用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站
樓主: winwin815
go

「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站 [複製鏈接]

Re: 「鄰舍輔導會新翠育嬰園」媽媽吹水站

jsbaggio, 咁我就黎生得啦, 你認為我有咩野要預備呢.....
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

去黃金海岸太遠呀,我又要湊女女,所以我應該吾去lu....

我都知食人奶好o的,但你拿人奶返學係咪用冰袋盛載呀...
唉...我邊到有咁多奶喎,我現在基本上夠佢一日食law,而且我已經冇埋身餵lu,所以奶量少左好多....
加上我公司吾方便泵奶ma,所以我打算早晚係屋企先餵law,餵得幾耐得幾耐
現在暫時都可以全人奶o既,不過哥哥這幾天感冒,都吾知係咪傳染左比妹妹,因為我見女女好似鼻塞塞咁呀,食人奶都會病呀.....

winwin815

suppose一般的東西你已經預備好,e.g.媽媽入院用品(衛生布、床"箭"、出院衣服...),bb院內用品(片、棉花or濕紙巾),我唔詳盡講。反而我的經驗係掛住生時的準備而miss左出院後的事,eg而家要諗定係餵人奶定奶粉,

1. if人奶
- 會唔會同佢定時食(外國的書會建議咁做),定feed on demand(在hk 較common,無論醫院定老人家都建議咁做)。我自己會選擇定時餵,coz到返學時老師都係會定時餵,加上d外國書話定時食的話,亞b白天train up左,到8-10weeks佢係懂得自己戒夜奶。對我b來講又真係work,佢係8weeks左右就開始識1覺訓到大天光 。不過呢個做法係HK唔係太興,會成日俾人質疑,包括老人家、健康院d醫生同護士、身邊朋友...。你自己就要立定心意,因有太多意見,個個唔同,會令到你好混亂。

另外你都要預埋假設真係餵唔到,要食奶粉咁又要點做.

2. 食奶粉
要預先考慮食邊隻牌子?用番醫院個隻定另外1款?要知道醫院用的有時唔係太出名,我囡出世個時,醫院係用萬朝,對我來說,簡直聽都未聽過,所以到出院時,亞囡又唔識食人奶,手上又有幾款唔同牌子的奶粉sample揀都唔知點算好,我個晚差唔多係半夜打俾朋友求救問邊隻好架。

但無論係餵人奶定奶粉,首先你要烚定d奶咀,起碼3、4次,等佢軟身d,兼且學定點沖奶粉!   

唔知上述意見幫唔幫到你,通常d資料都未足夠,有咩問題再問啦,儘量解答下

我終於搞掂bb張床仔啦, 裝埋merry-to-go同埋蚊脹啦, 好開心, 每set一樣野上去, 就影一張相留為紀念

今日洗埋呢機衫就洗晒d衫啦, 淨返一套bedding, 呢套就唔urgent既
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

my1215sui

學你講,餵得幾耐得幾耐,唔好太勉強。老實講雖然我囡係食人奶,但佢4個月就已開始病,好彩每次都唔係太嚴重。

jsbaggio, 好清楚呀, 其實我麻麻(女家)同我奶奶都好贊成我餵, 所以應該唔太多唔同意見, 如果想定時餵, 應該隔幾耐呢, 2個鐘?

至於奶粉, 我準備好啦, 雖然pwh依家餵惠氏, 但係我會儘可能餵人奶, 而奶粉就想食雪印, 亦攞左幾罐sample架啦, 我吹開水個邊, 有人話可以帶奶粉去pwh架, 不過唔太多人知

咁如果到我臨返工時呢...我好想keep到餵半年架, 又要準備d咩呢
歡迎參觀『文。穎之家』

jsbaggio
我又吾係好明人奶點樣定時定後餵喎
因為人奶快肚餓,bb可能食左吾夠一兩個鐘又肚餓,或者佢阿左臭臭又會好快肚餓....咁吾通佢肚餓都吾比佢食咩
奶粉比較飽肚,所以好多時都可以定時比佢食,好似我個女咁有時隔兩三個鐘,又時成五六個鐘都得,尤其阿左臭臭佢就好快要食呀

