用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 981212
go

祟真小學 家長 ? [複製鏈接]

Re: 祟真小學 家長 ?

今日佢地派左一份short form 解釋, 你睇左應該會明白架喇.
GW 係 GUIDE WRITING 英文作文
GE 係 GENERAL ENGLISH 英文

蒙查查 寫道:
我唔知Timetabal上GW,
GE,係咩堂嚟,我問呀仔佢
好似咩都唔知咁。有冇家
長can help me pls

hi 3kids, 請問你囝囝乘那一班車,因我囝囝昨天正是上錯了3:30分開出的1號車,原本1號B的校車到達預定地點後,我們才被知會.最後在力爭下(聲言報警)才在5:35分送達我家樓下.
對於這次錯誤完全是因為負責人謝生由始至終都是說回程是乘1號車,在臨時學生證上亦注明是1號,因此才發生這次錯誤.
此外在言談中這負責人謝生完全是以經營搬運公司的心態來經營校巴的,甚麼"這次送唔到轉頭送番去你到"的說話,實在令人難以相信他平日是如何看待我們的子女??

而我囝囝落車後顯得很累,我問他車上的情況他也不想多說.如3kids 你的囝囝是1號車,可否代為問問車上的情況.因我聽聞昨天至少出現3位小一生上錯車的問題,,thanks

Hi, ttppss

我囝囝坐4號車的, 應該不是你小朋友的校車.
今朝送他上車時, 司機叔叔都有說很多小朋友上錯車, 嬸嬸檢查車證時發現他們上錯車後就帶他們去o岩的車號.  開學頭幾日都會幾渾亂.
可能我囝囝一向讀幼稚園時已坐開校車, 知道自己坐幾多號車, 所以佢地很少會上錯車.

3kids,

我囡囡昨天在學校做完詞語, 回家才油名牌.

我正猶豫報讀奮進班否?  因我是上班一族, 回家最早也要六時多, 但我還有一個讀六年級的女兒, 功課溫習真是分秒必爭.  開學頭幾天還可manage, 但過多一. 兩個星期, 都唔知可否兼顧細女. 但又覺得要個六歲人仔早出晚歸, 實在太可憐, 又擔心個奮進班是否有用, 可否給我意見?

sanli77 寫道:
我問的是基督教崇真中學
依家的崇真小學是不是一條龍升去這間?
如果是
你們擔不擔心?

Impossible! They don't have F.5 yet, so how can they accept F.5 students with very low score?

昨日接女兒放學,下山到達巴士站時,見到一位應該搭校車的同學仔,因為跟錯隊行左落山,好彩呀女走埋去同佢Say Goodbye先知道佢跟錯隊,於是我帶番佢上山,點知D校車已經走晒,即刻拿拿聲搵左個Miss幫手Call司機番轉頭。
小一的學生其實仲係好細,由幼稚園生轉變到小學生,只是放了2個月的暑假而已,對他們來說變化真係好大,加上新學期剛開始,「混亂」的情況總會出現,各位爹爹、媽咪唯有跟緊D,多些提點小朋友應變措施,緊急求助電話等等,祝願各位小朋友出入、上落平安。

3kids,

我囡囡昨天忘記帶功課回家, 所以今天應該欠交功課. 她在家中驚到喊      我只可以安慰佢下次要記得check 清楚.

不過, 我檢查手冊時又沒有寫要做功課.  問呀囡時, 她又說Miss Chan Chan 話唔駛寫手冊.  但係要做功課    

第一日搭校車返學都好混亂, 我囡囡已經早到5分鐘在車站等, 但都搭唔到校車, 真激氣    .  搞到我立即要同囡囡飛的士回校.  結果都遲到.. :cry:

其實本人意見, 都覺得學校在行政上都比較混亂. 在開學初期, 情況更不難理解!

我個仔都係第一日搭唔到校車(今年已P.3), 謝叔態度好差, 咁多年都冇改善.

請問幾時才能用內聯網check 功課呀?我都擔心囡囡抄漏功課!

I don't know, I just follow the contact number on the newspaper, then ask them, the teacher tell me the answer, so.......quiet strange??
san :-P

Does it mean we have to ask the class teacher individually?  It seems strange.  I thought the teacher will dispatch us the passwords.

蒙查查 寫道:
我唔知Timetabal上GW,
GE,係咩堂嚟,我問呀仔佢
好似咩都唔知咁。有冇家
長can help me pls

GE 該是 英文; GW 該是 英作.
有一份 解釋 各種 簡寫 的三頁通告, 該己派了.
有頗多通告的, 請每天查看, 以免遺溜.

