用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 ...
樓主: cecilau
go

保良局慧姸雅集幼兒園&幼稚園 [複製鏈接]

Re: 保良局慧硏雅集幼兒園&幼稚園

cecilau

其實我仔仔 K1 時已經有外籍老師教英文. 我諗你仔仔而家 K1 都應該有.
cecilau 寫道:
你知唔知而家我地的仔仔有無得上外籍老師教英文呀? 因為我禽日問我仔仔, 佢話無呀. 唔知係唔係真係無呀.

[quote]
babycancan 寫道:
而家做緊,由星期一開始做一個星期.逢一,三,五就午飯時做,因為有外籍老師來,以免影響上學時間.我每朝都同他講要做happy channel,遲到做唔到,他先肯起身呀.
[/quote]

艾美,
有d 幼稚園真係會寫d 深的字的, 不過呢到, 到k2先開始寫字, 所以一開始會寫d easy的字呀.

我仔仔而家係屋企都會寫字呀. 佢都好鐘意寫字呀.

由 艾美 於 2006-09-14 14:16:28
You felt it's too easy? Is it because your kid could write pretty well?
因為我仔仔以前間幼兒園 K1 已經學寫(日, 田, 口, 十, 土). K2 應該學更深的字.

Wow!!!艾美, your son's previous kinder must be a very academic nursery, right?  Can't imagine K1 can write those words.......  BTW, did your son tell you anything about the English lesson?  Does he enjoy staying here?

Haa.. babycancan, can't imagine your son loves happy channel so much.  My son too, whenever he heard something like a "channel", he would recall Happy Channel, Haa...

Your son could participate the happy channel for a week, is it take turns; or we need to apply for that?  What kind of topic to be discussed; or the teacher will provide some hints for your son?

hi leungchai,

事緣有朝遲左反見到他老友何紹基同周進做緊happy channel,好開心,跟住老師叫阿囝早d反,下次請他,他即刻猛點頭,而老師有守諾言,這星期就比他做.

其實每星期都由老師挑選2位小朋友,首先講今日係2006年9月14日星期四.跟住會講下新聞,當然係有趣個d,他會比支咪小朋友講,如果唔悉答,會係側邊提水.阿囝好開心,昨晚先講3號風球同紅雨,無時停.     

babycancan
咁你仔仔真係好happy啦... 唔知幾時到我仔仔呢? 佢無你仔仔咁恨做happy channel呀.

我聽日又可以去家長會啦,因為老闆delay左今日反唔到香港.   

alienova:

唔記得話你知我係94年個屆畢業呀.

今日諸事不順~ 本來早上要8:45am 返到但都要遲d ,出門唔記得帶呢個樣,結果都行返屋企成2~3 轉,最後仍是留了阿女份工作紙,要中午先得閒拿回學校。下午正想上bk 時,又係自己個位 打瀉氣水。
不過最差是我依家作外感,起晒痰,睇怕無耐阿女又會來料

babycan,
想不到你係早過我的畢業!好5好另開個pos去傾下呢 ?

我明天聽11:00am 的家長會,等到時聽清楚而家學校的安排先。 老實說,呢排多左時間由麻麻接雪玲放學和看她,學校的事少了時間理。若果不是你們討論,我也不大清楚如英文課堂等巿排~

在寫字方面,我認同毋須一早執筆寫。記得己看過好篇專家文章,都認為四歲左右手部的肌才發展到適合拿筆寫字。加上我是個偏懶躲的媽媽,所以我還未想過要教她啦!我想除非是有學習障礙,不然早一年或遲一年學也沒問題,最重要是有趣的,學也快上手。現在我唯一做的,是隨時指著一些可見到的字諗給雪玲聽,而她似乎已認出自己的名字。唔知她的發展進度是遲還是okey?  
一想到這裏,我就好想找搵套千禧bb 檔案看看~ 內容幾好用的,大家有冇看過?     

其實學校個套share reading"我自己會讀系列"是不錯的課外讀物,非常適合n1-n4,d字又淺,又易明白.阿囝自從由陳老師給他看"我的氣球呢"之後,非常喜歡這系列的書,每星期都要去圖書館借不同的回家,包括他從未睇過的,連臨訓前都要睇兩本先肯訓,真是意料之外,我本來打算買套書反來唔駛借,但又覺得既然這套書可以吸引他去圖書館,都係一件好事,好過去冒險樂園呀   

alienova,

你想去邊到開過新topic傾下呀  

alienova 寫道:
babycan,
想不到你係早過我的畢業!好5好另開個pos去傾下呢 ?

SAT 去左家長會, 原來K1一個星期得1次有外籍老師教英文呀. 不過都好過無啦....

理念都好好,但希望真係可以實行.事關我報讀時都係講得好好.一年來都未能實踐.我都不存厚望.
英文真係太少,以前阿囝睇碟唔會選中文聽架,而家就要選中文聽英文就"柳"計,真無他辦法.

babycancan,
我估都可以實踐到呀. 我已經聽到我仔仔MEMORIZE到詩, 同好多歌仔, 不過我都覺得英文係少左D呀. 所以一定要出面再上堂呀.

你有無試過俾D 只係得英文的VCD佢睇呀?

我仔仔都好肯睇英文的VCD呀. 可能我屋企都有同仔仔講英文呀.

Ceci,

我睇開now disney channel 英文,有日他daddy比左他聽中文後就唔肯再聰反英文,他睇開vcd 同dvd我就唔理他喊我都要他聽英文,希望他快d唔記得有中文聽就好啦.

cecilau 寫道:
babycancan,
我估都可以實踐到呀. 我已經聽到我仔仔MEMORIZE到詩, 同好多歌仔, 不過我都覺得英文係少左D呀. 所以一定要出面再上堂呀.

你有無試過俾D 只係得英文的VCD佢睇呀?

我仔仔都好肯睇英文的VCD呀. 可能我屋企都有同仔仔講英文呀.

Cecilau,
I knew that K2 has two times a week, K3 has three times a week.  Do you know whether it's the same teacher for all the classes, do you know her name?

Haa... you talk to your son in English at home?  Good idea wor, I seldom do this but seems like my son loves Chinese more.

BTW, did you receive the blue "handbook" already?

leungchai
咁我又唔知佢地係唔係同一個老師呀.

如果你仔仔講野OK, 咁就可以講埋英文啦. 而家我仔仔聽英文都OK的, 講就係單字啦. SENTENCE 就識得好少啦.

我收到手冊啦. 上午我仔仔N1都有的. 咁你而家應該清楚佢會教D 乜野啦.

你仔仔幾時返全日呀? 而家佢返幾點至幾點呀?

Hi, all mums,
I heard that the flu vaccines are available now and this year is in short supply again.  Will you bring your kids for such vaccines?

Cecilau, actually my son only attending the pm section.  So, he skipped all the "languages" lesson, and he doesn't have the chance to take the native English speaker lesson....... and also the mandarin class......    He loves the happy channel a lot too.    .  Luckily the teachers and the principal are very understanding.   :

leungchai
睇左你的message 就提醒我要同細仔打流感針呀, 但係大仔就今年年頭打左啦.

咁你快d 打電話去醫生到book啦.

咁你仔仔下午咪返學校訓覺law? 幾時先返全日呀?

Ceci,

你阿仔打完流感針有無發燒呀? 因為我無同阿仔打過呀.

thanks
‹ 上一主題|下一主題