用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局馮晴紀念小學 溤晴小學家長入黎分享下......
樓主: mabel0809
go

溤晴小學家長入黎分享下...... [複製鏈接]

原文章由 heilokmom 於 07-9-3 19:04 硐表
請問有無人知馮晴放學後進行的收幾錢一個月?幾月幾日開始?由幾點到幾點?

乜有功課輔導班咩? 好似聽講過, 不過到現在還未收到消息喎!
我都想知呀

原文章由 mabel0809 於 07-9-3 23:49 硐表

乜有功課輔導班咩? 好似聽講過, 不過到現在還未收到消息喎!
我都想知呀

mabel0809

有呀,你入校網到睇下"N"通告啦,有個課後輔導功課班
係3:30PM-4:30PM,一返就一個學年架,唔可以陏意
缺席,會當曠課架:-|
十月重有個自費既課後功課班,詳情就未講.

原文章由 yeeli 於 07-9-4 11:13 硐表

mabel0809

十月重有個自費既課後功課班,詳情就未講. ...

謝謝, 已問校方, 佢地話因為未請到老師, 相信最快要十月底才有.

原文章由 heilokmom 於 07-9-4 20:18 硐表

謝謝, 已問校方, 佢地話因為未請到老師, 相信最快要十月底才有.

唔洗客氣,咁你小朋友幾年班呀,係咪今年入小一,係呢你有無問
一個月貴唔貴?:

mabel0809

yeeli,

我剛看過通吿,但據我所知,唔係個個都可以參加,嗰個叫
'融合課後輔導課',好似係比d成績較弱既小朋友.以往呢d都係個別派通告的.不過下星期學校有個家長會,到時可以問問

mabel0809

yeeli,

'融合課後輔導課',好似係比d成績較弱既小朋友.以往呢d都係個別派通告的.不過下星期學校有個家長會,到時可以問問

原文章由 mabel0809 於 07-9-6 12:30 硐表

yeeli,

'融合課後輔導課',好似係比d成績較弱既小朋友.以往呢d都係個別派通告的.不過下星期學校有個家長會,到時可以問問 ...

mabel

原來唔係個個都可以報架 ,我就無諗過報因為太長時間啦,

原文章由 yeeli 於 07-9-4 20:55 硐表

唔洗客氣,咁你小朋友幾年班呀,係咪今年入小一,係呢你有無問
一個月貴唔貴?:

係,我個仔今年入小一,我冇問佢地月費
我現在想幫個仔報出面d補習班(要有代接放學服務果隻), 唔知有冇好介紹?

想問下呢間小學老師有愛心嗎?會以成績好才鍚嗎?
放學之後是否要立刻離開?如家人4:30放工才來接放學可以嗎?
可否留在校等家人接?

星期六活動斑可否自由參加?貴嗎?
家長和校聯繫好嗎?
thanks

hi!溤晴媽咪!
津貼學校我都好鐘意溤晴!但係因為上次個家長講座會係吾可以參觀校內!我想請問入面d設施同課室ok嗎?因為我參觀過一d學校,真係好舊!溤晴有冇返新過呢?吾該曬!
原文章由 janetlam74 於 07-9-14 14:05 硐表
想問下呢間小學老師有愛心嗎?會以成績好才鍚嗎?
放學之後是否要立刻離開?如家人4:30放工才來接放學可以嗎?
可否留在校等家人接?

星期六活動斑可否自由參加?貴嗎?
家長和校聯繫好嗎?
thanks ...

各位馮晴媽咪:

請問馮晴的老師是不是很嚴

功課係咪好深
小一的功課要做幾耐?
測默係咪好多?
因好多人要補習

較好動的小朋友係咪唔太適合呢?
請分享

原文章由 ShanShanMa 於 07-9-30 13:15 硐表
各位馮晴媽咪:

請問馮晴的老師是不是很嚴

功課係咪好深
小一的功課要做幾耐?
測默係咪好多?
因好多人要補習

較好動的小朋友係咪唔太適合呢?
請分享 ...

ShanShanMa,
馮晴的老師是不是很嚴 學校紀律一向都好嚴謹,如果唔接受呢套,可能會好'肉赤'架 不過如果小朋友乖,老師絕對係善良的 我個大仔雖然好動又多言,成績亦一般,但大部份老師都會循循善誘,加上我經常和學校溝通,現在大仔升中了,以住的問題已有所改善,他最近都有返小學探望老師,對大部份老師的印象都好好 大仔同我講,老師通常都係因為小朋友不守紀律,才會比較'惡',其他時候都很随和的:
小一功課量不多,一般一小時內做完.學科通常一個月一至兩次小測,默書每學期六次,計最高分四次作平時分.小一默書是默單字,好輕鬆 不過小二開始要默句子了
補習方面,因人而異,我個女都有去補習社,因為我和老公放工都好晩,幫唔倒佢溫習同睇功課嘛 如果媽咪可以响屋企睇住,應該問題唔大既:

馮晴小學校內補習如何?

時間.價錢,和師資, 同出面的補習社有冇分別 ?

因第一輪抽不到, 你等大抽奬, 好苦惱

唔好意思...我有很多問題想問下依家有小朋友係讀媽媽....
1.你地覺得溤晴小學 比你地感覺如何....每日會唔會好多功課?
2. 通常午飯後會做什麼..
3. 午飯時間有幾多...(因我係網上見到有第二間學校午飯時
由12:15 - 12:45分....)所以我想了解多D將天...
4. 考試測驗默書多唔多...
5. 有無聽過話會小班教學之類...
6. 你地覺得有什麼優點及缺點...(任何)
7. 有幾多科係用英文教...中文...及譜通話..
8. 每天多唔多孖堂.....每日需唔需要帶好多野返學架...

問得甘多...唔好意思....我個女今年要揀小一...所以開始收集資料....但網上資料有限...又唔知最新情況....所以要周圍問人...

今日放榜啦,我女第一志願入馮晴,好開心. 
希望大家多的指教. 交流.

me too!
我女第一志願入馮晴,好開心. 

囝囝第一志願入馮晴,請問補習費和校車多少錢 ?Thank you.

Hi,miaulian
where are you live?
I live in po lam, so I will take school bus  too.

原文章由 mgsoso 於 08-6-11 23:41 發表
Hi,miaulian
where are you live?
I live in po lam, so I will take school bus  too.

Hi

我個女兩次都入唔到馮晴, 請問有冇扣門消息呀, 等左幾日都無電話, 好心急呀

我個你都係第一志願入到馮晴,不過我個仔比較活躍,希望佢能適應到和讀得開心,各位多多賜教。
‹ 上一主題|下一主題