用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大角咀天主教小學(海帆道)家長會
go

大角咀天主教小學(海帆道)家長會 [複製鏈接]

Re: 大角咀天主教小學(海帆道)家長會

小孩子的天空,

我阿仔有日13度穿咗第2d褸, 比副校捉住話唔可以穿呀! 一定要12度wor.....所以我叫佢都唔肯穿呀! 佢驚比人鬧呀!

小孩子的天空  & Bowiema,
我未試過同佢穿第2d褸, 只會同佢係裏面
打底(羊毛底衫). 帶麻條hellomimi既
頸巾. 不過入學校前一定要
除.

小孩子的天空,
你先生好番了嗎? 男人同小朋友病, 女人就
辛苦了. 大家一定要小心
身體, 天氣涷了, 而且下星期新年
快樂!

lam2hei,
今日阿仔穿咗泠背心, 長袖泠衫+校褸....好似隻糭甘......

Bowiema,lam2hei&小孩子的天空,
哇!乜你地傾得咁開心?唔好意思,我今日收工要辦年貨,唔得閒上網。

今日好凍,我叫個仔着自己褸,佢話唔得,13度着自己褸會比副校長閙,但佢地學校咁食風,點都低一度半度,但冇法,小孩子應學奉公守法,唔係點教?

我25日會係8:05-8:20分見家長。

Bowiema,check pm please.

小孩子的天空,我雖然唔識你同你老公,但好開心識到你地兩公婆,代我問候佢,過年流流唔好帶埋"病君"責年,我係度先祝佢身體健康!

Sandy,

Check PM please.

Bowiema

Hi everybody,
噚日, 去左老人院派圍巾, 真係好
開心, 只歎時間短暫. 可能今次係十幾ya年黎
第一次做義工(我同我老公係係義工功輔班
相識的). 最大感觸係見到有個婆婆披緊我織嗰條
闊頸巾, 真係滋味無窮! d56年級同學都好
主動同d公公婆婆傾計, 反而我開頭都
唔係好識點做, 好彩最後都跟得上! 間老人院好
靚, 我見得到的公公婆婆都成89十歲, 但大都
健康. 唔記得問d公公婆婆點先可以
入住(要為自己舖下路). 回途中同一個1e班既家長
傾計, 我仲叫佢得閒入下呢個網睇下! 又

從另一個家長得知, 原來學校有校車同
保母車, 係獨立運作的. 我一直用校車, 但上落點及時間都
唔方便, 所以只幫襯用放學嗰程. 原來嗰間保母車都
淨係載呢一間學校的學生. 所以我三月起會用個保母車
接送佢返學同放學. 時間同地點fit晒, 而價錢同校車一樣. wonderful! 但我老公愛上
同個女返學. 我咪叫佢得閒自己搭車佢睇下個女.

你地, 屋企有冇擺
水仙之類既年花, 我奶奶(佢好好架)年年都會比
水仙同劍蘭我地過年, 仲有佢整既
角仔, 籮白糕, 馬蹄糕...我只係買d朱古力同
包利是過年(真係我袋過佢地袋的親子活動)!
今個星期日, 應該要大掃除了, 可會辛苦了! 仲有

1e個家長話數學係佔考試200分, 而中文同英文都只係佔100分. 唔係嗎, 乜唔係中英數常全部同一rating咩?

sandyaloha 寫道:
Bowiema,lam2hei&小孩子的天空,
哇!乜你地傾得咁開心?唔好意思,我今日收工要辦年貨,唔得閒上網。

今日好凍,我叫個仔着自己褸,佢話唔得,13度着自己褸會比副校長閙,但佢地學校咁食風,點都低一度半度,但冇法,小孩子應學奉公守法,唔係點教?

我25日會係8:05-8:20分見家長。

Bowiema,check pm please.

小孩子的天空,我雖然唔識你同你老公,但好開心識到你地兩公婆,代我問候佢,過年流流唔好帶埋"病君"責年,我係度先祝佢身體健康!

lam2hei&各位,
lam2hei,你有冇將我啲愛心傳比佢地呀?

