用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫
樓主: SHRILEY
go

兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫

我囝囝叫Isaac, 係老虎組的, 在大欖涌上車, 12:10要等校車, 5:30先接, 真係幾慘下, 不過如果由工人帶時間差唔多, 但行的路就多o左, 所以我揀搭校車, 等個囝無咁辛苦.

老師昨晚打來傾下Isaac係學校o既表現, 佢算乖及斯文(haha), 沒有搶玩具, 不過齋講英文時有時會唔明白, 所以會唔專心, Isaac音樂感好強, 好鍾意唱歌跳舞, 叫我栽培下佢呢方面, 又提議下個月開始在學校借d書回家一齊睇.

dolphin 寫道:
catnapper,
我仔仔都係下幼D又係搭校車喎, 你係邊到上車呀? 仔仔叫咩名呢, 依度連埋我囝囝都有3個下幼D, 加埋你就4 個啦    多啲係度交流交流

各位

三號風球, 紅色暴雨, 下午班停課呀.....
家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

醒目開學勳章

好彩唔使返, 如果唔係真係幾狼狽, 咁大雨, 行到去上車的地點都已經濕晒啦.

luluma 寫道:
各位

三號風球, 紅色暴雨, 下午班停課呀.....

catnapper

係呀, 真係幾狼狽, 所以我買定左件雨衣同面鞋防不時之需呀......

幾抵架40蚊件

家姐卓琳, 現重35磅 101cm高 有20隻牙齒 口頭禪係"大佬", 在家吱吱喳, 出外怕怕醜 妹妹希琳, 愛自己行, 好多野講, 唔知講乜

醒目開學勳章

係邊度買? 我諗住一陣去trendyland 睇下, 因為阿仔想要buzz lightyear.

luluma 寫道:
catnapper

係呀, 真係幾狼狽, 所以我買定左件雨衣同面鞋防不時之需呀......

幾抵架40蚊件

係中環利源東街, 男仔款都有三個, 不過無睇清有乜款, 最記得有Thomas 車

HI HI :

你地好, 我小女是下1C, 你地個個都是D班家長是嗎? 我個女, 日日都哭, 仲未哭完... 你地呢?

醒目開學勳章

我剛在trendyland買o左個跳跳虎$59, 係斗蓬款, 因為無巴斯光年.

luluma,

只搭一程車幾錢?

luluma 寫道:
係中環利源東街, 男仔款都有三個, 不過無睇清有乜款, 最記得有Thomas 車

醒目開學勳章

hi ufo,

唔係個個都讀下1D嫁, 有d上幼班, 有d其餘班都有o家, 大家雖然未必同班, 不過都係幼班, 希望都多d入o黍傾下丫.

我囝囝因為之前返慣playgroup, 所以佢無喊過, 仲話好種意返學添.

ufo 寫道:
HI HI :

你地好, 我小女是下1C, 你地個個都是D班家長是嗎? 我個女, 日日都哭, 仲未哭完... 你地呢?

我個女在頭幾日有喊, 因為我日日帶返學,  之後由工人帶就無再喊呀, 有日仲叫姐姐快d同佢穿校服喎, 咪就遲到咁講呀   

我心都安樂晒呀....

ufo

不用太擔心, 我初時同你一樣, 佢係未習慣啫, 如果係你帶返學可能會唔捨得你就喊, 如果由另一個親人帶可能會好d架..

不過老師仲未話我知佢在校表現喎

beautymother,

唔好意思,因有d事行開咗2日,遲咗覆你㖭    來說普通話及兒歌樂只訂幼班就得架啦~~訂VCD好過CD,佢地會有興趣d架....上,下即上學期和下學期嘅意思,低班,高班可留番出年後年至訂,佢地會好鍾意响學校派返來後猛話要睇,如果訂定佢地會無咁大隱   

今日8:00返到屋企見大囡仲未做功課    即刻

係o甘o既啦,你有2個,我一個都有時唔知點好啦,依家就係早上返學飲奶都有排煩。

不過有時放工返去見到佢係學校學到好多o野返來又覺得好開心呀。佢有同我講國語呀,什麼拍拍手,上上下下左左右右呀之類的,呵,又教我唱歌,唱早晨歌。有時我唔知係唔係老師教呀,因我個女好鍾意改歌詞,有時真係比佢激死。

今日去接呀囝放學, 原來佢調咗位啦, 依家在係門口數入第二個位呀, 老師話方便搭校車的小朋友over埋一齊同方便出去。

另外走的時候他的兩位英文老師跟我打招呼, 仲介紹自己是星期幾教該班, 一位叫ADELE, 另一個叫ELLXX(唔係好記得點串)     

dolphin

怪不得阿女昨晚瞓前講左好多次, "good afternoon ellexx", 我明明記得個老師係Adele, 咁我就訆正佢咁講"good afternoon Adele" 阿女話唔係呀, 係elle呀喎....我仲以為佢發音唔正, 心想算數啦...

乜原來多左個英文老師, 都幾好喎.....可以聽多d不同口音的英語同接觸多些不同膚色的人.....

阿女應該下個月左右開始坐校車返家, 咁咪會一齊坐囉.....

係呢, 坐校車的同學仔媽咪:

你地有無擔心, 若放學大風, 天氣有變, 小朋友的穿衣問題呀...我擔心校車aunte必須個個都顧及到呀, 你地點做呀?

係喎  hviy
師姐媽咪, 你在那裏呀 ?

good morning  All mama,

今日陽光普照, 心情都好d.

因為公司好鬼忙所以幾日都冇上過來, 等我溫下書先   
[url=[img][/url]

係呀....好好天呀

[size=xx-large]正正正

今日星期五, 想信都係有好多通告.   

你地有冇打算入家長會呀??  我原本想架, 因為要番工想更加了解仔仔係學校既事, 自己都參與, 好似好d.  但係有一欄寫"抱負", 我即時停左, 吾知點寫......  你地呢??

我之前都訂左d書, 係來書普通話, 兒歌樂 & 砵砵車.  我估駿駿會like本砵砵車.   你地開始上網訂圖書未呀??  我打算下個星期開始.  

luluma,

成日都想問, 你係hk區番工架??  我就係啦   

我都想下個月比阿女搭校車啦,原本今個月搭,不過怕佢返學未適應呀。

我個女仲好笑,上英文堂喊,佢話唔鍾意英文老師喔,點解,原來佢怕外國人,連晚上電視高朋滿座阿亨利(殘酷一叮個印度人)佢都驚呀,真比佢激死。依家先好的的,希望快的適應啦﹗

Shirley
我係在中環區工作架....你呢 ?

我本來都想參加架, 不過要返學校開會的時間我遷就唔倒, 所以無參加….嘩如果要我寫抱負, 我真係都唔知寫乜. 我只識寫的好行那些咋…..

我都無想到, 一開始返學, 我地會咁多通告要睇, 真係連阿媽都要做工課呀

beauty
咁佢一定唔會嫁鬼佬呀 , 哈哈
‹ 上一主題|下一主題