用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院王余家潔紀念小學 TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 ...
樓主: 嵐嵐21
go

TKO東華三院王余家潔紀念小學ge家長入黎傾 [複製鏈接]

原文章由 WENDY 於 08-5-18 01:35 發表

係呀, 我囡囡唔係幾"份"氣話比何詠珊攞晒全班同全級第一 , 我話人地好比心機溫習, 你又冇所以咪唔以人咁叻攞

WENDY 我聽其他媽咪講, 係穎珊對自己成績有要求呀
咁細個就比自己壓力, 真係有d驚...

原文章由 MaMaEva 於 08-5-19 10:33 發表

yy02

問左啦, 穎珊讀保良局易澤峰幼稚園(寶琳邨嗰間), 佢媽咪應該係最近先做全職媽媽, 因為開學時何太話佢要返工, 個女要參加課後延續班, 等佢放工後先接穎珊放學.  但最近佢帶完返學後, 仲同其他媽咪一齊傾計,  ...

MAMAEVA,

唔該晒你幫我問呀,因我都想知邊間幼稚園好,因都要同細女留意緊d幼稚園.....
而我發覺多數全職媽咪d子女成績都會較出色,其實她們為仔女付出甘多,所以我覺得亦是應分有好成績既,我自問就無甘好耐性教小朋友了,所以我個女d成績就係甘麻麻law

原文章由 yy02 於 08-5-19 23:01 發表

MAMAEVA,

唔該晒你幫我問呀,因我都想知邊間幼稚園好,因都要同細女留意緊d幼稚園.....
而我發覺多數全職媽咪d子女成績都會較出色,其實她們為仔女付出甘多,所以我覺得亦是應分有好成績既,我自問就無甘好耐性教小朋 ...

yy02

何太話易澤峰都唔係咁好, 茵怡幼稚園就比較出名, 據我知攞申請表嗰日要排長龍, 好多人都入茵怡讀架, 不過有兩間, 一間係幼兒園, 另一間係幼稚園, 校服同書包款式都唔同, 你留意吓, 或問吓附近d家長知唔知有咩分別.  聽聞如果你識人喺呢間教會做嘢, 佢可以幫你攞申請表唔使排隊tim, 不過唔知真定假.

yy02
你click入全港幼稚園, 裏面有個係茵怡幼稚園的chart room, 睇完你就明白兩間的分別.

原文章由 MaMaEva 於 08-5-20 11:39 發表
yy02
你click入全港幼稚園, 裏面有個係茵怡幼稚園的chart room, 睇完你就明白兩間的分別.

MAMAEVA,

我都知茵怡係好多人排隊,但如果我個女過去讀要坐校車,如要坐車的話我想我會選私校多d了,因今年聽番d家長講,改了用學卷後既學校,課程都淺了和不可有默書,我怕甘個小朋友升小一會接不到,呀呢你諗住細b會讀邊間幼稚園呀?

原文章由 yy02 於 08-5-20 21:52 發表

MAMAEVA,

我都知茵怡係好多人排隊,但如果我個女過去讀要坐校車,如要坐車的話我想我會選私校多d了,因今年聽番d家長講,改了用學卷後既學校,課程都淺了和不可有默書,我怕甘個小朋友升小一會接不到,呀呢你諗住細b會讀 ...

yy02

我都未諗過細b讀邊間幼稚園, 佢先得5.5個月, 唔使咁急
呢兩日放假, 家姐仔成日打電話問我可唔可以呢樣, 可唔可以嗰樣. 真係煩死人.... 都係返學好 , 你個女係咪咁架.

原文章由 MaMaEva 於 08-5-21 16:43 發表

yy02

我都未諗過細b讀邊間幼稚園, 佢先得5.5個月, 唔使咁急
呢兩日放假, 家姐仔成日打電話問我可唔可以呢樣, 可唔可以嗰樣. 真係煩死人.... 都係返學好 , 你個女係咪咁架. ...

