用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 2008年9月入讀 油天(海泓道) 小一 家長 交流分享吓 ! ...
樓主: HCPOON
go

2008年9月入讀 油天(海泓道) 小一 家長 交流分享吓 ! [複製鏈接]

原帖由 miffy 於 08-9-4 10:02 發表
番了幾日學, 你地適應未?? 我同仔仔今朝已可以7am準時醒 (而且沒有頭暈, 好精神)~~

仔仔說很喜歡學校, 同我講這間是最好, 我聽了很開心~~

仔仔一向比較怕羞和被動, 尋日放學佢好開心地同我講老師有請他答問題, 我 ...

阿仔都話很喜歡學校, 我同佢玩不如唔好返學啦! 佢話唔滯
阿仔都係比較怕羞和被動, 我唯有鼓勵佢多d
認識同學仔啦

我諗我仔仔都適應了, 希望之後有功課做都OK啦.

阿仔尋日本手冊寫到一舊舊, 佢話唔夠時間寫同埋太細行, 我咪叫佢慢慢寫, 唔好心急. 好彩學校WEB有UPDATED, 如果唔係要我估佢寫咩, 真係難過差燈謎.

今朝阿仔同我講1A 有32人, 19男12女, 都係男仔多D喎.. 佢仲話認識多咗6個同學, 有男仔有女仔, 好開心.

Miffy,
Pls check PM, thanks.

原帖由 miffy 於 08-9-4 10:02 發表
番了幾日學, 你地適應未?? 我同仔仔今朝已可以7am準時醒 (而且沒有頭暈, 好精神)~~

仔仔說很喜歡學校, 同我講這間是最好, 我聽了很開心~~

仔仔一向比較怕羞和被動, 尋日放學佢好開心地同我講老師有請他答問題, 我 ...

我想問1b班你地有無數學1a本作業呀

阿仔呢2日同我講話唔見咗,叫佢問老師,佢又話無喎,叫佢問同學仔,佢又係問我無喎,都唔知同唔同佢買過本好

原帖由 loloma 於 08-9-4 15:37 發表
我想問1b班你地有無數學1a本作業呀

阿仔呢2日同我講話唔見咗,叫佢問老師,佢又話無喎,叫佢問同學仔,佢又係問我無喎,都唔知同唔同佢買過本好 ...

唔洗驚, 尋晚問阿仔佢話老師收咗

原帖由 filexbbma 於 08-9-4 15:56 發表

唔洗驚, 尋晚問阿仔佢話老師收咗

30/8個數學老師都話會收本wb架,我問阿仔,係咪老師收咗,問佢十次,佢十次都係答我,無呀,老師比番佢喎,真係比佢激到c咗

我問亞仔, 佢都話唔知嗃, 叫我問老師, 真比佢激c.

早晨呀 ~~~

尋日上網睇唔到手冊...呀女話中文老師話有野做...不過唔記得左有咩做....

你地 d 小朋友慣到早起身未呀 ? 呀女未慣呀, 又唔肯訓晏覺...呢幾日都冇胃口...好辛苦咁 :(

原帖由 miffy 於 08-9-3 19:57 發表
乜你咁眼利?? 咁多人, 你點知係我??

你日日都自己揍番學放學??

我係日日都係自己揍番學放學架

我認得你個仔既書包先會見到你呀

原帖由 1213 於 08-9-5 09:00 發表
早晨呀 ~~~

尋日上網睇唔到手冊...呀女話中文老師話有野做...不過唔記得左有咩做....

你地 d 小朋友慣到早起身未呀 ? 呀女未慣呀, 又唔肯訓晏覺...呢幾日都冇胃口...好辛苦咁 :( ...

我無上網睇喎,所以唔知,不過阿仔寫手冊都ok,至少睇到佢寫咩

阿仔由bb到依家都好早起身架,所以都無咩慣唔慣囉,不過我担心佢下個星期番全日,放學番屋企恰眼訓唔願做功課

原帖由 1213 於 08-9-5 09:00 發表
早晨呀 ~~~

你地 d 小朋友慣到早起身未呀 ? 呀女未慣呀, 又唔肯訓晏覺...呢幾日都冇胃口...好辛苦咁 :( ...

阿仔都未慣咁早起, 只飮少少奶就落樓, 叫佢小息食d嘢又話冇胃口, 真係唔知點算

原帖由 loloma 於 08-9-5 09:21 發表

我無上網睇喎,所以唔知,不過阿仔寫手冊都ok,至少睇到佢寫咩

阿仔由bb到依家都好早起身架,所以都無咩慣唔慣囉,不過我担心佢下個星期番全日,放學番屋企恰眼訓唔願做功課 ...

呀女寫手冊都 ok...不過見佢話中文有野做 but 手冊冇寫...咪想 ck 下 law...
佢以前都係 7:xx 起身...返到學校 9am 先食早餐...依家早成 1.5 hr...食唔到早餐呀...前幾日飲左奶都嘔...今日空住肚上校車咋 ...:(

loloma, miffy,
尋日手冊寫住"寫大名牌", 你哋知唔知咩嚟

原帖由 miffy 於 08-9-5 09:48 發表
書包內有一張圖畫紙, 阿仔說摺一個三角型, 叫我用幫佢印一邊中文名, 一邊英文名帶番去。

你尋日有無帶普通話書??

我叫阿仔寫到雞拿咁大隻字拎番佢咋

原帖由 miffy 於 08-9-5 09:30 發表
如果你見到我, 你叫我, 我唔認得你。

你仔係唔係根德仔, 我對你好似有d印象。

好呀,我見到你叫仔啦

另外我仔唔係根德仔嚟架,只係屋邨幼稚園,不過我地唔係住係旺角,响官塘果邊

原帖由 miffy 於 08-9-5 09:48 發表
書包內有一張圖畫紙, 阿仔說摺一個三角型, 叫我用幫佢印一邊中文名, 一邊英文名帶番去。

你尋日有無帶普通話書??

有帶呀,但係阿仔話無教喎,只係比張paper畫鐘意既食物,跟住要佢地講番出嚟喎
‹ 上一主題|下一主題