用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學開學後覺得好大壓力....
樓主: $$$
go

小學開學後覺得好大壓力.... [複製鏈接]

may be 你試0下將課文先錄左音, 等佢 weekdays 時用lai 温書 & 默書.
原帖由 BigMomMom 於 08-9-25 14:31 發表
今個星期已經中英文默書, 中英都係默課文, 本來中文背默一課, 但最後改為讀默同詞語.  英文就句字同詞語, 佢都係讀都未識讀仲要識串, 尋日我放假先可以同佢溫咗一日, 都未識. 今日衰硬.  以後點算! ...

我個人可能太仁慈吧.... 覺得小朋友whole day在學校已樣樣冇自由了... 放學又去補習社.... 童年生活就好悲.... 不過只是我個人覺得姐..... 我可能對個仔太好了吧, 令佢失去受磨練的機會...
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

原帖由 Joy 於 08-9-26 10:17 發表
我個人可能太仁慈吧.... 覺得小朋友whole day在學校已樣樣冇自由了... 放學又去補習社.... 童年生活就好悲.... 不過只是我個人覺得姐..... 我可能對個仔太好了吧, 令佢失去受磨練的機會... ...

我同你一樣諗法!我不想小朋友無休止地讀!
我的媽媽叫我一定給回小朋友童真,不要將大人
的想法加在小孩身上!我現在都會回味小時看cartoon,
時時去公園玩,家人常帶我們去沙灘.........
當時生活不富裕,但很快樂^^

cheer up!

你個小朋友係mic 細仔, 細仔可能須要多 d time 適應....不過真係5可以 day day 係 school 都5去 toilet!  同埋我都覺得 gum 細果就start去補習社都幾慘, 好似成日困住 gum....

我個人可能太仁慈吧.... 覺得小朋友whole day在學校已樣樣冇自由了... 放學又去補習社.... 童年生活就好悲.... 不過只是我個人覺得姐..... 我可能對個仔太好了吧, 令佢失去受磨練的機會... ...

thanks, 佢係細仔, 最細果隻tim.... but, 老師都不會li個籍口.... 我唯有每日同個仔傾完又傾...希望終有一天佢解除心魔啦....

愉快童年... 可皆教育制度不認可呢...... 唯有調較自己同個仔的心態, 希望可以極積應對啦... 不過近日ah仔仲出現了 - 沒有動力讀書的態度.... 以前佢比較主動d.... now成日覺大家吹毛求疵... 整日問 [為什麼要再寫靚d.... 認得到就得啦....]  [為什麼要看老師, 耳仔有聽就得啦....]  [為什麼要做快d, 做完又係在課室, 又不可以出去玩.....]

總之需要很多心理輔導啦.... 而我自己要不停同自己打氣, 要自己保持陽光心情, 才可以感染個仔.....

但我問其它同學mami, 佢地的小朋友又很開心, 沒什麼問題, 沒什麼煩惱.. 係煩都係功課上.... 唔知我如何可以令自已個仔快d enjoy 學校生活...........唉.....頭痕呀.

醒目開學勳章

家下唔多好似你呢種家長, 我都覺/贊成小朋友係小學唔需逼成咁, 放學後仲要補習, 學小提琴,游水, 乜乜數...
真係好悲哀既童年.

請問各位媽咪, 你地d小朋友係咪讀緊政府學校?

我都係

原帖由 kyliema2006 於 08-9-5 09:23 發表
我都很明白那種壓力,所以找了一間無這種壓力的學校給孩子。

請問你地簡左邊間係無壓力架? 政府/直資/私人?

我都係咁諗
我曾經讓個女在小一上學期返過補習社 3 個月. 但真係覺得佢幾辛苦. 計番 d 時間仲長過我返工. 好可憐. 加上間補習社唔盡責, 又成日大聲鬧 d 小朋友. 我覺得入面補習 d 小朋友好慘. 咁樣點會做得好, 點會喜歡讀書.

原帖由 tingchichi 於 08-9-26 13:54 發表
我都係咁諗
我曾經讓個女在小一上學期返過補習社 3 個月. 但真係覺得佢幾辛苦. 計番 d 時間仲長過我返工. 好可憐. 加上間補習社唔盡責, 又成日大聲鬧 d 小朋友. 我覺得入面補習 d 小朋友好慘. 咁樣點會做得好, 點會 ...

我都比我個女返過補習社 2 個月咁多。又係冇乜用,返到嚟乜都唔識,啲功課仲大镬,差不多要擦晒由頭做過,你知擦嘢幾慘,佢見你擦仲佢啲功課,仲慘,啲眼淚就就開始嚟喇 ,唉 ! 你又唔忍心擦咁多,苦惱。
再講呀啲時間又真係長過我返工呀,我都係朝9 晚 6 ,
佢返補習嗰陣時係朝 6 晚 6 呀,返到屋企仲要做我頭先講嗰啲嘢呢、唉! 人都癲 (未計溫書)

係le....大家都講要愉快學習, 愉快學習.... 但係, 一入了小學, 我真係feel到好似 牢獄學習....  其實一個星期要背課文....將來又會點呢? 背左, 對將來有什麼幫助呢?  不如俾d時間, 要求小朋友看多幾本故事書... 又可以認多d字, 又快樂....

唔知呢... 我唔知自己arm唔arm, 不過以前kinder時, 個仔在游戲中不知不覺學了很多... 好似數學, 上了小一全冇難度, 於是老師講書時, 佢就做晒d 功課了, 點知又被老師話佢不專心... 沒叫做, 就要坐好...

語文又係... 識晒d字不等於可以不聽書, 係arm... 但係一個小朋友, 好難對已識/ 沒新鮮感的東西 扮出有興趣, 碌大眼望住老師麻.....

可能係我找籍口啦... 但係我自問開會時, if好悶, 都會有好多小動作啦... 何況小朋友要坐近2小時才可break一下... 但break, 有d老師又不放, 要抄手冊....

在教育學來講 大腦要有不同的刺激才會work, 即專注學30mins, 去玩, 讓個腦休息... 之後又再學.. 才可以投入bor.....

不過小學不是那回事.... 所以我同自己講, 一定要配合, 一定要配合.... 但內心真的有一句: 慘過軍訓..

(不過都係果句, 可能我不夠忍心...)

me too. 但小一是一個適應及必經階段, 我地同小朋友唯有慢慢適應, 我都試過訓訓下起身再check亞囡書包(因現在是她自己執書包, 我和daddy幫他驗查), 但我們不是教導小朋友面對困難應該勇於面對嗎? 所以一齊加油努力吧.

原帖由 20020102 於 08-9-17 10:26 發表
睇到各位家長都好緊張自己的小朋友,我亦同大家一樣做緊差唔多的工作.大家繼續加油

JOY,
其實你係咪應該考慮轉校呢?!唔係話你間學校唔好,係你個仔o既問題,佢根本唔適合傳統學校,佢再咁落去都唔會適應,只有找間合適的學校才能打破這困局,唔好再拖啦,不要o徙左個仔o既天賦,我相信他是個資優兒,做媽媽的要當機立斷!不過,最重要是先解決他不去厕所的問題!!
‹ 上一主題|下一主題