不只家姐,係連細妹都係細日打來要呢樣果樣, 係bor我都未知你細果個係b女定b仔呀?

yy02

同你一樣兩個都係'千金' ,

其實我打算轉全職媽媽, 但係又唔想咁快放棄份工 , 想揾多兩年 , 等大家生活好d啫. 但c6話暑假前轉得唔得呀.  比你會點做呢?

原文章由 MaMaEva 於 08-5-23 11:48 發表
yy02

同你一樣兩個都係'千金' ,

其實我打算轉全職媽媽, 但係又唔想咁快放棄份工 , 想揾多兩年 , 等大家生活好d啫. 但c6話暑假前轉得唔得呀.  比你會點做呢? ...

MAMAEVA,

所以我覺得做全職媽咪既女人好偉大啊....
最近我有個同事放了2星期假,係放假前她同我說好嚮往可以做全職媽咪,點知揍了個多星期已說好身苦,話日日係屋企鬧仔,所以佢話都係決定一定要返工,情願抽多點時間倍他們好過....我自問自己無甘好耐性,但真係好佩服其她媽媽,所以覺得她們仔女成績好是應得的成果啊!?

你不如找份part-time工作會唔會好d呢?

最近你個女仲有無補習呀?因我發現呢排個補習又好唔得呀,個女日日都無完成功就返來,有一日個老師可以賴到係未完成功課度只寫上"很多"2個字,我個女話個老師只坐係度,唔理佢wor
:;pppp:

原文章由 yy02 於 08-5-29 09:16 發表

MAMAEVA,

所以我覺得做全職媽咪既女人好偉大啊....
最近我有個同事放了2星期假,係放假前她同我說好嚮往可以做全職媽咪,點知揍了個多星期已說好身苦,話日日係屋企鬧仔,所以佢話都係決定一定要返工,情願抽多點時間 ...

係呀, 呢2日琛琛d功課都係未做完, 我問佢點解仲未做晒架, 佢又唔答我.  噚日數學補充比個姐姐係咁圈佢計錯數, 又圈得大喎, 連下一題啱既答案都畫花左, 又要擦同再寫過, 有無攪錯.  我同阿女講下次叫姐姐係側邊打x, 唔使擦得咁辛苦.

其實我都驚攪唔掂架, 阿妹先得6個大, c6每星期約有2-3晚唔喺hk, 有時成個week 都要出trip.  如果有事發生時真係叫天不應, 叫地不聞. 都係同佢再相量吓先. 我同事話要炒個工人又要補$(成萬蚊架), 又驚佢會告你呢樣嗰樣, 到時咪仲煩. 叫我忍多一年先轉全職, 咁就大家都好喎. 佢都講得幾啱架.

原文章由 MaMaEva 於 08-5-30 13:43 發表

係呀, 呢2日琛琛d功課都係未做完, 我問佢點解仲未做晒架, 佢又唔答我.  噚日數學補充比個姐姐係咁圈佢計錯數, 又圈得大喎, 連下一題啱既答案都畫花左, 又要擦同再寫過, 有無攪錯.  我同阿女講下次叫姐姐係側邊打x, ...

MAMAEVA,

你個工人跟了你好耐o架啦?

原文章由 yy02 於 08-5-30 16:01 發表

MAMAEVA,

你個工人跟了你好耐o架啦?

唔係呀, 做左10個月左右.

原文章由 MaMaEva 於 08-5-31 12:50 發表

唔係呀, 做左10個月左右.

MAMAEVA,

甘做了10個月又唔使補成萬蚊,只係買番機票,計埋所未付既人工同假錢已ok,要補成萬果d係做了第3張約有長期服務金果d工人

唉,今個星期五呀女個補習,係補習報告上居然咩都無寫,簽名都無,d補習老師都唔知點攪

原文章由 yy02 於 08-6-1 12:12 發表

MAMAEVA,

甘做了10個月又唔使補成萬蚊,只係買番機票,計埋所未付既人工同假錢已ok,要補成萬果d係做了第3張約有長期服務金果d工人

唉,今個星期五呀女個補習,係補習報告上居然咩都無寫,簽名都無,d補習老師都唔 ...

yy02 : d補習老師........好唔得wo

原文章由 嵐嵐21 於 08-6-3 09:52 發表

yy02 : d補習老師........好唔得wo

嵐嵐, yy02

d老師真係好唔得呀, 呢兩日阿女都未做完功課, 仲要做到成10點幾(做得好慢....).  昨日個老師仲大大隻字寫"完成所有功課" , 火得我吖, 我寫番"跟本未做完功課??", 睇吓今日又點先.

