用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2008/09)
樓主: pinkypc
go

LSPS 小一家長交流區(2008/09) [複製鏈接]

原文章由 東南媽媽 於 08-7-26 23:57 發表
一定唔係你個仔...因為我囝囝返二四嘛! 不過, 我都同意你的講法!
最開心係佢的表現比較我預算的好少少...係呀! 我囝囝有話啲水凍, 佢問我點解有人着衫但佢冇喎, 我都係幫佢買番件衫...

...

我個仔都係番二四架, 所以我先驚係佢突然失常去攪你個仔囉
不過我昨天問過佢, 佢話無留意到有人俾人"搣", 又無留意到有人俾教練責備, 所以我都相信唔係佢既
照理我個仔就唔會咁百厭, 只係肯定一下那個小朋友唔係佢姐

我問過亞仔, 佢話唔覺d水凍
我個仔穿一件頭泳衣, 唔知會唔會好d呢

我都覺亞仔既表現比我預期好, 我問佢第日仲游唔游, 佢話好喎
反而足球佢就話好累, 上完五堂之後唔再學啦

[ 本文章最後由 maria_lai 於 08-7-27 10:05 編輯 ]

原文章由 yinyin 於 08-7-26 23:40 發表
hi~~~~~

我仔也是今年小一, 想問大家會否訂飯or  帶飯.

我會訂飯
你個仔邊班呀?

Dear all

我囝對足球都是沒有興趣, 因此也是不會繼續.
我昨天在佐敦志和街專賣游水用品買了件, 做緊八折好抵
另外我在 永安買了個thomas 細飯壺想試下比囝囝帶飯

其實可能我囝都有失常的行為但冇話我知...不過可能大家真係唔同組別, 我囝囝話分咗三組...識游和唔識游的是分開...唔識游的又分咗組喎...都唔知係唔係?? 你個仔唔怕水凍?身體一定幾強壯! 至於足球, 睇見佢就辛苦...最近天氣真係超熱! 每次爸爸與他回家, 佢塊臉紅晒, 全身又濕晒(多汗), 水壺的水又飲晒, 睇見佢就辛苦! 問佢日後開學後還踢嗎, 他也say no!

原文章由 maria_lai 於 08-7-27 10:02 發表

我個仔都係番二四架, 所以我先驚係佢突然失常去攪你個仔囉
不過我昨天問過佢, 佢話無留意到有人俾人"搣", 又無留意到有人俾教練責備, 所以我都相信唔係佢既
照理我個仔就唔會咁百厭, 只係肯定一下那個小朋友唔係佢 ...

原文章由 東南媽媽 於 08-7-27 20:37 發表
其實可能我囝都有失常的行為但冇話我知...不過可能大家真係唔同組別, 我囝囝話分咗三組...識游和唔識游的是分開...唔識游的又分咗組喎...都唔知係唔係?? 你個仔唔怕水凍?身體一定幾強壯! 至於足球, 睇見佢就辛苦... ...

好似係分三組, 我個仔係乜都唔得, 佢連個頭都未夠膽放入水, 跟住好似有一組係小朋友已經識放個頭入水, 有一組就游得下

我唔知個仔係咪真係唔覺凍, 可能佢掛住玩水乜都唔記得姐

第一堂足球班個晚, 我個仔累到乜都唔想講, 第二日仲話腳痛. 我話仲有4堂要上呀, 佢都唔係好願, 但係我話參加左就玩埋佢啦, 盡力囉

原文章由 Hi-Mum 於 08-7-27 10:50 發表
我囝對足球都是沒有興趣, 因此也是不會繼續.
我昨天在佐敦志和街專賣游水用品買了件, 做緊八折好抵
另外我在 永安買了個thomas 細飯壺想試下比囝囝帶飯 ...

9月應該係夏令時間, 1pm放學就番屋企
如果要帶飯就10月開始啦

hi,  我個仔都有上游泳班同足球, 佢話好好玩和開心喎!  近期天氣炎熱, 見佢踢完足球後成個散晒, 好辛苦啊!  

剛才好擔心會否是我的小朋友上游泳班時百厭, 好在佢返Mon & Wed.

原文章由 maria_lai 於 08-7-27 22:00 發表

9月應該係夏令時間, 1pm放學就番屋企
如果要帶飯就10月開始啦

[ 本文章最後由 ec_cheung 於 08-7-28 15:15 編輯 ]

原文章由 ec_cheung 於 08-7-28 13:44 發表
hi,  我個仔都有上游泳班同足球, 佢話好好玩和開心喎!
剛才好擔心會否是我的小朋友上游泳班時百厭, 好在佢返Mon & Wed.

好高興知道你個仔好enjoy所有活動
我個仔應該係鍾意玩足球, 不過佢無試過咁累姐, 所以變左無乜興趣囉. 第日試下玩第二d活動啦

原文章由 ec_cheung 於 08-7-28 13:44 發表
hi,  我個仔都有上游泳班同足球, 佢話好好玩和開心喎!  近期天氣炎熱, 見佢踢完足球後成個散晒, 好辛苦啊!  