本想著你們查看 崇真網的, 但沒 PASSWORD 進內聯網 也是徒然.

但校巴資料在崇真網上可以看到的. 可直接 CALL 司機 查詢.

想請教各位要坐校巴既家長, 知唔知放學時係唔係3位學生坐2人座位?  我問過朋友, 佢地話小朋友讀kinder時可以接受, 但小學開始就唔可以.  

ArielMA,
如果真係睇唔切功課, 就試下10月參加奮進班都好, 起碼做晒功課先回家, 你可以夜晚抽少少時間同佢對功課或溫書.
又如果你囡囡做功課快手, 你可試5:00放學, 咁又唔會太晚回家囉.

我讀1k的囝囝, 今日有4樣功課呀, 好在每樣都係做1-2 page, 佢都好快做完.

ArielMa 寫道:
3kids,

我囡囡昨天在學校做完詞語, 回家才油名牌.

我正猶豫報讀奮進班否?  因我是上班一族, 回家最早也要六時多, 但我還有一個讀六年級的女兒, 功課溫習真是分秒必爭.  開學頭幾天還可manage, 但過多一. 兩個星期, 都唔知可否兼顧細女. 但又覺得要個六歲人仔早出晚歸, 實在太可憐, 又擔心個奮進班是否有用, 可否給我意見?

我見佢地都係一人坐一個座位.

風琴 寫道:
想請教各位要坐校巴既家長, 知唔知放學時係唔係3位學生坐2人座位?  我問過朋友, 佢地話小朋友讀kinder時可以接受, 但小學開始就唔可以.  

我諗你唔使太擔心佢地抄漏手冊, 我見老師每日都有check佢地手冊同簽名, 有時佢地寫得唔清楚, 都見老師有幫佢地加減資料.  頭幾日如果真係做漏我諗學校都會體諒卦.

ArielMa 寫道:
請問幾時才能用內聯網check 功課呀?我都擔心囡囡抄漏功課!

Nicole_mon,
你囡囡好叻喎, 咁快就知道欠交功課係嚴重問題, 我問我仔手冊寫read:name card 即係乜, 佢都唔識答我,只話唔知道. 佢都未識驚無交功課會有乜後果.  
昨日應該係無功課喎, 但今日就有4樣功課喇.  明天要帶幾本英文書tim, miss chan 已寫在手冊上.  

你架校車司機又真係離譜喎, 第日你都要投訴下先得.

Nicole_Mom 寫道:
3kids,

我囡囡昨天忘記帶功課回家, 所以今天應該欠交功課. 她在家中驚到喊      我只可以安慰佢下次要記得check 清楚.

不過, 我檢查手冊時又沒有寫要做功課.  問呀囡時, 她又說Miss Chan Chan 話唔駛寫手冊.  但係要做功課    

第一日搭校車返學都好混亂, 我囡囡已經早到5分鐘在車站等, 但都搭唔到校車, 真激氣    .  搞到我立即要同囡囡飛的士回校.  結果都遲到.. :cry:

[quote]
3kids 寫道:
Nicole_mon,
你囡囡好叻喎, 咁快就知道欠交功課係嚴重問題, 我問我仔手冊寫read:name card 即係乜, 佢都唔識答我,只話唔知道. 佢都未識驚無交功課會有乜後果.  
昨日應該係無功課喎, 但今日就有4樣功課喇.  明天要帶幾本英文書tim, miss chan 已寫在手冊上.  

你架校車司機又真係離譜喎, 第日你都要投訴下先得.

[quote]
3Kids : 小兒1H. 都話唔知Reading:Name Card 做乜. 但手冊只得兩樣工課.
(1). 中工(一)P.4-5
(2). 英WBp.1-2

但WBp.1-2 在校已做, 中工(一)P.4-5, 各p做了一半. 但小兒說老師叫不用做p4&5, 叫他做p.6-9. 我說手冊不是這樣做, 但他堅持,真激死.

另, 1/9 我有去看放學校巴情况, 很多車都有三人坐二位的情况. 但据校巴守則:据運輸署...低於1.3米高度三人算二人. 但學校忘記了他們各有1個-半個人高的書包呢!小兒坐1A, 28座位, 有成37人.

另, Miss Leung 叫所有1B, 一下, book3等不用帶回校. 而數學是沒有一上的. 學校派了一本自設的數學書代替.

須然有工課代號, 但沒有書的代號, 因一科有多本書, 大人都覺難執書包.

‹ 上一主題|下一主題