用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 ...
樓主: beryl88318
go

上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 [複製鏈接]

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾?嗎

babych,

請問你囝囝上緊果個音樂班叫咩名? 係咪親子鋼琴班?

Thanks,
Fion
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

ChanMoody,

其實唔上mw上jmc都ok,只係有一個擔心……

我小朋友上完mw上jmc,基本上有10個小朋友都係mw升上0黎,原本mw都係跟同一個老師,所以小朋友之間已經好熟,家長亦明白老師ge教法。

老師對新0黎ge 2個小朋友都好照顧,亦特別提醒家長留意d 0羊。可惜新0黎ge小朋友比較被動,而其他10個小朋友已經好熟,唔知新0黎ge小朋友係唔係唔多適應,上0左8堂就唔見人la。

但係都有好多小朋友係jmc先開始讀,所以都唔駛0甘擔心。

純粹比個機會小朋友表演,所以唔計分ga,唔駛擔心。

表演0羊歌就等小朋友自己揀首鐘意gala,彈得好唔好唔緊要,因為book 2後又會有表演,到時你會發現小朋友進步好多,只要佢夠大膽。

beryl88318 寫道:
終於上完book 1, 想請教大家來緊的課程完結表演你地係點做? 通常自選什么表演, 會唔會計成績?

其實太早排隊都唔一定收,因為佢0地仲要睇小朋友係唔係適齡。

如果好彩,剛剛佢開班,有個未夠年齡(jmc係3歲9-10個月)但排好耐ge小朋友同1個適齡但排0左唔係好耐ge小朋友,佢0地會收適齡ge先。

而如果時間係平日又會易收d。

所以如果你小朋友未到適齡,你打電話去問佢都只會叫你等,所以到小朋友快適齡時可以打電話去問0下。

Tora 寫道:
有冇小朋友係將軍澳上堂, 嗰度係咪都要排一年架, 如果剛剛過咗3歲申請jmc, 係咪4歲前會收佢!!

scpiano

我都發現你講既問題, 情況係我女依架學到book 2, 不過佢真係唔多肯睇諳, even 你見佢彈得唔錯, 不過係記既, 我都覺得此問題, 唔知點好...

因為我一方面想佢聽音好, 又唔想太迫佢, 不過我開始有d 爭扎, 怕佢將來真係想學琴時, 已經好多壞習慣了...

我有考慮照上ymc, 不過因為我女好喜歡彈琴, 我都打算另外再學學琴, 不過又好似多餘左d.. 有d 煩...

我覺得如果想小朋友正正式式學琴, 都係搵老師單對單教比較好. 小組上課, 老師好難兼顧, 而且通利音樂班的目的係啟發小朋友對音樂興趣, 而唔係鋼琴訓練, 好多基本技巧, 手型都執得唔仔細, 所以, 可能小朋友不知不覺就有些錯的姿勢, 要改就難了.

如果有心學琴, 而小朋友又唔係太細個, 可以正式學琴了. 音樂班有少少似唱遊形式, 唔係唔好, 不過睇下你的需要啦.
erikalo 寫道:
scpiano

我都發現你講既問題, 情況係我女依架學到book 2, 不過佢真係唔多肯睇諳, even 你見佢彈得唔錯, 不過係記既, 我都覺得此問題, 唔知點好...

因為我一方面想佢聽音好, 又唔想太迫佢, 不過我開始有d 爭扎, 怕佢將來真係想學琴時, 已經好多壞習慣了...

我有考慮照上ymc, 不過因為我女好喜歡彈琴, 我都打算另外再學學琴, 不過又好似多餘左d.. 有d 煩...

醒目開學勳章

fionyiu,

囝囝參加時差3個星期滿4歲, 所以報讀 "兒童音樂班", 不需家長陪同, 囝囝嗰班六個年齡相約的小朋友, 全期25堂, 每堂1小時.  其實參加邊間都無所謂, 4歲咁細既小朋友,志在培養佢對音樂既興趣.  

Fionyiu 寫道:
babych,

請問你囝囝上緊果個音樂班叫咩名? 係咪親子鋼琴班?

Thanks,
Fion

beryl88318,

唔駛擔心,因為我個都係好內向。
表演時佢話彈hot cross bun,講完比老師知,老師同佢彈伴奏,話埋比佢聽幾時入,點知佢竟然彈0左tug of war(後來先發現2首歌頭一句d音係一樣ga,阿仔真係好緊張)。老師呆0左一呆,阿仔又突然彈番hot cross bun,老師跟番佢彈,彈完老師叫小朋友掌聲鼓勵,仔仔好開心。

佢入番位,我問佢覺得點,佢好開心話自己彈得幾好。我問佢有無彈錯,佢竟然話無。睇佢個樣係真心,真係以為自己無彈錯,0甘我咪當佢無彈錯lor。個日,大家都好開心。

經過個次,我學會一課:係表演ge時候,可能家長比小朋友更緊張小朋友ge表現 / 成績。我同自己講:仔仔成世人仲有0甘多路行,作為家長真係要relax d,有時真係無得擔心ga。

我仔仔內向, 我担心佢唔肯表演.

