用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 有冇一丁班家長
樓主: fc2008
go

有冇一丁班家長 [複製鏈接]

原帖由 poonsline 於 08-9-22 09:32 發表
那我們是否都需要付錢呢? (學校通告寫 每年 $3xx)

我忘記了中文八寶箱是否要付錢,好像人人都有Account.

若要付錢,只Join這個好了.

完全明白, 謝謝!

原帖由 kls12 於 08-9-20 00:40 發表

牡丹,
等我說詳細一點
遲你們會收到幾個網上練習的用戶,有時間的可以做,沒有時間的可以不做,是不計分的.
中文八寶箱是最好的一個,每級及每班都有名次,但是累積全年計分的,若沒有做兩星期,便會很難追回.
有鬥心的 ...
亨受和孩子的每一秒鐘!

有冇留意到英文有網上作業要做? 日期係1/9/2008-1/11/2008,係要睇完50本故事書然後答工作紙,但係9/13家長日話1C同1D嘅Reading Scheme要下學期先開始,咁啲書喺邊度搵?個時間係咪有問題?

All parent

請問宣小,一班多少學生, 功課多唔多, 你們的小朋友讀得開心嗎, 是否每年二測二考呢, 麻煩各位

I want to know

原帖由 joannespapa 於 08-9-22 10:56 發表
有冇留意到英文有網上作業要做? 日期係1/9/2008-1/11/2008,係要睇完50本故事書然後答工作紙,但係9/13家長日話1C同1D嘅Reading Scheme要下學期先開始,咁啲書喺邊度搵?個時間係咪有問題? ...

上年都是班班不同, 不計分, try your best.
No one can do all

咁都冇咁担心,唔該哂!

原帖由 kls12 於 08-9-22 15:22 發表

上年都是班班不同, 不計分, try your best.
No one can do all

想問今日sci bk P11 是什麼呀?

我估係將new genreal studies (home) 本書p.11 張圖中正確的行為填上顏色...同埋連線到exit.

有無人知道帶story book 係咪 即係 danny and dot? 阿囡話本STORY BOOK應該封面有隻貓....唔係 DANNY AND DOT WOR...

PS: eng dict 範圍真係好大.... 大小姐未溫完,周公已經急call...

應該係帶danny and dot呀, 開學時派果張cycle plan度寫住架....

原帖由 KingYiBaBa 於 08-9-23 21:57 發表
我估係將new genreal studies (home) 本書p.11 張圖中正確的行為填上顏色...同埋連線到exit.

有無人知道帶story book 係咪 即係 danny and dot? 阿囡話本STORY BOOK應該封面有隻貓....唔係 DANNY AND DOT WOR...

P ...

應該係帶學校派既story book (右上角有編號果本), 有張紙俾小朋友評分果本呀, ms yeung 講過, 逢day 2 帶返去, 再取新書架.
亞仔另外一行寫左帶 "danny", 就應該係帶 danny and dot 啦

原帖由 KingYiBaBa 於 08-9-23 21:57 發表

P ...

咁應該你啱啦, 本故事書我都未交番去.....不過亞仔本自修薄無寫要帶"danny"

原帖由 陳師奶 於 08-9-24 10:01 發表
應該係帶學校派既story book (右上角有編號果本), 有張紙俾小朋友評分果本呀, ms yeung 講過, 逢day 2 帶返去, 再取新書架.
亞仔另外一行寫左帶 "danny", 就應該係帶 danny and dot 啦

...

請問各位家長,自修簿寫著"sci.BK p11,checkon6/10W.Bp.4-5+corr個欄是否做sci第4-5頁後然後對埋改正到6/10一齊交埋?"問個女個反應唔多清楚?請幫幫忙.thankyou

我理解係 ..

做 sci 書 p.11, 老師會係 6/10 check (因為本書, 老師唔會收, 只係check)

workbook 做 4-5頁 + (前面o個課 correction), 明天交

順便一問... 你地本 sci book 係咪好易爛, 掀一頁就爛一頁

原帖由 fc2008 於 08-9-24 16:33 發表
請問各位家長,自修簿寫著"sci.BK p11,checkon6/10W.Bp.4-5+corr個欄是否做sci第4-5頁後然後對埋改正到6/10一齊交埋?"問個女個反應唔多清楚?請幫幫忙.thankyou

我都係咁理解。

係呀,本書好易爛,頭10頁甩哂出嚟

原帖由 poonsline 於 08-9-24 16:41 發表
我理解係 ..

做 sci 書 p.11, 老師會係 6/10 check (因為本書, 老師唔會收, 只係check)

workbook 做 4-5頁 + (前面o個課 correction), 明天交

順便一問... 你地本 sci book 係咪好易爛, 掀一頁就爛一頁

...

係呀, 亞仔果本已經散修修啦, 我噚晚至用膠紙幫佢痴返

原帖由 poonsline 於 08-9-24 16:41 發表

...

Yes the Sci book was NOT binded properly!
I suppose we could lodge a complaint to Consumer Council, or least report to School so that this could be reflected. The Book Seller in HK really making BIG MONEY!!!!

我想問sci bk 是不是2 0r 1?我找不到 bk 1.

應該係Book 3 "Home"呀!!!

亞仔果本都係"luck luck地, 佢都話D同學本書都係咁, 乜原來係真架!!!!!!

原帖由 vinman2008 於 08-9-25 08:38 發表
我想問sci bk 是不是2 0r 1?我找不到 bk 1.

想問吓今日自修薄寫住簽通告"22", 我上綱都搵唔到通告22, 其他D通告我己經簽晒, 唔知係咪亞仔抄錯呢?
‹ 上一主題|下一主題