用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

Yeeli:

咁你仔仔有無份幫學會表演呀, 我聽媽咪講好多時都有小朋友表演的.

原來你仲未去過迪士尼呀, 我覺得幾值得去架 , 雖然係貴左少少, 不過d表演真係好好睇 , 而且d機動遊戲小朋友又全部玩到, 都值回票價, 只係入面食野真係貴d之餘又唔好食 .

睇來你仔仔要戒下口喇, 如果佢依家放緊暑假都好d, 可以有多d時間休息下, 祝佢快d好番啦 .
~只要有夢想,凡事可成真~

原文章由 alkyng 於 07-7-18 18:51 發表
Yeeli:

咁你仔仔有無份幫學會表演呀, 我聽媽咪講好多時都有小朋友表演的.

原來你仲未去過迪士尼呀, 我覺得幾值得去架 , 雖然係貴左少少, 不過d表演真係好好睇 , 而且d機動遊戲小朋友又全部玩 ...

alkyng

以前仔仔就幫佛會表演過話劇,今次就無,我就同其他信徒表演唱日文歌,因為今次有好多表演都係由大人做架,:loveliness:
我早幾年去過東京廸士尼之後都唔係好想再去廸士尼,嗰次因為太多人, 又要等得太耐, 不過仔仔成日睇話要去hk廸士尼,完成個佛會活動之後,有時間都要同佢去玩下,:)

原文章由 yeeli 於 07-7-17 18:22 發表
mabel

原來D係精英班, 點解今年係唔洗考分班試?
咁你女上年洗唔洗考呀,係考d咩架,我驚馮突然話要考
係呢你話你仔仔評估有活躍証,咁其實平時佢有咩特徵
架,係會點架?有時我見我仔同鄰居小朋友玩到 ...

yeeli,
點解今年唔洗考分班試?我個女上年都有考喎!聽佢講考中英數筆試,佢哋話有啲難 不過無所謂啦,都係想平均啲分班啫
我個仔既問題係小一第一天返學班主任發現的,佢比老師見佢三次無端端離開坐位,要老師叫佢,佢又坐番埋位!問佢做乜,佢好似無乜回應!後來上課又經常打擾鄰坐同學等 我帶佢去搵社工,經介紹到心理醫生,check 倒初步結果後,學校幫我轉介到教暑做評估,証實咗囉 學校已經好好,不過我覺得佢哋都係响呢方面既資源唔夠,佢哋已經幫咗好多......我個仔已經進步咗好多::" />

[ 本文章最後由 mabel0809 於 07-7-18 22:00 編輯 ]
C:\Documents and Settings\Tommy\桌面\jumppooh1.gif

原文章由 mabel0809 於 07-7-18 21:57 發表

yeeli,
點解今年唔洗考分班試?我個女上年都有考喎!聽佢講考中英數筆試,佢哋話有啲難 不過無所謂啦,都係想平均啲分班啫
我個仔既問題係小一第一天返學班主任發現的,佢比老 ...

你女上年都有考,咁會唔會今年都要考呢 咁你上年係幾時
考架,
你仔平時有無特別情況睇到架,我聽過有D媽咪話要食藥,但又有好多副作用,真係幾頭痛, 不過你仔仔佢有進步,做媽咪就最開心
加油呀<<<<

好快到9月細女揀學校啦! 希望一次攪掂啦~

原文章由 elaineho73 於 07-7-20 15:56 發表
好快到9月細女揀學校啦! 希望一次攪掂啦~

elaineho73
你細女係咪跟家姐讀黃永,咁就一定一次ok

原文章由 MIHO.WAH 於 07-7-18 13:42 發表

HI MRSCHONG

放心啦 ! 我都是今年入讀此校 , 就放小朋友一年看看, 如小朋友不開心或發現學校有問題便轉P2.
收生不足 其實都很難講的, 我覺得暫時都不錯了.
因今年人數少現在家長也比以前進取故會選 ...

HI MRSCHONG

續回上文....

我有致電學校問關於打人之事, 她很有禮貌,耐心回覆我說
學校會關注及每一年班均設一位副主任協助,希多留意每位小朋友情緒可加以幫助.另小息也分1-3年班及4-6年班為一組希給予大量空間給各位小朋友活動.

