用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學學位分配(完)
樓主: 櫺囹桼
go

中學學位分配(完) [複製鏈接]

Re: 中學學位分配(完)

bibifong 寫道:
My daughter is studying P6 in a primary school located at Wanchai.   I would like to have your adv on the followings :

a) My daughter's school has their own secondary section (also English language), but it might not be so famous when comparing with others like St. Stephen's Girls, Ying Wah, St Paul's Secondary etc.   Based on her result, should be top 40 in her school, do you think I should take the risk to put other school in my first choice during the 1st round and own school in second choice.    The risk is that the 1st school did not accept my daughter and her own school has offered all the positions to those who choose them as 1st choice.

b) what's your adv in choosing the schools during the 1st round?

Looking forward to your reply, I am always '15/16' and worries a lot in the past few months.     :cry:  

1)根據去年資料,只有19.5%小六生可讀英中
2)妳囡囡成績亦算不俗
3)穩握英中入場券
...夫復何求?

你嘅煩惱只不過嫌棄中學未及鄰家中學好(點先係最好?會考人均2個A?...其實唔應該校比校...各校有各校優秀之處!)而且囡囡能在小學取得不俗成績,相信中學時(由於教學方法、理念相似、又有大批小學朋友仔相陪!)成績應當可再上一層樓!

人望高處是正確的...但也不宜拿英中入場券來搏一鋪!個人意見,自行分配學位時當然可揀兩間心儀中學試試小朋友實力、入到當然證實小朋友能力可遞、入唔到時派位又有番直屬中學之保證...何樂而不為?何煩之有?
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

aachan2250 寫道:
007, 唔該你好詳細資料

我想問band1 尾選band1的直資中學,機會大唔大的呢?

攪珠大抽獎係唔係甲部先? 再到乙部呢? 甲部同乙部係唔係為同一個攪珠no?

如果甲部抽先,全部唔中, 到了乙部, 應該用咩策略來編排中學呢?小朋友屬於band1尾的話.

1)直資分兩極:傳統名校機會微、新辦直資當然有機會(佢地主要都係吸納這類學生)!
2)係唔係同一個隨機編號~未知!
3)大抽獎甲部可以去盡啲(反正機會渺茫、只是band 1生齊齊踫運氣)..至於乙部就要按區域睇,傳統名校區同北區、離島區玩法完全不同!遴啲我會講選校策略!

托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007,
有冇攪錯 我話《我小朋友出年升中》依家係p6呀 精明o既你點解誤會咗呀 我依家係非常非常之緊張緊張呀
我講笑啫
多謝你o既安慰
到咗自行選校時,可能又要麻帆你啦
繼續追繼續追繼續追     

Hi~~007,

由我當初對中學學位分配知d 吾知d, 到而家已經知多好多, 到是全靠你~  你真是個絕頂好人呀~有問必答~多謝你~多謝~   :-   :-   

Hi 櫺囹桼,   thanks for your sharing.  Could I ask 1 more stupid question, in your opinion, I should put my own school in the 1st choice and the other school  I like in the 2nd choice.  or just the other way round.   Pls clarify again and waiting for your adv.    Thanks!

Maggie124 寫道:
007,
有冇攪錯 我話《我小朋友出年升中》依家係p6呀 精明o既你點解誤會咗呀 我依家係非常非常之緊張緊張呀
我講笑啫
多謝你o既安慰
到咗自行選校時,可能又要麻帆你啦
繼續追繼續追繼續追     

請原諒近視+遠視兼而有之之老人家!

bibifong 寫道:
Hi 櫺囹桼,   thanks for your sharing.  Could I ask 1 more stupid question, in your opinion, I should put my own school in the 1st choice and the other school  I like in the 2nd choice.  or just the other way round.   Pls clarify again and waiting for your adv.    Thanks!

過去統一派位:學生須屬學校網第一或第二派位組別,並在其所屬學校網的學校選擇內以直屬/聯繫中學為“首選學校”方可有資格派回屬/聯繫中學...不過今年有甲部/乙部之分...未知是否甲乙首選都要填上直屬/聯繫中學...請稍後派成績表時向老師查證!

007,

我都係來取经嘅, 期待緊你post選校策略

仲有點解去年得19.5%入英中, 全港中學唔係約25%係英中嗎? 撓頭

太好了, 有咁多同道中的媽媽一齊傾,大家互相取經之餘又可以交換情報,對我這一知半解的無知媽媽來說是大喜訊呢!
最最要多謝的是007,希望大家努力,加油,明年定有好結果!   :

007多謝你的分析, 我小兒今年選中學, 而今年大抽獎多了甲項及乙項, 在甲項可選不受校網限制之學校3間, 我想知如我在甲項選非本區之學校博一博,而在乙項才選回本區之學校, 是否明智之選? 還是在甲乙也選本區心儀之校, 增加入校之機會?  請指教.  

October. 寫道:
007,

仲有點解去年得19.5%入英中, 全港中學唔係約25%係英中嗎? 撓頭

我都記錯了並更正了續二...去年升中生合共81,922人而英中名額只有16,054個(未計不派位直資,計埋太約有一萬九千...)!

wisely 寫道:
007多謝你的分析, 我小兒今年選中學, 而今年大抽獎多了甲項及乙項, 在甲項可選不受校網限制之學校3間, 我想知如我在甲項選非本區之學校博一博,而在乙項才選回本區之學校, 是否明智之選? 還是在甲乙也選本區心儀之校, 增加入校之機會?  請指教.  

