用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? ...
樓主: 羊咩咩太太
go

開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

Re: 開學十幾天,你地和囝囝囡囡都適應嗎,有無咩問題?

死喇, 有英文架咩 點解我淨係睇到中文文章?
睇英文, 都係要時間"浸"架喇.....讀多幾次, 由最淺最常用果d he, she, it, the, is學起, 再教佢用下拼音自己試下拼....

我囡囡學校中英都有,英文要比100蚊一年~

我都同意呀,但係任何英文對囡囡來說都係深,我會繼續努力~~

醒目開學勳章 王國長老

我個女d英文都屎屎地.....好在佢肯試lor!
開頭俾d support佢啦, 一隻字都唔識, 又真係好無心機既!
其實好多level 1 reader, 都係識左頭兩版d字之後, 就9成字都repeat, 小朋友咁至易有成就感嘛!
一齊努力啦!   

yes, 共勉   

唉, 我都來呻呻.
我發現我小朋友就是連he, she, this都唔認得呀 佢都唔係未學過英文, 但做起功課就因為唔認得d字, 所以講解時就明, 但叫佢自己做就唔識.
我這幾天將佢學緊既英文字印哂出黎, 貼到成屋都係. 希望咁會好d啦.
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie,

請不要介意, 我覺得若果貼到成屋都係, 效果未必有用.  因為小朋友如果沒興趣, 她們好像完全看不到. 但相反, 若你放的是新玩具, 不用你叫她都走去研究.  而且一下子太多字, 可能令她更覺混亂.

如果只是he, she, this這些字, 不妨做些字咭, 然後再印一些男女老幼公仔, 同佢玩遊戲, 將he, she, this三張咭放在
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

迪迪洛洛媽媽,
我當然唔會介意啦, 你肯提意見都不知幾好!
可能係我心急咗d, 無諗到佢原來個口識講, 但係字就唔係好認得. 我會試試同佢玩下字咭的了. 我是把那些sentences, e.g. "How are you? I am fine, thank you." "Nice to meet you." "How old are you? I am ... years old." 這些貼在門口, 佢要入房就要認讀一次呢d"密碼".
唉, 真是晴天霹靂呀! 他連最簡單的英文字都不熟, 就很難應付其他......
我要confess, 我真係唔識教
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie,

其實很多小一媽咪都有教小朋友問題, 只不過在於那方面.  我小朋友英文還ok, 但中文就麻麻地.  而且做事很大意, 明明識的都會睇漏眼, 我都無佢乎!
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

lilymarie,

我有諗過用你既方法,但我驚亞囡連我都驚埋呀~我怕佢對英文更加抗拒!

我幫佢溫默書溫到    ,我真唔明點解以前幼稚園時反而溫得好好,好快就溫識;佢話好唔鐘意我用地獄式方法溫默書;佢話如果用天使式方法就鐘意   
,ooookkkkk,媽咪就用天使式; end up,終於都默識,死未,原來亞囡受軟唔受硬,睇埋今日臨場表演點

醒目開學勳章 王國長老

其實學phonics真係對認字好好架(我都話呢世人最失敗就係無俾女女有系統咁去學phonics 所以而家識得一截截)
譬如he, 只係一個h+一個e, 算係最簡單既拼音, 再加個s就係s-h-e, 一d難度都無...., 如果識basic phonics技巧, 提一提佢"s點發音呀...?" 再睇多幾次書, 呢d he she it a an the this that基本字, 好快上手架喇

Hi, 各位P.1家長

我小朋友今日中文默書, 佢發覺錯了一個字, 回家後大哭, 說拿不都一百分了, 因佢話要次次拿一百分, 我勸左佢好奈, 最後佢話下星期二唔返學, 因唔想再默書….!   你的小朋友會這樣嗎?  我的小朋友對分數好緊張, 現在才小一, 我真的有點擔心….!

mickey001

羊咩咩太太:

呀囝未開始每日一篇wor, 佢對住電腦就開心, 不過係玩個隻, 同send msn.
羊咩咩太太 寫道:
pizza888,

你囝囝開始左每日一篇未呀,亞囡對住電腦好有興趣,但係要睇英文同答問題就哂手and擰頭,有咩辦法呀?

羊咩咩太太:

何謂天使式方法, 請教教,因我囝又係咁,dict好似唔係好入腦.
羊咩咩太太 寫道:
lilymarie,

我有諗過用你既方法,但我驚亞囡連我都驚埋呀~我怕佢對英文更加抗拒!

