用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力缺乏症
樓主: Lion_King
go

專注力缺乏症 [複製鏈接]

Re: 分享專注力不足及過動証

其實幾多歲先可以知道個小朋友有專注力不足或過度活躍症?

I want to know also.
我囝囝今年三歲,二歲開始讀幼兒班時, 老師已經常話佢上堂成日走黎走去, 專注力不足, 但學習冇問題, 什至係好好添。
佢係屋企又係成日坐唔定, 走黎走去,我都好坦心佢有過度活躍或專注力不足。
請問我可以去邊度做評估? (私人或政府)。同埋几錢?三歲可以斷症未?我問D老師佢地又話BB咁既歲數坐唔定係正常喎。
謝謝!

如果你小朋友未做健康院嘅三歲綜合觀察, 可以等到時一次過問姑娘。如果唔係,可以同自己嘅家庭醫生提供意見or要求佢寫轉介信再去政府醫院排期。
chuchuma 寫道:
I want to know also.
我囝囝今年三歲,二歲開始讀幼兒班時, 老師已經常話佢上堂成日走黎走去, 專注力不足, 但學習冇問題, 什至係好好添。
佢係屋企又係成日坐唔定, 走黎走去,我都好坦心佢有過度活躍或專注力不足。
請問我可以去邊度做評估? (私人或政府)。同埋几錢?三歲可以斷症未?我問D老師佢地又話BB咁既歲數坐唔定係正常喎。
謝謝!

Cow 仔,

Pls E-mail " 專注力不足及過動証恊會入會表格" to me :
[email protected]

chuchuma:
除了可以在健康院排期外,你也可以自行掏腰包找Clinical Pyschologist (Clin Psy)做評估,當然啦,價錢貴好多好多。如果你afford起,可自行去社會服務機構問問,一般大的機構都有此服務。
我是一位小學駐校社工,我校也有相當多的「有學習特別需要的學生」。如果家長能及早識別及給予適當的訓練時,一般他們都可以handle得好好的,而且有些學生在某方面更是有特別Talent的。
努力啦!

chuchuma :
我兒今年八歲,剛於上月診斷為ADHD,我是在養和醫院做的,其實社會報務機構都要排期,費用相差不太大,協康會及小童群益會都有,第一次約幾千元,最好早些發現做行為治療,因為排期很長,要一年半載,小朋友太大就沒有用。
PollyBaby 寫道:
chuchuma:
除了可以在健康院排期外,你也可以自行掏腰包找Clinical Pyschologist (Clin Psy)做評估,當然啦,價錢貴好多好多。如果你afford起,可自行去社會服務機構問問,一般大的機構都有此服務。
我是一位小學駐校社工,我校也有相當多的「有學習特別需要的學生」。如果家長能及早識別及給予適當的訓練時,一般他們都可以handle得好好的,而且有些學生在某方面更是有特別Talent的。
努力啦!

Re: 專注力缺乏症

mamailoveu,
点解專注力弱嘅小朋友適合傳統教學多過活动教學呢? 我聆落都confusing , 那些魚丸真有幫助嗎?

jj

專注力弱嘅小朋友只是同父母和經常在身邊照顧他的人缺乏溝通,經常沒有眼神接觸到,而引至坐不定四周邊走,因為小孩自我中心過高而產生的行為,越早發現越好.

請各位指教指教,正在苦腦中!
孩子已10歲,但仍無法吃藥(祈求上蒼,千祈唔好病),但已5年班報分,頭痛!長期欠交功課,學校只有迫我 ,好想…
有沒有醫生介紹或良策?

香港專注力不足及過度活躍症協會表格 :

新學期, 新希望......... : >
‹ 上一主題|下一主題