小一生吃飯地點會安排在班房內及由班主任及一些高年班的學生伴吃午餐, 她說已實施從前2年(忘了1-2年)開始, 效果都不錯.

聽來都不錯的.

暫時知道這麼多, 希幫到妳 , 其實妳自己也可致電學校問問
老師都真不錯感覺
MIHO

MIHOLO:

睇到你咁講都鄧你放心呀, 佢地推行0既方法都幾好wor , 我估你仔仔會好快適應到, 因為有咁多姐姐哥哥幫手照顧.

HI MIHO.WAH

多謝妳的意見.
因我只有1個女兒, 而且她個子很小.
現在聴妳說了是連小息也分1-3年班及4-6年班為一組
現在稍為安心  .

希望囡囡可以好好的在這學校讀書啦..

懿懿媽

原文章由 MIHO.WAH 於 07-7-21 09:16 發表

HI MRSCHONG

續回上文....

我有致電學校問關於打人之事, 她很有禮貌,耐心回覆我說
學校會關注及每一年班均設一位副主任協助,希多留意每位小朋友情緒可加以幫助.另小息也分1-3年班及4-6年班為一組希給 ...

alkyng  MIHO
我地今日去金魚街行,買咗間大屋比我仔隻龜龜住,
原本想放生隻龜龜架,但又驚佢會比大龜食咗, 所以都係唔放.
alkyng你樓下商場咪有個魚池,個到d龜龜係咪人地放落去架,
我見隻隻都好大隻,個龜背重有油咗色,係咪有人放咗做記號.

YEELI:

你隻龜龜真係幸福呀, 可以搬大屋, 我個隻就慘喇, 響星期六晚去...左..., 本身佢前排病過唔肯食野, 後來我用藥水醫番好, 點知最近一個星期又開始唔肯食野, 我照樣比藥水佢, 點知隻龜龜趁我地出晒街後就走左... , 不過我應該唔會再買來養了, 因為責任都好重大.

我地留下個龜池係唔可以比人放生的, 而有記忍個d, 可能有人真係趁無人發覺靜靜雞放落去的, 但亦有人話係d青少年0既惡作劇 .

原文章由 yeeli 於 07-7-20 16:15 發表

elaineho73
你細女係咪跟家姐讀黃永,咁就一定一次ok

係呀~細女會同家姐一樣入黃永樹呀~~只希望一TAKE過啦~~入到我就唔使再煩多次啦~~

elaineho73

如果家姐響黃永樹讀緊, 咁阿妹就係必收生, 即響第一階段已經實收的, 你唔駛擔心wor.

原文章由 alkyng 於 07-7-23 13:09 發表
elaineho73

如果家姐響黃永樹讀緊, 咁阿妹就係必收生, 即響第一階段已經實收的, 你唔駛擔心wor.

但係會唔會太多有哥哥姐姐既必收生, 會收唔曬架?

elaineho73

唔會架, 係一定收架, 如果真係有好多必收生的話, 就會響本身預留來統一派位0既學位到, 抽出來比d必收生架, 所以你可以放心, 正因為咁, 我個細女都一定跟家姐入將天 .

原文章由 alkyng 於 07-7-23 17:21 發表
elaineho73

唔會架, 係一定收架, 如果真係有好多必收生的話, 就會響本身預留來統一派位0既學位到, 抽出來比d必收生架, 所以你可以放心, 正因為咁, 我個細女都一定跟家姐入將天 .

原來係禁~tks~

你細女幾時報小學呀?

elaineho73

有家姐阿哥讀僅一定跟住入架,多5分喎,你放心

elaineho73

hehe...我細女有排呀...., 08年9月先讀k1咋 , 不過依家都安樂晒.

原文章由 yeeli 於 07-7-23 22:05 發表
elaineho73

有家姐阿哥讀僅一定跟住入架,多5分喎,你放心

禁都安樂D~

原文章由 alkyng 於 07-7-23 23:29 發表
elaineho73

hehe...我細女有排呀...., 08年9月先讀k1咋 , 不過依家都安樂晒.

我細囝仲有排, 因為我細囝係2006年12月, 所以我諗住遲一年先比佢讀, 要2010年9月先讀K1.
‹ 上一主題|下一主題