用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
樓主: Elona
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ? [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi,

not yet!!

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-23 14:26 發表
其實莫講話小朋友啦, 就算我地大人, 跟小朋友一起去學校面試, 都一樣緊張啦, 失準我地大人都會。 所以能夠找到一所心儀的直資, 是包括小朋友的成績, 品行, 面試時小朋友和家長的表現, 總之得來不易啊。

請問你有好消息未?

...

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-2-24 10:38 發表
我覺得佢主要收band 3,校風好似比已前好d,多元化課程,但老師流失率幾高,如果連校長都唔做就.................

Oh, my god.  I'm very worry.

Hi, bkman

你個女現在已有李國寶及聖道迦南收咗, 會註冊邊一間?

我個仔個表哥是住在李國寶旁邊的居屋, 想知道多少少關於李國寶的資料, 想在中三時轉到此間學校

他們的校風? 是否有很多南亞裔學生? (那區有很多南亞裔人居住) 教學方法是否與國際學校相近?

如有其他家長有資料, 請提供

原帖由 bkman 於 09-2-23 13:09 發表
我地住TKO區, 校網是西貢, 呢邊如果唔計直資, 只得一間英文中學(迦密主恩)。 直資就反而幾多下, 差不多我地都申請, 不過大部份都無回復, 只有優才和播道回復唔收, 播道我地會再申請第二次輪。

其他福建和匯基都無回復, 既無 ...

醒目開學勳章

hi,

學校程況我就唔清楚,個人意見:南亞裔學生父母肯俾錢佢哋小朋友去讀,而學校肯收,我諗差極有限!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-25 10:13 發表
Hi, bkman

我個仔個表哥是住在李國寶旁邊的居屋, 想知道多少少關於李國寶的資料, 想在中三時轉到此間學校

他們的校風? 是否有很多南亞裔學生? (那區有很多南 ...

回覆 # 的文章

各位媽咪, 有否考慮沙田的培基書院?
聽說校風挺好和環境不錯呢!

己經見咗, 在等消息, 這間直資位比較多, 好似有200有多

原帖由 Viman 於 09-2-25 22:26 發表
各位媽咪, 有否考慮沙田的培基書院?
聽說校風挺好和環境不錯呢!

你好, 我也正在打聽多D李國寶的資料。
暫時知道他們收約20%非華裔學生, 和平均有15%是外籍老師, 我們面試的時候, 確實見到好多外籍老師面見非華裔人士。 所以英語環境應該不錯, 我女兒亦說在次所見到他們學生都是說英語的。 而且有法文讀, 我女兒小一讀了一年法文, 小二以后轉了讀日文, 不過在李國寶可以讀法文也是好的。 校風方面, 我打算聽日出去等放學, 看看學生放學情況, 這樣會比較清楚。 如果你個仔表哥住得咁近, 他們可能很清楚李國寶的學生在附近是怎樣的? 或在放學時間去看看就知道啊。 從教瘦社資料得知, 他們去年收有11%band one, 66%band two and 23%band three.  所以校風不會像只收band one生的好, 不過也沒聽到很不好的評語。 所以除非是band one生, 有很好的其他選擇, 否則這個中學還是不錯的。 英語環境比NPL可能還要好。 個人意見。

Hi, bkman

他們的校風? 是否有很多南亞裔學生? (那區有很多南 ...

關于李國寶, 附帶一提, 他們的學費從中五開始高, 如下:
級別
Form
每月學費
Per Month
全年期數
Payments a year
全年材料及校簿費用約為:Approximate
materials and exercise book fees (per year)
S1 $1,600 10 $350
S2 $1,400 10 $350
S3 $1,400 10 $350
S4 $1,390 10 $200
S5 $1,990 / $1,960* 7 $200
S6 $2,410 10 $200
S7 $4,017/ $4,015* 6 $200
*Last payment 最後一期學費
而且今年S1可能加到2,000一個月, 正在等教育局批準。

個人覺得, 他們頗像國際學校, 但是沒有國際學校咁高學費。 他們是以英語為教學語言, 中文和中史都以普通話教, 只有漢語是以廣東話教, 這是給非華裔學生讀的。 我女兒小學里也有不少非華裔和南亞裔學生,不覺得南亞裔學生有什么行為問題的, 反而有的英文很好的。 而且父母能夠給2000/月孩子讀書, 估計不會太差的。 個人意見。  

Hi, bkman

Why? Your kid got admission from QualiEd already?

