用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好激氣呀 - Part II
樓主: ruby2004
go

好激氣呀 - Part II [複製鏈接]

係幼稚園時課程,應該係K2開始,幼稚園畢業時差不多學完,果個時候佢機本上係識讀晒佢睇的英文書,只不過係唔識解姐

原文章由 樂樂 於 08-8-12 15:19 發表

我都覺得phonic 幾方便,你女學左幾堂?

原文章由 88muimui 於 08-8-12 15:29 發表
係幼稚園時課程,應該係K2開始,幼稚園畢業時差不多學完,果個時候佢機本上係識讀晒佢睇的英文書,只不過係唔識解姐

咁e + 你個女串字係唔係好好?

幾好。 講真佢d英默從小無乜低過9字頭架,同埋佢唔需要花好多時間溫默書,每次都係1x分鐘就得,我覺得識phonics幫助好大。

原文章由 樂樂 於 08-8-12 15:40 發表

咁e + 你個女串字係唔係好好?

原文章由 88muimui 於 08-8-12 15:56 發表
幾好。 講真佢d英默從小無乜低過9字頭架,同埋佢唔需要花好多時間溫默書,每次都係1x分鐘就得,我覺得識phonics幫助好大。

咁我都係叫我細仔學落下好d

原文章由 88muimui 於 08-8-12 15:56 發表

係唔係愈細個學容易入腦D呢, 5/6歲至初小開始, 個腦有地方擺多d野.
記得讀 F. 1 時有個幾friend女同學英文dictation包括課外讀默經常好高分, 佢話小學老師有教, 但當時佢比老師"串"話佢識拼音好叻咩, 因佢其它科成積唔好同埋群埋班所謂"阿飛", 最後讀至中二就無讀嚕.

我認係,亞女學果時應該係4/5歲,佢間學校都教得幾有系統同埋有鬼婆教,所以d讀音都幾好,後來佢上左小學佢都有一星期一堂跟鬼婆讀書直至6年班,所以d讀音都仲ok。

原文章由 波子 於 08-8-12 16:44 發表

係唔係愈細個學容易入腦D呢, 5/6歲至初小開始, 個腦有地方擺多d野.
記得讀 F. 1 時有個幾friend女同學英文dictation包括課外讀默經常好高分, 佢話小學老師有教, 但當時佢比老師"串"話佢識拼音好叻咩, 因佢 ...

原文章由 波子 於 08-8-12 16:44 發表

記得讀 F. 1 時有個幾friend女同學英文dictation包括課外讀默經常好高分, 佢話小學老師有教, 但當時佢比老師"串"話佢識拼音好叻咩, 因佢 ...

但我覺得遲學好過冇學囉,我都買左套PHONICS VCD來睇
肯學真係幾好,
你果位中1 同學只係個別例子.

原文章由 88muimui 於 08-8-12 17:14 發表
我認係,亞女學果時應該係4/5歲,佢間學校都教得幾有系統同埋有鬼婆教,所以d讀音都幾好,後來佢上左小學佢都有一星期一堂跟鬼婆讀書直至6年班,所以d讀音都仲ok。

...

哦, 原來你個女讀左咁多年.
阿仔幼稚園 K2-K3 有教 phonics, 小學就無教亦無出外讀, 所以忘記晒,  dictation 真的温得幾辛苦.  
現在學校教 IPA 就唔入腦 ,  上次要補考才 pass, 暑假叫佢去讀又SAY NO., F.2 呢科點算? 又要考試 ka.

[ 本文章最後由 波子 於 08-8-12 22:14 編輯 ]

噚晚阿仔成晚霸住廳部電腦上香港電台個網收聽番 8x/9x 年代廣播劇"衛斯理劇場", 佢話好好聽喎, 十集一次過聽晒, 連奧運都唔睇, 攪到我想睇都唔得.   我話衛斯理有書ka, 以前我都鍾意睇, 叫佢去圖書館借黎睇下.

原文章由 波子 於 08-8-13 08:44 發表
噚晚阿仔成晚霸住廳部電腦上香港電台個網收聽番 8x/9x 年代廣播劇"衛斯理劇場", 佢話好好聽喎, 十集一次過聽晒, 連奧運都唔睇, 攪到我想睇都唔得.   我話衛斯理有書ka, 以前我都鍾意睇, 叫佢去圖書館借黎睇 ...

睇書好過聽收音機

原文章由 88muimui 於 08-8-12 17:14 發表

...

係學校定自己搵鬼婆架? 一對幾?

原文章由 波子 於 08-8-13 08:44 發表
噚晚阿仔成晚霸住廳部電腦上香港電台個網收聽番 8x/9x 年代廣播劇"衛斯理劇場", 佢話好好聽喎, 十集一次過聽晒, 連奧運都唔睇, 攪到我想睇都唔得.   我話衛斯理有書ka, 以前我都鍾意睇, 叫佢去圖書館借黎睇 ...

佢肯自己去架? 我兩隻要我陪先肯去

原文章由 樂樂 於 08-8-13 11:09 發表

佢肯自己去架? 我兩隻要我陪先肯去

升中後一時時啦, 有急需時佢自己去, 公共圖書館離屋企唔係太遠.

自己搵,一對一。

原文章由 樂樂 於 08-8-13 11:06 發表

係學校定自己搵鬼婆架? 一對幾?

原文章由 波子 於 08-8-13 11:31 發表

升中後一時時啦, 有急需時佢自己去, 公共圖書館離屋企唔係太遠.

咁近又幾方便喎,我地要坐車先得.

想問你地睇奧運時,當中國囉到冠軍,升旗議式唱國歌,有冇留意係咩人唱國歌?

原文章由 88muimui 於 08-8-13 11:48 發表
自己搵,一對一。

幾錢1小時 ?

原文章由 樂樂 於 08-8-13 11:50 發表

咁近又幾方便喎,我地要坐車先得.

想問你地睇奧運時,當中國囉到冠軍,升旗議式唱國歌,有冇留意係咩人唱國歌?

IQ 題 ?
現場觀眾有唱啦.
得獎運動員有D唱有D唔唱.
我無唱, 唔識歌詞.你唱開 K, 梗係有一齊唱.

[ 本文章最後由 波子 於 08-8-13 12:15 編輯 ]

原文章由 波子 於 08-8-13 12:11 發表

IQ 題 ?
現場觀眾有唱啦.
得獎運動員有D唱有D唔唱.
我無唱, 唔識歌詞.你唱開 K, 梗係有一齊唱.

又唔係IQ題既 ,不過我以為播帶
但原來全部係現場觀眾唱,大會只係播音樂,唱歌係現場觀眾唱.
好似播帶咁

原文章由 樂樂 於 08-8-13 12:40 發表

又唔係IQ題既 ,不過我以為播帶
但原來全部係現場觀眾唱,大會只係播音樂,唱歌係現場觀眾唱.
好似播帶咁

因為係中國嘛,  幾乎全場觀眾一齊大合唱   
有一日唔記得係邊個項目, 播中國國歌時有句走音, 我同阿仔 .  隻 DVD 要換啦.

依家唔知啦,以前大概三百炆1小時 。

原文章由 樂樂 於 08-8-13 11:52 發表

幾錢1小時 ?
‹ 上一主題|下一主題