用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 被人低估的學校
樓主: lingling1219
go

被人低估的學校   [複製鏈接]

回覆 dickpoo 的帖子

都唔係,照試,可以試 MCS。MCS all in,應該仲係。兩間聖家級五都有機。

dickpoo 發表於 21-7-19 18:22
又想請教多一樣野,如果無師姐自行入過既中學,係咪即係表示機會低,唔好再㨂浪費機會呢?

因為我聽講中 ...
世事無絕對,前人結果只供參考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-7-20 08:08
世事無絕對,前人結果只供參考

咁我可以放膽博一間心儀既,thanks

回覆 hum0102 的帖子

見有師兄講梁球鋸, 想分享一些意見.
我比較熟北區, 沙田和屯門區, 發現當中有一些名校, 是特別的.

如: 曾肇添(沙田), 鄧顯(北區), 陳瑞芝(屯門)

這都是我認為是在該區一哥, 原因:

區內很多同樣B1中, 以屯門為例, 梁球, 百周, 董玉娣, 他們都有強的區內聯繫小學(何日, 梁周等)支援, 在自行時已收一大堆呢類名小學學生(我歸類為B1A), 大抽獎位置少於一半來自區內其他小學生(B1B-B1C).

相反, 陳瑞芝沒有聯繫小學, 上中一時大部份都來自5湖4海(B1A-B1C), 亦都90%都不可能來自有聯繫中學的小學生..

最後, 回看DSE結果, 看到陳瑞芝一點都不比梁球差, 證明, 陳瑞芝的教學較強, 能將大部份沒在強小學的學生, 開拓出強大的潛力.

所以我會將陳瑞芝排在前列, 梁球, 百周, 董記, 有區內數一數二的小學幫, 其實有點名過於實.

同理, 可在沙田區的曾肇添和呂明才也看到同樣情況.

而鄧顯, 基本上名氣太大, 最強的北區生都希望能入, 而能出現如此優秀的DSE成績, 也是一絕.

Siriusngan 發表於 21-7-20 10:28

咁你有多少唔了解沙田, 可以答你, 呂中收呂小的學校唔太多是前列的 !

呂小前列的都唔大多選呂中

回覆 subb 的帖子

兩所呂明才前列可能出去外區, 我見他們喇沙, 協恩, 每年都會有些人叩門成功.
但一所強的小學, 往往強的不是只有級頭, 你想想, 連外區名校都收的前列份子, 他們的程度其實已過強, 所以能走出沙田區, 也有一定關系.

那剩餘的學生, 根據升中情況, 每年都有接近或多於40個去呂中, 在說兩間一呂和沙呂都是, 證明那些學生就算不是級前列, 在級前中也算是強的學生了(和同區其他小學來比), 而根據呂中的DSE, 證明這批學生能力也不差.

我想表達的是, 呂中好清楚呂小的能力, 不然他們不會在自行收那麼多呂小學生, 亦即有很多小學已出現潛力的學生在呂中讀, 而反看曾肇添, 和陳瑞芝一樣, 來自5湖4海, 要教出比呂中更強更穩定的DSE成績, 那個難度大一點?

Siriusngan 發表於 21-7-20 11:06
回覆 subb 的帖子

兩所呂明才前列可能出去外區, 我見他們喇沙, 協恩, 每年都會有些人叩門成功.
自行收邊間收幾多有學校公布的嗎?

Siriusngan 發表於 21-7-20 11:06
回覆 subb 的帖子

明白架, 聯繫麻 !所以都照收, 比心機去教育 !

subb 發表於 21-7-20 10:57
咁你有多少唔了解沙田, 可以答你, 呂中收呂小的學校唔太多是前列的 !

呂小前列的都唔大多選呂中

呂小前列的去晒其他更勁中學, 剩下的多數靠聯繫位抽入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Siriusngan 發表於 21-7-20 10:28

係唔係真係可以假設收到嘅聯繫小學學生一定係B1A學生呢?似乎極端情況下,有聯繫小學嘅B1中學反而可能需要收聯繫小學的B2學生?

rsx 發表於 21-7-20 11:15
自行收邊間收幾多有學校公布的嗎?

