用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2
樓主: 跳跳虎
go

大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2 [複製鏈接]

Re: 大埔道崇真幼稚園家長分享站-Part 2

snoopy,

我已買了一個細枕頭同一張薄被俾烔因帶返學, 根據LEON講係要買個崇真被袋裝住o既! size方面, 我儘量買輕便的, 因為太大張會好重好難拎; 另外, 係要帶牙刷、潄口杯同毛巾用個防水袋裝住。不過唔知係咪唔駛帶牙膏呢?

Hi wyl,

咁是否買張被[心], 用返祟真個被袋套住, 每個星期五就取個被袋回家洗呢?  
點解學校唔找間洗衣公司, 每星期五收回所有的被袋攞去洗,咁收返家長的清洗費咪重好
另外, 你會用什麼防蚊方法呀? 因我囡勁野蚊, 佢在k1時每天都塗防蚊膏, 蚊貼加蚊機, 但蚊膏最多都係5個鐘, 其餘的蚊貼及機都無用, 我怕下午我囡就係d蚊下午茶的茶點呀

各位如有什麼好的防蚊方法, 請告知    Tks

snoopy,

我理解係所謂「被袋」, 應該只係用來裝住被同枕頭的一個印有學校名的袋, 並非用來裝被芯的, 有冇全日班家長可以clarify?? 收洗衣費, 但佢哋要分返邊個小朋友用邊張被, 有難度喎

我囡之前一路都只用蚊貼同著長褲, 都ok喎! 但現在轉了全日, 我都唔知d蚊貼可唔可以頂咁耐

RE: 下午增潤課程 – 全方位英語教室,適合K2 至 K3 幼稚園生參加,歡迎校外生報讀

如果o黎緊9月升K2,請問大家知唔知幾時開始報名?
崇真幼稚園新聞組(歡迎各崇真幼稚園學生家長及其他人士加入,交流、討論及分享資料) 透過 NNTP 來瀏覽這個新聞組的網址是: news://my.newsgroup.com.hk/welcome.ttk 透過網頁來瀏覽這個新聞組及用來刪除文章的網址是: http://my.newsgroup.com.hk/?newsgroup=welcome.ttk

Hi wyl,

我今天接囡囡放學時, 見到佢地訓覺的床&地方, 另我有d擔心 :-|    (
而[被袋] 就如你所講的只是放回被及枕頭.

我琴日去接仔仔放學時, 係出面見到個工人攤係張長椅上, 仲要係除埋鞋, 係張椅上大大聲傾電話, 好醜態啊.個個男人行過都望吓佢. 

Hi snoopy:

你見到佢地訓覺的床&地方, 另你有d擔心, 你是擔心什麼?

因我都擔心,因我個仔都係今年轉全日, 我都係什麼都不知, 好驚佢唔習慣同唔食飯.又驚佢唔冚被, 怎麼辦?

yipjudy 寫道:
Hi snoopy:

你見到佢地訓覺的床&地方, 另你有d擔心, 你是擔心什麼?

因我都擔心,因我個仔都係今年轉全日, 我都係什麼都不知, 好驚佢唔習慣同唔食飯.又驚佢唔冚被, 怎麼辦?

Children can adopt new environment easier than adult.  Don't worry.  My daughter is extremly picky in food but  she has started trying new food since she joined the English PM program in Jaunary this year.  For the meals serve in the school, they are well-balanced.  So, I arranged my daughter to attend the full-day course so that she was forced to try some other foods.  The teachers will train them not to waste the food and adopt the food that they dislike.

There are teachers looking after the children when they sleep and I put on warm pack on her back when it is very cold.     

wyl 寫道:
snoopy,

我已買了一個細枕頭同一張薄被俾烔因帶返學, 根據LEON講係要買個崇真被袋裝住o既! size方面, 我儘量買輕便的, 因為太大張會好重好難拎; 另外, 係要帶牙刷、潄口杯同毛巾用個防水袋裝住。不過唔知係咪唔駛帶牙膏呢?

I didn't prepare the toothpaste for Tung Tung.  Less trouble will cause.

I see. Thanks, 衍彤媽.

烔因has fever today, hope she will recover asap.

好慘呀!

我囡囡昨天給蚊子釘了10次!     

其實係一家四口子

why? 你冇幫佢做防蚊措施咩?
一家三口 寫道:
我囡囡昨天給蚊子釘了10次!     

各位家長:

小女自7月19日始至8月18日,小女參加校內舞蹈隊訓練,雖然現在她長途去校練習,但她非常享受,每次因要去校練習(逄星期二及四),她必是吃飯為她的午餐,每次只需30分鐘。

而逄星期一及三,每次上完游泳訓練習,我必盡量再跟她練習50-60分鐘,回家吃晚餐(飯),只用35-40分鐘完成大人份量。

我亦很驚訝政府游泳班,1:16,小女也能游得有進步,起初,我抱住讓她玩玩的心態而已,但見她好肯練習,嘗試。我亦終於明白蛙式真的比自由式難學些。 :    

hi : wyl

我見近來沒有給蚊子釘, 所以鬆懈了!
其實係一家四口子

hi : all mom

明天是最後一天暑期班, 時間過得很快, 囡囡升低班了!

其實係一家四口子

咁,半天(上午班)+下午英語全方位的舊k3學生應否出席9月2日的家長會? 因為搬完屋,都唔知d通告放

太後了!
其實係一家四口子

今天剛收到學校寄來的通告, 原來今年開始幼兒園與幼稚園合併管理, 所以膳食費由本來的每上學日計改為以全年194個上課日除10個月計, 即每月平均330元正, 並須於每月5號前隨通告收費袋繳交。

另全方位的學生膳食費則沿用不變, 每餐連茶點共23元正, 並按每月上課日計算。

而29日的家長會將於6時正在學校禮堂舉行, 到時會講解全日班上學情況及有關申請學費及膳食費之減免事宜。

請問各位, 返學的波鞋是否需要全白的 ?  小兒今年入k1, 不知可否用現時之波鞋, 因有些其他顏色? 謝謝!

wyl 寫道:
今天剛收到學校寄來的通告, 原來今年開始幼兒園與幼稚園合併管理, 所以膳食費由本來的每上學日計改為以全年194個上課日除10個月計, 即每月平均330元正, 並須於每月5號前隨通告收費袋繳交。

另全方位的學生膳食費則沿用不變, 每餐連茶點共23元正, 並按每月上課日計算。

而29日的家長會將於6時正在學校禮堂舉行, 到時會講解全日班上學情況及有關申請學費及膳食費之減免事宜。

我任何通告都沒收到, 連校車資料都冇.  打去學校又話寄出好耐    今日收到外籍老師電話, 話5:30係hall見面. 及帶: 10 photo,  圖書證, 8達通.
‹ 上一主題|下一主題