...

我仔仔都係好鍾意上游泳同足球,我小朋友都係返星期一&三游泳班,原來二四只有三班泳班,一三有成五班.

原文章由 cookie_ming 於 08-7-29 12:45 發表

我仔仔都係好鍾意上游泳同足球,我小朋友都係返星期一&三游泳班,原來二四只有三班泳班,一三有成五班.

唔知佢地會唔會同一班呢? 我小朋友係1F 班呀, 請問你的囝囝讀邊班?

不如做張list呀?
如有錯漏, 請自行更正, 謝謝!

1B
Hi-Mum
j2baba

1C
東南媽媽
pauli

1D
InitialD
maria_lai

1F
cookie-ming
ec-cheung
sallychs

Thanks to maria lai
This is a good news that there're some more 1F classmates parents.
Are your sons in 1A-C from the scheme that dad or brothers studied in LSPS? I want to know any hierrachy for the first 3 years.
原文章由 maria_lai 於 08-7-29 15:56 發表
不如做張list呀?
如有錯漏, 請自行更正, 謝謝!

1B
Hi-Mum
j2baba

1C
東南媽媽
pauli

1D
InitialD
maria_lai

1F
cookie-ming
ec-cheung
sallychs

My son lost his PE pants la on the 1st lesson. Don't know who took it and not return to him on the next lesson. Then I told my maid to write  name on each uniforms.
原文章由 maria_lai 於 08-7-22 14:22 發表

我老公話亞仔今日好快就出來, 5-10分鐘
今日亞仔穿geox既涼鞋, 不過佢游完水之後換衫時有d整濕左對鞋, 所以走時佢話唔舒服
下次去都會穿geox既涼鞋, 不過係學校門口就叫佢玩番對拖鞋, 然後走時又換番對涼鞋 ...

My son got high fever and not recover yet. I think he's too tired to swim every day. He have swimming class M/W/F in LSC and T/THU in LSPS. But he 's very enjoy the classes, even the writing class on M/ Thu in LSPS is happy for him.

原文章由 sallychs 於 08-7-29 22:07 發表
My son got high fever and not recover yet. I think he's too tired to swim every day. He have swimming class M/W/F in LSC and T/THU in LSPS. But he 's very enjoy the classes, even the writing class on  ...

嘩, 日日游都幾累喎
點解你仔仔可以係LSC學游水呢?

都未必完全關日日游水事既
呢排天氣唔好, 好多人都病
希望你仔仔好快無事啦

Dear All

有幾多個同學仔是星期一及三游泳?

我囝是穿綠色迷彩圖案泳衣泳褲架, 如果佢有不合作請上來匯報一下,謝謝

他有說是分了5組, 他那一組是懂少少但腳做得不好, 個組只有3個人. 亞囝說教練好nice 架.

另外想問一下9:00-10:30 個泳池是否只有小一?

原文章由 sallychs 於 08-7-29 22:07 發表
My son got high fever and not recover yet. I think he's too tired to swim every day. He have swimming class M/W/F in LSC and T/THU in LSPS. But he 's very enjoy the classes, even the writing class on  ...

這陣子的天氣, 真是要小心, 我估書院果邊是室外, 上水果一刻會凍.

如此日日游我估暑假後會大隻好多.

我昨晚話俾亞仔知我今日下午會請假帶佢去足球班, 佢話唔想去, 可能上次太累, 佢有d怕左

今日好似想下雨, 唔知去唔去足球班好
如果有d雨, 你地會唔會俾仔仔去呀?

[ 本文章最後由 maria_lai 於 08-7-30 10:17 編輯 ]

原文章由 maria_lai 於 08-7-30 10:12 發表
我昨晚話俾亞仔知我今日下午會請假帶佢去足球班, 佢話唔想去, 可能上次太累, 佢有d怕左

今日好似想下雨, 唔知去唔去足球班好
如果有d雨, 你地會唔會俾仔仔去呀? ...

昨天我看見足球場好多水, 教練踢踢下都在掃水, 如果小朋友真的太擴拒, 天氣又不好, 不如停一堂啦.

我仔都不喜歡踢, 可能佢未懂踢個足球, 成堂都是在跑, 因此很累.

原文章由 Hi-Mum 於 08-7-30 10:51 發表

昨天我看見足球場好多水, 教練踢踢下都在掃水, 如果小朋友真的太擴拒, 天氣又不好, 不如停一堂啦.

我仔都不喜歡踢, 可能佢未懂踢個足球, 成堂都是在跑, 因此很累. ...

我老公同我亞媽都話去到先算喎, 但我想如果係唔玩就費時突登去啦

我都估亞仔係唔係好識踢個足球, 成堂都在跑, 好累又唔係點踢到個波就會好無聊
‹ 上一主題|下一主題