用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾
樓主: lhaha
go

2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾 [複製鏈接]

My boy is in G7, we went to school for seminar on Sat, the teachers haven't mentioned anything about the list.

Anyway, my boy knew it today la.

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-27 09:48 硐表
morning!!!!

lhaha:
記得今朝我們有一面之緣嗎?
但我們在雨天操場排好隊,才見你囝囝落校車喎! 我還跟他打招呼呢! 不過他的手肘仍很腫喎!而且紗布上有點點紅色,沒大礙嗎?

catnips:
我們昨天在禮堂外 ...

Hi Ihaha,

記得我嗎?? 哈, 好高興認識你呀!!

原來今日唔係只是小一d學生返學, 其他班別都係要返. 因亞女話見到好多大姐姐哥哥播
:-) :-( ;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

Hi!All,

我小朋友今年升G5,喺小學部係大哥哥了,看見之前大家有很多疑問, 有好多可能已解決咗,但以後有問題,可隨時chat我,希望幫到大家。
發現大家對白波鞋的標準最感含糊,其實標準係全對鞋有三份二白色,其餘三份一雜色,學校就可接受,而且通常不會對初犯同學太嚴厲,家長們毋需太擔心。
我係第一次討論區留言,請大家多多指教﹗
:

all mom,

真係好開心呀, 因為咁快識到幾位mami........太好了

hoppergirl007,

yes la........我都好開心識到你...以後記得要keep contact呀!!!
我pm我個電話比你吖....

jfmiu,

多謝你加入呀....第時有咩唔明可以問你lu......因為你呢度係
senior吖ma..........係呢請問你個小朋友係咪由G1升上嚟ga?

YY,

多謝你覆我的電話呀, 真係唔該晒.... , 如果發現我的小朋友有咩唔妥, 請記得通知我呀.....thanks!!!

lhaha:
別客氣啦!大家要互相關照呀!

hoppergirl2007:
hi!!! 你的小朋友讀那一班?我囡囡讀1c。:loveliness:

jfmiu:
多謝你呀!

catnips:
ic ic.......你囝囝是這兒的大師兄呢!
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

HI! 各位!
阿女今朝好早起身準備返學,原來我們的校巴站共有9位小學部同學搭車,我們先認識一下,然後一齊影大合照,希望阿女能有一個好開始!

lhaha, YY, esther:
我都好高興能夠認識你們,大家保持聯絡呀!

YY,
除了lhaha的囝囝之外,我個女都係1C班呀,希望他(她)們能成為好朋友!

YY :
你個囡囡在1C, 我個囡囡編咗 1P 班。
明天要著恤衫, 皮鞋。

jfmiu,
你好! 日後要請你多多指教!

請問午餐是否自備餐具?仲有什麼要準備?開學初期會唔會需要搵義工家長幫手照顧食飯?Sorry呀!咁多問題,唔該晒!

我今日收到張餐單,都幾豐富,但係我都唔知揀咩好,因為阿女都食唔到好多 ,希望有同學仔一齊食,可以食多D啦!

Ihaha &YY,

唔使客氣,我會教自己小朋友照顧學弟學妹,同樣我都希望幫到你地一班新任培僑家長。
PKC係05年創校,當年只收G1-G3學生,我同你地一樣,好Buy校長既辦學理念,所以為讓我的小朋友成為培僑的一份子,他原本應該升小四,跟老公商量後,寧願讓孩子repeat一年,反正他是十二月出生的細仔,他本人又願意,後來他對我說,原來同班有很多同學都像他一樣repeat G3的,幸好兩年來,我覺得校長和老師都沒令我失望。

Anna,

學校鼓勵學生環保,係要自己帶可循環再用餐具,但如偶然忘記帶,飯堂都有即棄的提供。
據知學校會安排家長義工協助低年班同學食飯,其實大家都唔使太擔心,升上小學,小孩子已變成大孩子了,是時候學習獨立,在培僑,你們會驚訝於孩子成長之快,但當然要家長們先學會放手。
至於填餐單,最好同小朋友一齊揀,佢地會食得投入啲,好快佢地已記得邊樣啱自己口味。

[ 本文章最後由 jfmiu 於 07-8-28 01:23 編輯 ]

all mami,

各位mami早晨呀.....

嘩.....估唔到你地班mami咁夜先上BK......我上嗰時一個人都冇ga

今朝送仔上校車....順利好多了....我見到個仔已經會同校車呀e傾計......我諗他ok了.....我亦見到佢個樣無yesterday咁緊張了...

