用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCS VS MSS
樓主: Lsfjoey
go

SPCS VS MSS   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-4-3 17:36
小朋友自己鐘意緊要d

遇過一些父母總以為自己幫小朋友選擇的永遠是最好最正確。小朋友的人生適當的時候應交給他自己選擇,父母可以和小朋友分析利弊和作適當的指引但決定權最好交給小朋友。

bettyay 發表於 21-4-3 17:38
正路自一自二直資都應該大家都「同意」才考的,所以到最後有多於一個offer時,用家決定最好!讀的最深感受, ...

見到隔離post , 父母尊重女兒選DG, 放棄媽媽最愛的SPCC。有父母的支持,小朋友十分幸福。

YmOra 發表於 21-4-3 17:48
咁大人嚟㗎嘛!若然可以退一步接受孩子喜歡嗰間,就不應該有不滿,閙棧攪到小孩子變成鬥氣hea讀仲衰。: ...

真係睇父母是否真心支持小朋友的選擇。如果小朋友遇到問題,父母只管鬧「抵你呀,唔聽我講,自己楝呀啦,抵你有今日」。真係家變都黎!

bettyay    發表於 21-4-3 20:42
YmOra    發表於 21-4-3 18:13

回覆樓主:

只係好怕小朋友呢一刻覺得鍾意;入到去先發覺唔係佢諗咁;唔開心

boboaf 發表於 21-4-3 16:49
可否告知大约D人不滿甚麼?咁可以有心理準備

對MSS而言,包括中/小如是,咪部份自稱唔緊張成績嘅家長,不滿或者叫做擔心係見到學校自由度大,唔催谷成績,產生hea啲認為。所以,宜接受佢哋嘅模式教學和方向,尤其是中意留意他校試卷和近況嘅家長~~~

mcl203 發表於 21-4-4 09:35
對MSS而言,包括中/小如是,咪部份自稱唔緊張成績嘅家長,不滿或者叫做擔心係見到學校自由度大,唔催谷成 ...

感謝你的答覆。既然學校自由度;唔死谷;但D學生都可以保持band 1 A~B.咁考小朋友自發;補習和學校良好教育方式啟發到學生?

boboaf 發表於 21-4-4 10:30
感謝你的答覆。既然學校自由度;唔死谷;但D學生都可以保持band 1 A~B.咁考小朋友自發;補習和學校良好教 ...
我估佢意思係,有d似國際學校方法,如果同學自己積極努力主動,學校教到嘅。不過,如果同學需要有人push一下,或者比較嚴格規管,可能學校做唔到。例如英基,預咗學業方面會兩極分化

b3410 發表於 21-4-4 10:38
我估佢意思係,有d似國際學校方法,如果同學自己積極努力主動,學校教到嘅。不過,如果同學需要有人push一 ...

始終係傳統學校,有佢哋嘅多年文化,學生似乎普遍都緊張成績嘅,只不過係你要俾彈性佢哋,佢哋自己來,唔係都唔會有唔錯嘅成績~~~

一間放洋率咁高嘅中學,文化如此,單用DSE去衡量係唔容易嘅,要視乎佢哋當屆果6年或小六走咗邊啲學生,前列生多走就或多或少有影嚮,況且,又有照顧非中文人升中學~~~

boboaf 發表於 21-4-4 10:30
感謝你的答覆。既然學校自由度;唔死谷;但D學生都可以保持band 1 A~B.咁考小朋友自發;補習和學校良好教 ...

M係存在學校唔谷,家長谷,12年嘅成長路補習風氣係存在嘅,只係比較某些學校又未達到段段谷嘅緊張氣氛~~~

當年考spcs得waiting,依㗎係M讀得幾好有自信,暫時未有任何補習,兩間都係好學校,還是俾囡囡自己揀好。俾咗我哋會直資優先。

sharond89 發表於 21-4-4 11:34
當年考spcs得waiting,依㗎係M讀得幾好有自信,暫時未有任何補習,兩間都係好學校,還是俾囡囡自己揀好。俾 ...

想問下喺MSS讀書中文科成績如何?學校是否著重中文科? 放幾多資源起中文科?會唔會有補底? 學生要唔要自己出去補中文?

回覆 Lsfjoey 的帖子

前幾層已有家長回覆關於中文科,係由S1-S3四班人分五組,其中一組30人為躍進班即普教中。教材啟思加單獨一本文言文。功課量:工作紙+閱讀課外+寫心得。亞囡自主學習,好少參與其中,試卷總分80,有60幾我已收貨冇補習。個個家長期望值唔同,補唔補答唔到。

sharond89 發表於 21-4-4 12:34
回覆 Lsfjoey 的帖子

前幾層已有家長回覆關於中文科,係由S1-S3四班人分五組,其中一組30人為躍進班即普教 ...
非常認同。我覺得自己小朋友數學要加強,你覺得數學科,學校夠嗎?

回覆 PTL_L 的帖子

數學科應該屬於普通,跟男校比一定淺好多,囡有要求買補充練習

jacknetpass 發表於 21-4-2 15:52
SPCS 和其他直資差不多,看成績看排名,KPI 亮麗  
MSS 應該盡量滿足學生要求,冇聽說過想讀又不給 ...
Spcs 同MSS dse 成績差不多,有D科好D有D科差D。曾經有一年深入比较過。

cafeva 發表於 21-4-5 09:47
Spcs 同MSS dse 成績差不多,有D科好D有D科差D。曾經有一年深入比较過。
MSS成績如此之好?印象中SPCS成績好好,而MSS幾大女校中屬於比較弱?見Hkpapa 十大女校 statistics 也類似?

b3410 發表於 21-4-5 09:57
MSS成績如此之好?印象中SPCS成績好好,而MSS幾大女校中屬於比較弱?見Hkpapa 十大女校 statistics 也類似 ...

我只係詳细比較過一年。唔識post 圖

b3410    發表於 21-4-5 11:07
PTL_L    發表於 21-4-5 10:23

cafeva 發表於 21-4-5 10:03
我只係詳细比較過一年。唔識post 圖。年年三成人入hku 點可能弱。睇各科比賽都有成绩架反而格仔裙唔多覺。
...
我可能幾年前研究女校多d, 近2,3年數據沒有仔細對比,可能你的準確

cafeva 發表於 21-4-5 10:03
我只係詳细比較過一年。唔識post 圖。年年三成人入hku 點可能弱。睇各科比賽都有成绩架反而格仔裙唔多覺。
...
我只識用EK apps 放圖片
網頁版唔識。

b3410 發表於 21-4-5 10:07
我只識用EK apps 放圖片
網頁版唔識。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819612&highlight=女校

SPCS 成績好詳細 4+ , 5+都齊。MSS 近年只有4+成積。沒有5+成積比較。

‹ 上一主題|下一主題