唉, c6話要我快d resign份工呀...., 用暑假來適應做全職媽咪. 我諗最快喺下星期遞信.
嵐嵐: 1個月人工 + 1個月代通知金 + 假期 + 机票 = +/- $1萬 (真係無走雞架). 我知個工人想8月放假返印尼, 不過未直接同我講啫. 如果佢早同我講, 我都會話照比佢放假, 到7月尾時再話炒佢囉, 而我亦會提早問定agent d 手續係點, 都驚佢會放完假返來告我架.

原文章由 MaMaEva 於 08-6-4 15:22 發表

嵐嵐, yy02

d老師真係好唔得呀, 呢兩日阿女都未做完功課, 仲要做到成10點幾(做得好慢....).  昨日個老師仲大大隻字寫"完成所有功課" , 火得我吖, 我寫番"跟本未做完功課??", 睇吓今日又點先.

唉, c6話要 ...

mamaeva,

甘我諗我個女係同你個女係同一老師了,她都係寫完成所有功課,但睇真D係未既.....
係呀,你抄工人時唔好話佢知你唔再請工人呀,因如你不請係要比遺散費的,仲有有時D印尼AGENT會臨尾屈D顧主,所以你還是問多個AGENT好D呀

原文章由 yy02 於 08-6-4 22:05 發表

mamaeva,

甘我諗我個女係同你個女係同一老師了,她都係寫完成所有功課,但睇真D係未既.....
係呀,你抄工人時唔好話佢知你唔再請工人呀,因如你不請係要比遺散費的,仲有有時D印尼AGENT會臨尾屈D顧主,所以你還是問多個 ...

yy02
你有無係本簿度寫話未做完功課呀, 等佢以後小心d寫都好吖. 昨日睇左本簿老師話"Sorry 寫錯" 唔通佢本本都係寫已完成所有功課.   之前d老師寫得好清楚中英數常做左工作紙, 作業, 補充呀等等, 今次呢個乜都唔寫. 仲有, 阿女個班主任成日都請病假, 都有4-5次, 乜依家d老師咁唔捱得架.

yy02
但係佢都係做左一年都要比, 咁我話太太依家無野做, 唔可以再請佢, 咁得唔得呢. 唉, 都係問清楚agent好d. 不過呢排比較忙, 希望下星期可以去agent度問清楚所有手續. 雖然佢份人係無乜點, 又唔計較, 心地算善良(佢仲有個妹妹係荃灣打工); 但佢身邊d friend 就唔知係點. 真係驚比佢屈我架.
c6話我地無underpaid, 又放足假比佢, 佢告唔入架. 其實佢末睇過bk d case, 乜都唔知.
good luck la!!

原文章由 MaMaEva 於 08-6-5 15:47 發表
yy02
但係佢都係做左一年都要比, 咁我話太太依家無野做, 唔可以再請佢, 咁得唔得呢. 唉, 都係問清楚agent好d. 不過呢排比較忙, 希望下星期可以去agent度問清楚所有手續. 雖然佢份人係無乜點, 又唔計較, 心地算善良( ...

MAMAEVA,

d工人就算點同你friend或做了幾耐都好,到最後都係會同你計到足o架,呢d真係聽唔少,所以都係小心處理好d,總之你唔再請工人就係要比遺散o架啦,所以我果時初初都係同工人講我自己揍,但到最後果幾日我同佢講我已請了工人,因諗諗下怕自己揍唔掂,甘我咪唔使比遺散law 希望你順利過渡啦

你講既班主任係你們既班主任

yy02
係呀, 係徐老師, 你個囡嘅班主任有無成日請病假架.  琛琛今個月功課輔導係A3, 唔同你個囡一班.
‹ 上一主題|下一主題