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾

wewangwang:
但係我個friend以前在TL做,佢話其實兩者差不多,因為老師都係同一批人,跳來跳去(轉工或part time)之嘛!
所以我都15、16,究竟TL or Parsons or Kindermusik or 奧福 or 演藝學院 better?
好煩呀!自己又唔識music ! sign.............. :-|
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

如果對音樂真係好有熱誠, 而且有理想有目標, 當然係演藝學院的老師最好. 不過入演藝的心態唔係一般課餘活動玩下, 係全職訓練的音樂學生. 但演藝的老師係絕不會隨便收學生, 就算私人教, 亦絕不容易, 除非識人吧.

如果抱一般學琴當課外活動的心態, 邊間琴行的老師可能都差不多, 因為琴行老師真係會四圍走, 睇下你好無彩. 當然, 如果搵到個資歷好少少的私人老師, 就會較好啦. 但通常高級的老師學費亦會唔平, 唔可以用一般琴行價來比較.

搵邊種老師, 自己衡量下啦.
littlemak 寫道:
wewangwang:
但係我個friend以前在TL做,佢話其實兩者差不多,因為老師都係同一批人,跳來跳去(轉工或part time)之嘛!
所以我都15、16,究竟TL or Parsons or Kindermusik or 奧福 or 演藝學院 better?
好煩呀!自己又唔識music ! sign.............. :-|

scpiano:
sorry that i didn't state clearly and made you misunderstand.
what i meant to "wewangwang" was: the music course for kid of 3 yr old !
TL's music wonderland ($180/45minx24 sessions = $4550/6mth)/ Parsons' parent+child piano class ($4000/6mth)/ Kindermusik/ Orff's class......./ 演藝學院's children music program ($270/75minx24sessions=6500/6mth)

pls advise and share your experience. tks a lot !!!
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

恭喜你可以跟 Mandy Ha, 我囝囝以前跟過 T. Wong後來Book2 轉去跟Mandy Ha,感覺差好遠.  我自己都有教鋼琴,見到Mandy Ha真的很用心,好Musical,好能令小朋友注意, 囝囝好開心; 而T.Wong都好努力,不過好唔Musical,有時彈d唔Make Sense 既野.

ChanMoody 寫道:
我今日同囝囝報咗(JMC) , 本來想報(MW) , 不過TOM LEE 話我囝囝 over ages (囝囝 3歲9個月), 所以要報(JMC), Tom Lee 話不用擔心冇上(MW) 就上 (JMC) , 話好多小朋友都係, 不過我真的有小小擔心, 請問有冇MAMA有同樣的經驗,可否分享吓     
我囝囝4月中返Wai Chai Centre...(tutor - Mandy Ha)

Thankyou

努力!! 最緊要小朋友學得開心, 多些留意小朋友學習的情況吧.
littlemak 寫道:
scpiano:
sorry that i didn't state clearly and made you misunderstand.
what i meant to "wewangwang" was: the music course for kid of 3 yr old !
TL's music wonderland ($180/45minx24 sessions = $4550/6mth)/ Parsons' parent+child piano class ($4000/6mth)/ Kindermusik/ Orff's class......./ 演藝學院's children music program ($270/75minx24sessions=6500/6mth)

pls advise and share your experience. tks a lot !!!

我個女巳完成book1,現在開始了一個月的book2課程,而book2課程開始就換了新老師,今次的老師上一個好,又玩魔術又畫公仔,氹得小朋友好開心,對音樂有熱誠,但可惜我囡囡真的不能接受親子的上課模式,我機乎每一堂都要鬧她,每一堂完結都有意欲想唔讀,其實我自己都好鐘意音樂好想學,但奈何個女唔得,有媽咪向度就依賴,一叫佢彈琴同唱音就只做個樣,唔會去做,但一玩跳舞做動作個part佢就興奮莫名,玩得好開心,不知怎樣算 所以我和老公都決定不再給繼續,因我和她都會好辛苦。

另外,老師亦解釋過此課程不是著重學彈琴,而是要小朋友聽音,正所謂熟能生巧,要聽得多先會快,老師話當小朋友能將一個兒歌用口唱出音調,就是此課程的原意,但要做到這點,都真係要下一番苦功,這方面的技巧對將來學什麼樂器都能事本功倍的。

雖然今個月開始無比囡囡讀了,但我亦會向屋企不繼同佢唱下音,將d兒過變成音調同佢玩下,等佢聽多d,都佢大小小先比佢再學下其它樂器。

究竟3歲多d, 你哋覺得應該排Music Wonderland Course
定係Junior Music Course 呀!!

比d意見, 邊個會快d有位??

醒目開學勳章

Pizzasong,

Thankyou your information , 你的小朋友上完JMC味呀,佢是否上完MW先上JMC呢????

Thankyou

Definitely, JMC.  The materials in the beginning of JMC is very simply.

Tora 寫道:
究竟3歲多d, 你哋覺得應該排Music Wonderland Course
定係Junior Music Course 呀!!

比d意見, 邊個會快d有位??
‹ 上一主題|下一主題