用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙 VS 皇仁
樓主: schris1437
go

喇沙 VS 皇仁   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 24-5-9 11:24
学校留多些自由时间给高中生,让他们外出上补习天王的课,可能更好。 ...

英華既補課係自由參與,俾了資源你
你仍然可以選擇外補
(其實聖保羅初中的也是)

回覆樓主:

發覺有某啲學校家長特別鐘意攻擊喇沙,點解呢?

Soundervolt 發表於 24-5-8 22:47
喇沙學生好曳,家長好麻煩,又呢樣又嗰樣唔好…..咁又點?讀完十二年都係精英盡出,呢啲先至係學校嘅能耐。 ...

喇沙仔曳曳地大家都知,不過有唔少家長就係鐘意喇沙呢種特徵。

ekhc    發表於 24-5-10 11:12

liverpool2023 發表於 24-5-9 07:44

正因為收了B2生,沒有俾足夠支援,只用深既題目來考核 ...

考深主要目的係希望分得出二百幾個學生能力有幾高同有幾低,從而清楚點樣去安排之後課程同教學資源去面對最後目標嘅公開試。試題出得淺大家100分,自我感覺良好有乜嘢意思?

liverpool2023 發表於 24-5-9 07:44

正因為收了B2生,沒有俾足夠支援,只用深既題目來考核 ...

點會冇支援呀,我仔都幫師弟喺學校補數。而且喇沙又冇咁多渣學生要特登開成班人嘅補底班

上到中學點會被嚇怕?要被嚇死,之前六年已經死哂啦。喇沙仔其中一樣強項就係唔怕(輸)死。

Soundervolt 發表於 24-5-9 17:38

點會冇支援呀,我仔都幫師弟喺學校補數。而且喇沙又冇咁 ...

我都是見到有人咁講才提出疑問!咁我又唔知點解嗰個JM咁講了

咁如果真是咁少人需要支援,又點解3322不公布?

不過無所謂啦!我都唔方便再回應,免得被人以為我要攻擊喇沙

Soundervolt 發表於 24-5-9 17:27

考深主要目的係希望分得出二百幾個學生能力有幾高同有幾 ...

我係支持要出深題既
不過呢度係回應緊無支援,不糾纏了
只是表明我不反對出深題而已

liverpool2023 發表於 24-5-9 17:51

我都是見到有人咁講才提出疑問!咁我又唔知點解嗰個JM ...

喇沙中一時有二百五十幾學生,每年畢業都唔夠二百人,當中唔少係頂尖成績同學出國留學(我仔讀G班都走咗),希望將來攻讀世界級學府,其實呢批精英學生離校更加對學校盤數比3322更大影響,對於喇沙呢類學校已經唔需要用數字做賣點,唔喜歡或對佢有懷疑,出面仲有大把學校選擇。

liverpool2023 發表於 24-5-9 17:53
我係支持要出深題既
不過呢度係回應緊無支援,不糾纏了
只是表明我不反對出深題而已

喇沙唔係一條龍學校,但中學同小學關係十分密切,小學係需要因應中學嘅要求去調整課程,例如近年數學用英語授課,學生升中時對函接遇上問題比較少,遁自行入書院嘅學生都係精英學生,更加唔會出現大量初中學生要補底嘅情況出現。

Soundervolt 發表於 24-5-9 18:06
喇沙中一時有二百五十幾學生,每年畢業都唔夠二百人,當中唔少係頂尖成績同學出國留學(我仔讀G班都走咗) ...

請問一下,係校網睇到呢個表,照計math(core)係必修,但係點解有啲班係選修?另G班只能選修M2,唔可以M1/M2一齊?

kaden2012 發表於 24-5-9 15:43
發覺有某啲學校家長特別鐘意攻擊喇沙,點解呢?

LS 未公佈2023 DSE成績,好定壞要等公佈咗再作評價較為合理。

2019年之前,2020年之後,LS school report公佈成績方法不同,後者坐標及作比較既全港平均亦無顯示。

所以我有#96既評論。

Farther 發表於 24-5-9 18:24
請問一下,係校網睇到呢個表,照計math(core)係必修,但係點解有啲班係選修?另G班只能選修M2,唔可以M1/M ...

G班屬於精英中的精英班 校方有權要求學生只修M 2  方便重點培訓

Soundervolt 發表於 24-5-9 18:06
喇沙中一時有二百五十幾學生,每年畢業都唔夠二百人,當中唔少係頂尖成績同學出國留學(我仔讀G班都走咗) ...

你講既呢啲,不止出現在貴校吧?!
不過,你哋喜歡這樣想也是可以的

請問一下,係校網睇到呢個表,照計math(core)係必修,但係點解有啲班係選修?另G班只能選修M2,唔可以M1/M ...

我估計DEF班 如果冇選修M1 /M2, 就上返core math, G班樓上提過精英班就一定要及只可選M2, 因為M2較M1難!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-5-9 20:44
我估計DEF班 如果冇選修M1 /M2, 就上返core math, G班樓上提過精英班就一定要及只可選M2, 因為M2較M1 ...

但係math core 唔係必修的嗎?選M1可以唔讀core?

除左四科dse必修,喇沙仲要讀埋宗教 音樂 PE, 呢幾科使唔使考dse的呢?

Farther 發表於 24-5-9 21:00

但係math core 唔係必修的嗎?選M1可以唔讀core?

部分學校係,要take m1/m2既同學,會分上下學期讀,即上學校期上 core maths (半年讀哂全年課程)/下學期上m1 or m2,如果唔洗讀m數既,科core 數係讀全學期,所以點解話數成績要有番咁上下先好揀m數讀,因為讀兩科數會比較急同趕!
PE MUS係選修科其中一科,要唔要考,係視乎學校有冇開同同學有冇揀讀,至於RME應該冇得考DSE!但兄弟學校初中pe mus rme 都要讀同考,基本上大部分學校初中都係要讀!

Farther 發表於 24-5-9 21:00

我見個表冇宗教及倫理呢科讀, 即唔洗考, 另外PE都冇嘅, 至於音樂多數同幾間中學夾埋去一間中學另外星期六上堂, 但年年唔同, 因為音樂少人選修。 記得幾年前喇叭出咗個超級狀元, 佢加多一科音樂5**
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 24-5-9 21:09
我見個表冇宗教及倫理呢科讀, 即唔洗考, 另外PE都冇嘅, 至於音樂多數同幾間中學夾埋去一間中學另外星期 ...

呢個叫終极狀完,9科5**,有史以來得一個

ekhc    發表於 24-5-10 11:20

liverpool2023 發表於 24-5-9 19:17
你講既呢啲,不止出現在貴校吧?!
不過,你哋喜歡這樣想也是可以的

若果想讀B1中學而又經常需要補底嘅學生,咁你提及嗰啲學校又真係比較適合。

M2 內容偏向理論數學。課程涵蓋基礎知識、微積分和代數三大領域,強調學生對數學的深層理解。M2傾向實際為考慮,因為將來投考大學例如科技、金融、精算等學科含金量比較高,所以直接選修M2。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