用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 09-10 K1一齊交流下啦!!!
樓主: MandM
go

09-10 K1一齊交流下啦!!! [複製鏈接]

有冇下幼愛班的同學仔?

有呀, 請多多指教.

原帖由 tomfu 於 09-9-16 11:28 發表
有冇下幼愛班的同學仔?

hellomother,

敬朗好叻仔呀識得講咁多学校d嘢你知, 希望你可以多d上嚟分享下, 我仔可能日日都發白日夢, 日日都話冇老師, 冇同学, 冇野做. 真係比佢激死.

凱文媽媽:

我不是住觀欄的,我是住海典居呀...你早上致電給我叫我幫你同校車講嘛...所以我咪知凱文病咗囉...

凱文咁乖肯飲中藥,你响邊度同佢睇中藥呀?d藥苦唔苦?

今日佢地應該又會一齊搭校車返學同放學...

原帖由 HermanWai 於 09-9-15 23:47 發表
愛靚媽媽

多謝關心
凱文無燒啦
昨日星期一起身, 覺得凱文有少少興興地
所以想比佢休息一下米唔返學囉
佢飲了中藥已經無燒啦

我記得以前哥哥返小學時
姐姐唔知佢發燒
點知返到學校, 唔比上課室
要係衛生室坐到家長 ...

中午時候..學校打電話俾我..同我講阿囡既校車發生少少交通意外..好彩車上面個個小朋友都冇事...學校仲話如果今晚小朋友有什麼唔舒服..今晚真係要留意多0的呀~

原帖由 andie_chow 於 09-9-16 14:23 發表
中午時候..學校打電話俾我..同我講阿囡既校車發生少少交通意外..好彩車上面個個小朋友都冇事...學校仲話如果今晚小朋友有什麼唔舒服..今晚真係要留意多0的呀~ ...

雅研媽咪:

甘得人驚啊返學都唔到兩星期喔好彩事!講真,甘細個搭校車最唔放心既亦都系呢點了。

今天回家問政昊今天有沒有去四樓活動室,他說老師話樓梯濕濕,唔可以上去…”。突然想起樂樂媽媽提起舉手發言一事,於是我問仔仔要發言是否要先舉手?他點點頭說:系呀。接著突然說:拿,你地做完呢就咪埋嘴舉手,跟住緊緊咪埋嘴並舉起手(看來是在模仿課堂情景)。我問他做完什麼舉手呀?問了好幾遍他才說是畫畫,畫書包,還說其他人也都是畫書包。都不知是否胡扯, 嘿嘿

咁過引

佢應該知, 但唔肯講 jet

原帖由 chan328 於 09-9-16 14:18 發表

敬朗好叻仔呀識得講咁多学校d嘢你知, 希望你可以多d上嚟分享下, 我仔可能日日都發白日夢, 日日都話冇老師, 冇同学, 冇野做. 真係比佢激死. ...

愛靚媽媽

唉呀....好鬼瘀呀 !!!
原來我入了校車 e e 個電話
同妳個電話係上下之分
但當日我 十下十下, 打左比妳 tim
妳唔答我 :[我唔係校車 e e 呀]

so sorry....希望無嘈醒妳啦

D 藥有生地, 所以唔係好苦
凱文幾叻 +, 苦茶好多時都可以一口氣飲晒

如果好苦果 d, 先要食送口 3次左右都攪掂

原帖由 愛靚媽媽 於 09-9-16 14:19 發表
凱文媽媽:

我不是住觀欄的,我是住海典居呀...你早上致電給我叫我幫你同校車講嘛...所以我咪知凱文病咗囉...

凱文咁乖肯飲中藥,你响邊度同佢睇中藥呀?d藥苦唔苦?

今日佢地應該又會一齊搭校車返學同放學...

...

善樂媽咪:

原來善樂這樣活潑,其實敬朗都很喜歡說話,在家也是口不停;不過周老師說他在學校有時很靜,有時就多點說話。敬朗很喜歡跟同學仔做朋友,相信他們兩隻"多咀雞"很快會成為好朋友。

原帖由 cccsmc 於 09-9-15 15:36 發表
敬朗媽咪,

哈哈~~我唔介意,我希望敬朗唔好介意就真,可以同樂樂做好朋友。事實樂樂是口不停,不是唱歌就是說話,沒人跟他說,他也可以自說自話自己笑。周老師也有跟我提過樂樂會在座位大聲說話,但近日已開始有改善,會先舉手後 ...

chan328,

敬朗比較多言,所以講多一些,也許你的兒子較文靜(思考型),我想你可以告訴他多點你每天的生活和感受,再引導他談談他的,很輕鬆的交流,日子久了,他便會習慣告訴你每天的生活吧!

還不知你兒子叫甚麼名字?看看敬朗是否知道有這個同學仔.

原帖由 chan328 於 09-9-16 14:18 發表

敬朗好叻仔呀識得講咁多学校d嘢你知, 希望你可以多d上嚟分享下, 我仔可能日日都發白日夢, 日日都話冇老師, 冇同学, 冇野做. 真係比佢激死. ...