冇乜中學會公佈, 呢度只見上智有帖見網友分享, 但都係得小學校名冇人數。

如中學有精英班會睇到少少野, 精英班多來自五湖四海, 多數係自行入或叩入。

gracelam 發表於 21-7-20 11:22
冇乜中學會公佈, 呢度只見上智有帖見網友分享, 但都係得小學校名冇人數。

如中學有精英班會睇到少少野,  ...

好多出名既小學都有數字,岩先講個兩個例子,何日,梁周,兩間呂明才都有公佈。屯門亦有好多間小學有列出數字,好似蒙恩小學,22個入陳瑞,咪知呢間程度叫好點,自行都入到。

gracelam 發表於 21-7-20 11:18
呂小前列的去晒其他更勁中學, 剩下的多數靠聯繫位抽入。

證明呂中收個班所謂不是前列既呂小生,實力不差

Siriusngan 發表於 21-7-20 12:48
好多出名既小學都有數字,岩先講個兩個例子,何日,梁周,兩間呂明才都有公佈。屯門亦有好多間小學有列出 ...

係講緊中學收到咩小學嘅學生及人數, 唔係小學派去邊間中學

dingyan 發表於 21-7-20 11:19
係唔係真係可以假設收到嘅聯繫小學學生一定係B1A學生呢?似乎極端情況下,有聯繫小學嘅B1中學反而可能需要 ...

只能說,有保送位既存在,同埋勁既聯繫小學會有好多屬B1組別,聽聞何記前60都可以做B1,是不是自行判斷,但中學肯收呢班,證明佢地高聯繫小學,外面除非級好頭,否則想自行,會好難。

gracelam 發表於 21-7-20 12:55
係講緊中學收到咩小學嘅學生及人數, 唔係小學派去邊間中學

咁中學一定唔講,無意義,家長睇中學只睇升大學成績。就正如小學都唔會講收邊間幼稚園既學生,who care?

Siriusngan 發表於 21-7-20 12:59
咁中學一定唔講,無意義,家長睇中學只睇升大學成績。就正如小學都唔會講收邊間幼稚園既學生,who care?
...

我係回應緊127樓網友

Siriusngan 發表於 21-7-20 12:57
只能說,有保送位既存在,同埋勁既聯繫小學會有好多屬B1組別,聽聞何記前60都可以做B1,是不是自行判斷, ...

我唔肯定,不過以我理解,聯繫位似乎係喺全部抽奬位入邊預留一部分,供聯繫小學學生先抽一次。咁當然增加咗聯繫小學學生入聯繫中學嘅機會,但似乎好難講聯繫中學是否因而多咗尖子學生。。

dingyan 發表於 21-7-20 13:08
我唔肯定,不過以我理解,聯繫位似乎係喺全部抽奬位入邊預留一部分,供聯繫小學學生先抽一次。咁當然增加 ...

好簡單,呂中26個預留位置給兩間呂小,但兩間呂小入呂中既人數加起來係70-80,證明乜?

證明第一階段自行叩門,呂中90%+收呂小。。其他小學生級頭有面試,大部份都係走下程序,不收既機會很大。

就正如,曾中唔點收呂小學生,因為呂小有保送,如果呂小學生報曾中,曾中會怕學生不是將他填第一志願,就算再top,寧不選擇避免減少左自行收生既學位。

Siriusngan 發表於 21-7-20 13:26

好簡單,呂中26個預留位置給兩間呂小,但兩間呂小入呂中 ...

嗯,我唔了解呂明才派位。。不過一般咁諗,聯繫小學家長傾向報聯繫中學增加入讀機會,非聯繫小學家長傾向避開人哋嘅聯繫中學,因出公海位唔多,都好正常啊。。
‹ 上一主題|下一主題