用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會青山聖彼得堂兆麟苑幼稚園 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫
樓主: SHRILEY
go

兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫 [複製鏈接]

Re: 兆麟聖彼得堂 06 k1入來傾下丫

今日去

今次d禮物好靚呀      囝囝唔肯送扎花俾我呀
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

今個星期日就係母親節,學校今日做左個手袋同張咭,叫仔仔,囡囡送比媽咪,我仔仔一放學就送比我,仲同我講「媽咪,母親節快樂」,我好感動呀,所以幾辛苦都值得   
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

我囝囝都係呀, 今日上完併音班等緊放學時,我一行入課室,佢就送俾我啦,不過我叫囝囝下次同老師講,可唔可以下次唔好用紙做呀, 大吉利是囉....     
[url=http://www.baby-gaga.com/][/img]寶寶,願你身體健康,心靈快樂,向美麗前景踏出信心的步伐.</b>

想問下你地有冇「家庭•愛和諧」社區講座暨頒獎典禮入場券呀,係今個星期日20號係大會堂演講室(二),內容:專題講座、表演、環保袋設計比賽頒獎典禮,都唔知乜東東,等我明天問下老師先
我仔仔叫銘堯(Hugo),已經3歲半返學啦,好開心呀 :-) :-) :-) :-) :-) :-)

囝囝依幾日都講左好多次"母親節快樂"&"mama I Love You", 真係聽到都"lam"哂       

原來係環保設計得左獎呀 ,都有D緊張啦,唔知到時係點呢?

非女,

非女

嘩, 你好叻呀, 我都有參加不過都係陪跑一族 :  : 次次都係陪住人跑, 唔知個女大d會唔會問點解沒有她份兒呢 不過我都會教她, 參與同投入比拿獎更加重要     

我地果日拎左個優異獎同一份小禮物 ,不過就落好大雨,叉D成身濕曬

非女,

係呀, 星期日真係好大雨呀, 我揍囝囝過吉之島學音樂, 搭輕鐵都差D濕晒呀, 最后仲忍唔住買咗對水鞋俾囝囝,因為我唔抵得佢成日踏水.....  

係喎,一落雨個仔就好鐘意好大力咁踏水,踏到成腳水,真比佢激C ,次次都要鬧佢唔好咁大力踏水

:cry:
非女 寫道:
不過就落好大雨,叉D成身濕曬

最近依個星期,亞囝次次去到學校門口都唔肯入去, 要班主任出黎拖佢入去, 唔知發生咩事.... 俾佢激死.

celia_ip
你唔問下老師睇下發生咩事,冇端端又會咁既

非女,

我都問過囝囝發生咩事, 佢又話無事喎, 婆婆話次次都係去到學校門口先話唔肯返學,係屋企&沿途都無事架, 日日都要玲e / 韋老師 出黎拖佢入去, 如果下星期再係咁, 我就打俾miss問下. 希望佢下星期無事啦       

都就快六月囉, 學校仲未派暑期班d詳情o既, 好心急呀    

可能他有時都有d心理上的變化, 可能有妹妹後掛住daddy mami同妹妹唔想返學, 又可能有其他因由, 過一排應該沒有事的, 我個女n班時開頭返學ok, 一個月後就cry同唔肯返學, 連校服都唔肯著, 一直去到暑期8月份返學都係咁, 天天都有新嘢說唔返學的因由, 不過同她講你升k1大個女了, 要做個好放榜樣比d n班的小朋友同k1 d新生看呀, 出奇地一升k1真係好乖呵肯返學不再喊了.

我個仔也是這樣子。剛剛過完復活期假後,日日返學都在學校門口哭,在門口都唔肯入去, 也是要老師拖佢入去,試過入了課室後跑番出課室要找婆婆. 我個仔其實由九月開學到現在,便間歇性不想返學,常常找籍口不返學,話怕吃蘋果又話怕黑蚊蚊老師等等..........老師打電話給我傾了好幾次,其實都不明白,話其他老師和嬸嬸都很鐘意他,說他平時上堂很開心,上英文堂(黑蚊蚊老師)都無問題,英文老師又無任何投訴,只是返學個一刻不想入課室,老師和嬸嬸拖他入課室便流眼淚,班主任也曾和我個仔傾了好多次計,軟的方法又用過,硬的方法又用過,鼓勵方法都用過,但.....都無效。直至近呢2個禮星期先好返D,班主任說過我個仔太爹,和婆婆很寵他,因為次次返學在學校門口都要鍚鍚婆婆一大輪.老師說他害怕離別一刻,所以之後婆婆湊他返學都無再鍚鍚,反而這樣他情緒仲好D,望他keep住開開心心返學啦。ceip,最好與班主任傾下,我先排都與班主任keep contact,班主任梁老師很好,不嫌麻煩常常電話溝通他在學校情況    ceip我覺得你仔仔都是短暫鬧情緒,應該好快無問題

manlyyuen/celia,

小朋友都會鬧情緒架, 有時我個仔都話吾想番學.  跟住我講下番學d開心事比佢聽, 佢又ok喎.  當然可以同班主任跟進就最好啦. 佢地真係有好多花樣, 接都接吾住   
[url=[img][/url]

就來暑假, 你地有冇幫仔仔囡囡報summer course.  我平時都有上通利既music course.  不過暑假咁長, 真係要比d野佢學.  你地有冇d好介紹呀??  

係喎, 吾知學校有冇course呢??  
[url=[img][/url]
‹ 上一主題|下一主題