係呀,餵得幾耐得幾耐啦,盡左自己能力就算,奶粉吾係吾好,只是人奶好o的law

醒目開學勳章

小女而家20個月大了
剛剛至同佢報左新翠間育嬰園
佢將會係20號開始返"識"應期
我好怕佢到時唔行跟佢地呀

hi winwin815 & my1215sui

sorry放工後d時間俾唒亞囡所以遲左覆大家,亞囡冇返學加上1歲後真係洩左好多,真激c我。

講返正題,餵人奶方面我係參考一本書「從0歲開始」。如無問題,亞b出世後應儘快埋身餵,而且儘量兩邊各啜約15 mins,幫助刺激上奶,頭幾天儘量任佢幾時食都得,但慢慢(around 1 week)大家穩定下來,可嘗試加長2餐餵的時間,由每餐相隔2小時到加長至每3小時一餐,期間每餐亞b約食20-40mins。[my1215sui, 食人奶無疑係比奶粉無咁飽肚,但書話其實又不至於餓到要個個鐘頭咁食,因約亞b食得太密,即每次食唔多,呢個係個惡性循環,食得少自然快肚餓要再食,而我地製造奶量亦係base on個b的需求,咁亦會令mama的milk supply少左]

e.g.如每餐隔2小時,即7:00am開始食奶,亞b約食到7:30am,下一餐約9:00am再食。所以其實如亞b食耐阻(有時可能食成個鐘頭),加埋換片、曖訓,其實都冇乜時間休息又到第2餐架   ;仲話食埋夜奶添,初頭真係幾難頂 不過唔使擔心,呢d時間好快過

我的經驗係:亞囡0-4months時,每餐相隔3小時,到4個月大後已與食奶粉的時間一樣i.e.每4小時一餐。不過個個d都唔同,每個有自己特性,呢d只可作為參考,到時你b自有自己的一套,千奇唔好一定要跟足上面的schedule,要彈性處理。

產假後繼續餵人奶,首先要買奶泵,以便於返工時用。我自己個時係先租左個medela電泵3個月試下用,有時如果你谷奶而亞b又食得少,可以泵出來唔使咁辛苦,到返工就買左個avent 手泵用。如真係想一整餵落去,就要係完產假前2 weeks至1個月開始泵奶,建立奶庫。呢part仲有好多要講,真係講極都講唔唒,要去去另外個邊"母乳餵哺"睇多d先得。

silvia_yu

你囡始終大個識認人,俾d時間佢適應,初時可能係難受d,但過左個適應期就ok。之前我見過有d小朋友都係中途插班,都好快適應到,唔好太擔心,順其自然啦,相信你囡好快發現呢到的吸引力 -- 多玩具、多朋友仔...  

jsbaggio, thanks, 你講個本書, 係咪唔止講餵母乳架, 仲有講點湊bb, 可以話我知邊到出嗎?
歡迎參觀『文。穎之家』

醒目開學勳章

=.="
但我怕佢會覺得我唔要佢咁
放佢係呢d地方。
我好矛盾呀
其實真係工作關係先迫於無奈放佢係個度
我真係怕佢會唔開心呀

yes, 有教點樣湊,本書朋友借俾我,我還返左,要問問佢先知邊到出,儘快話俾你聽。

winwin815 寫道:
jsbaggio, thanks, 你講個本書, 係咪唔止講餵母乳架, 仲有講點湊bb, 可以話我知邊到出嗎?

silvia_yu, 放心啦, bb會知你苦心既, 同埋多左咁多小朋友同佢玩, 開心都黎唔切啦

jsbaggio, 唔該晒你呀
歡迎參觀『文。穎之家』

silvia_yu
我個仔咪又係插班,九月一日先返學,佢現在同你女女差吾多大,十九個月到啦,佢都算適應得快,我仔仔返左一個星期到就冇喊lu...所以個個小朋友都吾同,不過我見佢都好開心,朝朝都話要書包,著鞋著襪返學學

係呢,你女女吾知係大組a定b呢,我仔仔係大組b,會吾會同一班呢

jsbaggio
總之人奶餵得幾耐得幾耐啦,我盡左最大努力呀
我已經好心滿意足呀,因為我真係可以這兩個月都全人奶,而女女又食得好滿足.....
佢十月就返lu,我真係好吾捨得呀
我十月中返工呀....

Bcat

去舊版睇,以前講過呢個問題。click here

上星期六開

‹ 上一主題|下一主題