按照遊戲規則在甲部揀本區同非本區機會一樣!

如果係我,甲部我寧可選擇三間冇直屬or聯繫、交通又方便之地區名校(每間10%計可以有十零間學位,三間炒埋有接近四十個位...),好過揀有直屬or聯繫之中學(每間10%計可能只有三兩個位,炒埋一碟唔夠十個位...)!

wisely 寫道:
     [/quote]

按照遊戲規則在甲部揀本區同非本區機會一樣!

如果係我,甲部我寧可選擇三間冇直屬or聯繫、交通又方便之地區名校(每間10%計可以有十零間學位,三間炒埋有接近四十個位...),好過揀有直屬or聯繫之中學(每間10%計可能只有三兩個位,炒埋一碟唔夠十個位...)!
[/quote]

007,
我囡囡是band2小六生, 小妹有以下想法, 請007高人指指點指點......
~ 自選 - 揀一間本區及一間非本區都冇直屬or聯繫, 兩間心儀指數差不多(有待再睇), 按地點非本區果間交通方便d
~ 甲部 - 同樣揀自選非本區放第一
~ 乙部 - 揀自選本區放第一
touch wood.... 2間拍門時會唔會好d?
我之前一直有追你嘅發表(好勁呀!), 你講過要小心用自選嘅第2間唔好貪心.  
請提出高見, 明燈引路

;P:hug:;P

007,  

如果按照你ge 英中競爭率黎計,如果囝囝係相屬於band 1 ge , 咁樣深水埗計起上黎就好似優勝過觀塘,但係如果囝囝係踩界ge,咁好似觀塘會有多啲band 2 ge 選擇wor, 咁我應該點揀好呢,唔該你會唔會有關於呢個個網ge 資料分析,等我可以參考下呀

櫺囹桼 寫道:
[quote]
October. 寫道:
007,

我都記錯了並更正了續二...去年升中生合共81,922人而英中名額只有16,054個(未計不派位直資,計埋太約有一萬九千...)!

[/quote]

007,
Thank you!

T.K. 寫道:
007,
我囡囡是band2小六生, 小妹有以下想法, 請007高人指指點指點......
~ 自選 - 揀一間本區及一間非本區都冇直屬or聯繫, 兩間心儀指數差不多(有待再睇), 按地點非本區果間交通方便d
~ 甲部 - 同樣揀自選非本區放第一
~ 乙部 - 揀自選本區放第一
touch wood.... 2間拍門時會唔會好d?
我之前一直有追你嘅發表(好勁呀!), 你講過要小心用自選嘅第2間唔好貪心.  
請提出高見, 明燈引路

T.K :
1)第一我唔係高人…沒有六呎高又要食飯訓覺!
2)江湖傳聞中之叩門誠意值幾錢?
當然你冇考過/揀過佢間學校=零分!叩門表格都冇得攞!
問題係唔係考過+兩次抽獎擺第一位就攞足分而入硬?
我諗~學校只會在成績接近(難於取捨)時先會用上誠意分作決擇,所有唔需要太刻意甲乙揀某校...而且叩門機會等同中六合彩,亦唔應該去想!
3)只要按成績組別(唔過分進取)按區分(認命)去選學校,一般唔會派到第五打後志願!

vivi_vivi 寫道:
007,  

如果按照你ge 英中競爭率黎計,如果囝囝係相屬於band 1 ge , 咁樣深水埗計起上黎就好似優勝過觀塘,但係如果囝囝係踩界ge,咁好似觀塘會有多啲band 2 ge 選擇wor, 咁我應該點揀好呢,唔該你會唔會有關於呢個個網ge 資料分析,等我可以參考下呀

vivi_vivi:
深水埗亦係傳統名校區之一…band 1生升中比起官塘略勝一籌!

今屆邊緣人比較麻煩(因為過去小學靠經驗估容易估中,今年新加入學試…唔知教署有冇咁好死~第一時間將banding百分比通知小學or等到第二次試考完先話小學知?),所以自行分配學位時都幾煩惱!
至於觀塘or深水埗band 2學位比例多…真係唔知!如果你要數據,唯一辦法∼將兩區所有band2中學列出,再上舊年中學一覽表逐一睇下各校學位數量(http://www.emb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1568&langno=2)
,相加後除以去年區內升中生人數,方可作出比較!

我又有事請教:我見很多中學中一∼中三都是四五個班,但到了中四∼中六,人數銳減,由200人減至60人。這意味着如果小兒中學的成績不理想,隨時被人趕出校,是否在選校時要重點注意這方面?

007,

首先多謝你嘅指引....."按成績組別(唔過分進取)按區分(認命)去選學校!"

小妹再有問題... 囡囡係BAND 2, 先會揀所有據知係BAND 2嘅學校(我諗最多只有十多間), 之後應該填BAND 3學校(當然唔多想囡囡入啦) 或是BAND 1學校(都知入嘅會好微好微)呢?
要填30間, 唔容易呀!   

TK
;P:hug:;P

007, 多謝你!       
‹ 上一主題|下一主題