結果都係要上網買過。 所以 真係唔好帶咁多嘢去。

sunny.moon 發表於 20-8-30 21:37

出發前48小時要上網填uk入境健康申報,你可在print出來 or save在手提,張紙上面有個QR code的, 入境過Immigration 時要睇。

我們班機都好爆,我們沒有食飛機餐,又冇飲野,所以冇去廁所,順利過渡12小時。

UK好似多underground (地鐵)都冇lift, 行李要拖上樓梯,有心理準備。

地鐵入面冇冷氣,熱+焗到痴肺。

早上較凍,中午較熱,要洋蔥穿衣法。

除了話明係雨天, 正常每曰都會落d雨,穿有帽外套都可以, 當然帶把縮骨出街就隱陣d

過完移民局 ,拎行李前就去洗手間先 。 如果是 有車接, 點到點 , 取行李車放行李都不是太大問題。

不過我女這幾年以來都是一個30吋行李箱+ 一個手提行李+一個背包。

衫不夠網上買、日用品英國平過香港 。

回覆 SmileSmileSmile 的帖子

TB report 和 parents’ letter of consent 要帶正本嗎?

回覆樓主:

我買cx機票時,cs話只可攜帶70%酒精,但我想上cx網睇,係冇規定酒精濃度
請問據大家經驗,是否一定要70%酒精先得?

我果個星期六晚上咗機,坐維珍,大約70%乘客,我見維珍個網有講話酒精用品限70%,所以我都係帶呢個種類

melody777 發表於 20-8-31 15:20
我買cx機票時,cs話只可攜帶70%酒精,但我想上cx網睇,係冇規定酒精濃度
請問據大家經驗,是否一定要70%酒精先 ...

朋友教我搣左張紙,自己貼disinfection water

係,75%先有用
‹ 上一主題|下一主題