原帖由 EggBB 於 09-2-25 04:04 發表

佢收咗啦!!!!
唔好擔心啦,我覺得是好是壞有時都要睇天意同小朋友自己本身,父母都只可以從旁協助,路始終要佢自己行,只要大家唔好放棄,一定可以有成功的.
我都係咁同d仔女講,"讀band幾唔緊要,最重要係你自己想自己點."
當然這句話係最後关頭先講啦!!

原帖由 EggBB 於 09-2-25 04:04 發表

Hi, bkman

昨天同家姐談過, 原來她已經同佢個仔討論過, 因為是住在隔離, 表哥每天都見到很多南亞裔人包住頭返學, 唔鍾意同南亞裔人做同學(朋友, 純屬個人偏見), 所以冇迫佢, 但我相信每間直資學校都不斷在改進中, 有會考成績的就更加會受家長及學生認同, 是非常好的進步.

祝仔的孩子上中一能開心愉快!

原帖由 bkman 於 09-2-26 00:51 發表
個人覺得, 他們頗像國際學校, 但是沒有國際學校咁高學費。 他們是以英語為教學語言, 中文和中史都以普通話教, 只有漢語是以廣東話教, 這是給非華裔學生讀的。 我女兒小學里也有不少非華裔和南亞裔學生,不覺得南亞裔學生有 ...

謝謝你的祝福。 今日我會出去等放學看看情況。 始終這是孩子未來六年讀書的環境, 希望能找個學校風氣好的和女兒喜歡的讓她開開心心地去上學啊。 共勉之!

原帖由 cecwun 於 09-2-26 13:00 發表
Hi, bkman

昨天同家姐談過, 原來她已經同佢個仔討論過, 因為是住在隔離, 表哥每天都見到很多南亞裔人包住頭返學, 唔鍾意同南亞裔人做同學(朋友, 純屬個人偏見), 所以冇迫佢, 但我相信每間直資學校都不斷在改進中,  ...

今日出去睇埋李國寶, 學生放學都OK, 門口就係馬路, 都無話走來走去, 亂沖亂撞都無。 校服尚算整齊清潔。 睇咗一個鐘頭, 無咩野擔心。 不過可能係有個老師在門口睇放學, 所以比較乖吧。 大部份南亞裔都無包頭。 只見到兩個女孩有。 有架寶馬在門口接女兒放學。

醒目開學勳章

hi,

你決定咗未呀?

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-26 18:45 發表
今日出去睇埋李國寶, 學生放學都OK, 門口就係馬路, 都無話走來走去, 亂沖亂撞都無。 校服尚算整齊清潔。 睇咗一個鐘頭, 無咩野擔心。 不過可能係有個老師在門口睇放學, 所以比較乖吧。 大部份南亞裔都無包頭。 只見到兩個 ...

多數都要遵照女女意愿, 比拒去李國寶, 因為讀果個係拒, 如果沒有其他更好的選擇的話。 依家頭痛緊點安排上學車程, 花三小時來回實在太多了。 我見到NPL有校車啊。 點解LKP無呢? 如果有機會入去讀, 要同拒家教會反映反映。 。 你呢? 有好消息未?

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 19:18 發表
hi,

你決定咗未呀?

yuk hei mun

醒目開學勳章

hi,

not yet!

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-26 19:25 發表
多數都要遵照女女意愿, 比拒去李國寶, 因為讀果個係拒, 如果沒有其他更好的選擇的話。 依家頭痛緊點安排上學車程, 花三小時來回實在太多了。 我見到NPL有校車啊。 點解LKP無呢? 如果有機會入去讀, 要同拒家教會反映反映。  ...

希望你好快有好消息。

原帖由 tinetinew 於 09-2-26 19:27 發表
hi,

not yet!

yuk hei mun

醒目開學勳章

hi,

大家咁話!

yuk hei mun

原帖由 bkman 於 09-2-26 19:52 發表
希望你好快有好消息。

各位家長,

如果有報匯基, 聖道迦南及培基, 而且三間都收(發夢), 你地會揀邊間呢?
‹ 上一主題|下一主題