你地呢? 有咩發現呀???

2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾

Hi, All mummy,

My son also join Pui Kui this year.  He is in class 1B, nice to meet you all here.  Yes, I think we all agreed with the school approach and that's why we choose the same school for our children, just let them grow up and enjoy the school life.  

Hi, Esther,

Your son and my son are in same class, what your's boy name ?  Nice to meet you here, my son's is Dennis.  

Hi, jfmiu,

May I know is there any activities that arranged on Sat by school ?  As I am planning to let my son to join some volunteer work on Sat, your info regarding this is much appreciated. Thanks.

Hi, Ihaha,

Hope your son recover soon !

Cheers!

natelie,

thanks...........

我個仔8/29會覆診, 希望佢可以真的拆得石膏la......因為真的好唔方便和好唔舒服的........多謝你加入呢個topic呀...以後要多d聯絡呀!!!

Hi, Ihaha,

Sure !  

Cheer

Hi natelie,

我仔仔叫做 David, 在班上他屬於第4組;  你仔仔是在那一組 ?
大家 keep contact 啊 !

Hi all mani,

多謝大家的提醒, 我仔仔沒有主動告訴我今天要 wear formal uniform ;  但我今早問他今天穿什麼校服, 他就說是穿 formal uniform.  他比較不太主動呢 ?

我昨晚問他返學好嗎 ?  他說好, 只是昨天沒有數學堂.  我覺得他對小學生的生活都可以接受到.

今年 G1 開始有得學 Jolly Phonics;  不知道學校會不會有 Jolly Phonics 的 CD - Jolly songs 派呢 ?  要是沒有, 大家可以去買,那麼大家就可以同小朋友一起學習.

原文章由 natelie 於 07-8-28 09:14 硐表
Hi, All mummy,

My son also join Pui Kui this year.  He is in class 1B, nice to meet you all here.  Yes, I think we all agreed with the school approach and that's why we choose the same school for our ...

esther,

jolly phonics 的 CD, 我想學校冇得派的, 但如果想買請問係邊度有得買呀? 另外如果同小朋友一齊用CD學, 你估難唔難?

esther,

係呢你個仔尋日點呀?OK嗎? 我個仔又係講d唔講d, 我都係尋晚上bk睇先知要著formal, 然後問佢, 佢先話''''哎呀唔記得tim''''hahaha激死:-| :-| :-|

lhaha,

有關 jolly phonics 的教材, 我正在找尋更多資料, 我會 try my best , 有其他媽咪有資料提供嗎 ?  Welcome !

仔仔昨日放學時流鼻血, 因為去整理, 所以遲了上車, 姨姨以為他自己走開了, 話了他幾句, 他有些不開心, 話姨姨好惡 ;  但我不打算作任何行動, 只是教他可以告訴姨姨為什麼會遲了上車. 這麼小事, 我相信他自己可以 handle 到的.

原文章由 lhaha 於 07-8-28 11:03 硐表
jolly phonics 的 CD, 我想學校冇得派的, 但如果想買請問係邊度有得買呀? 另外如果同小朋友一齊用CD學, 你估難唔難?

esther,

係呢你個仔尋日點呀?OK嗎? 我個仔又係講d唔講d, 我都係尋晚上bk睇先知要著formal, 然 ...

esther,

冇事吖ma - david仔???

我個仔幼稚園時也常常因為流鼻血而遲上校車的!!! 我相信david一定可以handle到的........但係那位姨姨又真係.........唉!!!
駛唔駛第一日返學遲就咁快話d小朋友呀.......佢地咁細個又第一日wor.....梗係混亂d ga la........!!! :tongue: :tongue: :tongue:

lhaha,

沒有大問題, 有心 !  仔仔大力打噴嚏都會流鼻血的, 醫生話他鼻膜薄.

不知他們今日返學情況如何 ?  仔仔在電話不肯說呢 !

原文章由 lhaha 於 07-8-28 11:57 硐表
冇事吖ma - david仔???

我個仔幼稚園時也常常因為流鼻血而遲上校車的!!! 我相信david一定可以handle到的........但係那位姨姨又真係.........唉!!!
駛唔駛第一日返學遲就咁快話d小朋友呀.......佢地咁細個又第一日w ...

esther,

我個仔話今日好好開心喎.............因為佢地今日玩了一個遊戲, 就係要比賽認識多同學....邊個識得多可以多一粒糖, 所以我個仔好努力咁認識了9位同學.........最後比佢多一粒....鬼死咁開心!!!
‹ 上一主題|下一主題