哈哈哈...不要緊吧...因為我都一早起咗身幫希朗刷牙換衫等...其實我先生都是姓陳的...所以你當日一開口就話搵陳太...我都真係以為你搵我叫我代你話比校車ee聽添...冇所為啦...大家互相幫助嘛....:;pppp:

原帖由 HermanWai 於 09-9-17 01:39 發表
愛靚媽媽

唉呀....好鬼瘀呀 !!!
原來我入了校車 e e 個電話
同妳個電話係上下之分
但當日我 十下十下, 打左比妳 tim
妳唔答我 :[我唔係校車 e e 呀]

so sorry....希望無嘈醒妳啦

D  ...

倚祈媽咪:
很高興在這裡見到你,我想你的肚子又大一點了吧,請保重。
每天我接放學,總見到倚祈乖乖地坐在校車上,她喜歡上學便好了。敬朗也說四樓很好玩,有吊橋、滑梯等,好像每次可以玩三樣,因敬朗說每次老師會指定可以玩甚麼。班房內好像有自選活動,敬朗最喜歡自然角,他說拿起望遠鏡(可能是萬花筒)便會見到十個周老師;又有廚房,每次限五個人玩。有時他們便到音樂室,昨天他們好像參觀校務處(教員室?)敬朗說見到副校長和麥老師在那兒,又說周老師都會坐在那兒。不知還有甚麼活動呢?倚祈喜歡玩甚麼呢?

敬朗也說校車上沒有人哭了,似乎大家都習慣了,真好。

原帖由 wing15 於 09-9-15 16:25 發表
敬朗媽咪:

好耐無見, 上次提及多了少少發脾氣的是我個女倚祈, 返了個多星期後好了很多, 可能是我太緊張, 現在她每日返學都好開心, 成日話4樓好多嘢玩, 佢都講過校車有小朋友嘔, 亦有小朋友喊, 但最近喊的小朋友沒有 ...

Hello, 雅妍媽咪

剛剛睇到你的Post, 先知道Andrea既校車發生交通意外, Is she ok? 她無事嗎?

以樂媽媽

原帖由 andie_chow 於 09-9-16 14:23 發表
中午時候..學校打電話俾我..同我講阿囡既校車發生少少交通意外..好彩車上面個個小朋友都冇事...學校仲話如果今晚小朋友有什麼唔舒服..今晚真係要留意多0的呀~ ...

似乎下午班的媽媽比較小上 BK, 我囡囡係下幼望班! 多多指教

以樂媽媽

有心..雅妍好彩冇事..當日校車部打電話同我講校車只是dum一dum..車上小朋友個個都冇事..不過當晚有個家長打電話同我講...原來校車車頭個pump把都luck左..原來事實係撞一撞..真係嚇死人呀~

係呢..以樂返學返成點..開唔開心?

咁多位媽咪. 你o地好. 倚琪媽咪, 你好呀! 我係依靈媽咪.
以前都上過來. 而家真係好熱鬧.  
依靈係讀上幼信. 班老師係黃老師和曾老師.唔知有無同班同學仔係度呢?      
依靈係搭校車架. 朝朝會跟一個同班同學仔上車. 因為坐校車, 而家多數係問番小朋友係學校做咩, 玩咩....
有時問依靈d同學仔叫咩個名. 佢唔係好知. 次次都話佢有個同學仔叫 "子穎" 係提子組. 都唔知係咪真        . 希望同大家多d傾計 知多dd啦.

另外, 想問大家有無join "牙齒計劃". 我無打算join, 跟住黃老師有晚好夜打電話問係咪唔參加. 之後叫我照交回條註明不參加. 又話自願架. 其實係咪個個都參加架 . 你地有無join 呀??

我冇參加亦冇老師call我喎.

原帖由 YanHoMum 於 09-9-18 11:52 發表
咁多位媽咪. 你o地好. 倚琪媽咪, 你好呀! 我係依靈媽咪.
以前都上過來. 而家真係好熱鬧.  
依靈係讀上幼信. 班老師係黃老師和曾老師.唔知有無同班同學仔係度呢?      
依靈係搭校車架. 朝朝會跟一個同班同學 ...

佢係比較慢熱, 希望遲d好d la.   真實我仔係下愛班的, 叫學鏗.

原帖由 hellomother 於 09-9-17 11:52 發表
chan328,

敬朗比較多言,所以講多一些,也許你的兒子較文靜(思考型),我想你可以告訴他多點你每天的生活和感受,再引導他談談他的,很輕鬆的交流,日子久了,他便會習慣告訴你每天的生活吧!

還不知你兒子叫甚麼名字?看看 ...

請教各位媽咪:

老師手冊注明的本週五派發的活動冊請完成P.3P.5”,我見裏面全部是要求貼貼紙(如下),但學校並未附上相應貼紙,難道要自己購買?到哪里有賣這類貼紙啊? 其實上周P.1要求的心心貼紙已經是勉強在家裏找到貼上去的。如果陸續有來,還真是一件頭痛事呢
P.3 – 表情貼紙
(紙上說也可以畫出表情,我現在就用畫的)

P.4 – 學校設施貼紙
P.5 – 積木貼紙

如果有媽咪知道,請告知,萬分感謝!

p.s. 今天政昊帶回了一張上顏色的書包畫,
前兩天他告訴我所有同學畫書包(實際是幫書包塗上顏色),還以為他胡扯呢... haha

各位媽咪:

Sorry! 我突然想起開學禮那天老師派發的那份延展學習包,拿來一看,果然.所需資料全在裏面呢哎呀.都怪自己大頭蝦!!:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題