我幫佢溫默書溫到    ,我真唔明點解以前幼稚園時反而溫得好好,好快就溫識;佢話好唔鐘意我用地獄式方法溫默書;佢話如果用天使式方法就鐘意   
,ooookkkkk,媽咪就用天使式; end up,終於都默識,死未,原來亞囡受軟唔受硬,睇埋今日臨場表演點

你諗下辦法"乙水"下佢啦,不如你幫佢係屋企默多一次,自己比一百分佢,試下會唔會好d~

講到底,最重要係教懂小朋友怎樣面對挫折,及從挫折中吸收經驗並作出檢討~~

羊咩咩太太

謝謝你的意見. 很同意你的說法, 現今的小朋友真的受不起挫折呢, 真的要學懂怎樣去面對, 現在才得5, 6 歲人仔, 將來大把挫折要面對呢.

mickey001

羊咩咩太太 寫道:
你諗下辦法"乙水"下佢啦,不如你幫佢係屋企默多一次,自己比一百分佢,試下會唔會好d~

講到底,最重要係教懂小朋友怎樣面對挫折,及從挫折中吸收經驗並作出檢討~~

pizza888,

天使式咪"乙水"佢,唔可以惡唔可以迫noh;同時係適當既時候讚下佢,做得好既讚佢邊處做得好,唔好只係說"叻同乖",要實則d~~我都係睇d親子便利學番黎架

mickey001,

點解我咁講呢,因為小朋友做野或學習順利固然係好事;但係順利唔係小朋友既專利,好多時都係家長對佢地既協助;到失敗的時候,佢地識唔識點去面對呢;係屋企我地會教佢甚至幫佢解決問題;但番到學校,個個咁高咁大,邊個會讓你邊個幫你呢 最終都係要自己學懂面對和正面既解決方法
mickey001 寫道:
羊咩咩太太

謝謝你的意見. 很同意你的說法, 現今的小朋友真的受不起挫折呢, 真的要學懂怎樣去面對, 現在才得5, 6 歲人仔, 將來大把挫折要面對呢.

mickey001

[quote]
羊咩咩太太 寫道:

[/quote]

Charlotte_mom ,
其實我小朋友係kinder有學phonics架, 老師仲話佢ok喎, 但係屋企問番佢, 就好似未聽過咁 所以我懷疑phonics唔係幾啱佢, 以前睇過d書話, phonics係啱果d聽力好既小朋友多d.

羊咩咩太太,
真係要用"天使"既方法, 好同意! 而家唔敢太強硬啦, 就住就住咁. 唉! 有時見佢兩隻熊貓眼, 不停打呵欠, 知佢攰, 但未做哂功課, 未溫書......

lillymarie,

我同 Charlotte_mom 的睇法一樣, 學 phonics 真的很有用.  我有些朋友的小朋友學校亦有教 phonics, 不過真係只係教如何發音及簡單的運用, 到下堂小朋友已忘記了, 老師都話ok, 但實際小朋友學完都好似無學過.  每樣知識都是要多練習才見成效.  所以會否是你小朋友學校小運用, 才忘記了.

醒目開學勳章 王國長老

我女女尋日默書, 我同佢溫既時候, 佢會識問, 點解faTHER, moTHER係THER, 但sisTER係TER唔係THER, 我解釋完, 佢會知原來自己一路讀得求祁, 佢會改正返.....哎, 如果佢phonics個底好d, 串字就唔駛咁辛苦.....
同埋平時發音都標準d, 好似我女女, 見到musiC, doG, 會自動發個c,g音出黎, 自動執正D, 長遠黎講, 都係一件好事呢!

對呀對呀;畢業禮時我有請教過老師;我問佢幼稚園學既野咁淺,上到小學咁深,一下子小朋友真係應付唔黎架?

老師話比我知幼稚園係要比小朋友從快樂中學習;建立自信同埋對學習產生興趣;我又問她小學特然咁深,頂唔緊架;老師答我上到小學要跟教統局既syllabus,所以對小朋友來說係一下子深左.

她說小朋友學習好快上手,但好快又忘記,建議我用密集記憶法,將小朋友新學既知識重複咁去溫習;加深記憶;而我作為媽媽,我都學習緊點去做;不過我先要學識控制自己既情緒,教做功課同溫習時唔好隨便呀?    你地同唔同意
‹ 上一主題|下一主題