又點解數學會佔200分?我一向都知呢間學校好注重數學,但點解會咁分配?好奇怪。

我知數學考試試卷佔90分,10分係速算,其他唔係咁清楚。

常識張卷佔90分,之前做嗰個科學探究佔10分,我諗之前好多人都唔知,下次着緊啲先。

lam2hei,

你係咪轉去坐溤姑娘既車, 聽聞佢幾好ga. 但你要留意, 好似如果遲到, 學校除咗開大校車唔計遲到, 其他係會計ga. 因為保母車唔係受學校監管ga.

Bowiema,
係呀, 我嗰日先知有呢架車, 佢真係
好方便我地. 就算有咁既問題, 我都會
幫襯佢. 多謝你提醒我. 我會再確認佢
行既路程次序. 其實, 學校有早操做, 無疑要學生
提早20分返學, 所以遲到的問題應該
唔大. 我今日先湊我個女返學, 佢入校門後剛好
做完早操. 所以佢要做下一輪. 就算係我老公
湊佢, 都係差唔多呢個時間! 咁
你個仔係咪搭大校車?

最後, 你囝囝同Sandyaloha個囝囝有冇
相識到? 小朋友好得意, 就算我囡囡咁
怕羞, 在我同佢講話我識左某某家長(係邊個邊個小朋友既
家長)之前, 佢都曾注意過你地d囝囝, 同佢講起時, 佢
唔多唔少有d知道的!  

lam2hei,

今日我都有去學校wor, 仲同小孩子的天空一齊走tim, 又見唔到你....不過今日事出突然, 原本諗住唔去學校, 點知送咗阿仔上校車後去食早餐先發現唔記得比番d揮春阿仔(因之前洒咗金粉, 比我"long"起咗, 費事弟弟攪. 跟住拿拿淋叫老公車去學校比番佢. 如果唔係阿仔只可以交新年飾物, 我同佢一齊做咗利是魚, 利是波同炮丈.

走去到學校, 佢地巳經上緊早會, 另一個家長見到我好索氣甘走黎, 佢話我個仔上咗台, 原來佢常識果個沙搥攞咗獎, 好彩剛剛睇到. 今朝你企係邊?? 唔見你gei??

我個仔係坐開大果d大校車ga....16 & 17 號

Hi,各位妳們好,

很高興在這裏認識到妳們首先在這介紹自己我有兩個兒子大今年6Y,細今年3Y,很幸運第一次派位就入選了大角咀(海帆道)希望以後可以有多點交流。  

Hi, 蒲公英,

好歡迎你加入我地呀!! 你仔仔係咪今年9月入讀小一, 多d上黎交流下la.....我同你既case差唔多, 我大仔今年10月便7歲, 細仔今年6月便4歲(現在讀緊k1).

Bowiema 寫道:
Hi, 蒲公英,

好歡迎你加入我地呀!! 你仔仔係咪今年9月入讀小一, 多d上黎交流下la.....我同你既case差唔多, 我大仔今年10月便7歲, 細仔今年6月便4歲(現在讀緊k1).

Bowiema

係呀我個仔今年9月入小一,所以有些緊張不知道新環境他會不會好快適應又不知道會不會很多功課

Hi, 蒲公英,

唔駛緊張ga, 小朋友都可以好快適應到gei. 佢地既功課量就一般la, 不過有時都幾多ga.

不過學校都幾多勞作做, 同埋好多functions去配合語言環境.

我返埋今日就放假lak......我都會得閒上黎貢下, 我地初四飛, 初七返ga lak.....

[size=x-large]祝大家新年快樂!! 來年賺多d!小朋友聰明伶俐, 身體健康, 學業進步!!

大家咁話! 並祝大家
年年歡樂, 歡樂年年!

Bowiema,
咁, 你地就要玩得開心d啦!

蒲公英,
唔駛擔心, 我個女成績
平平, 係就辛苦d, 但佢
係呢間學校學習愉快喎!

我件細話...恭祝...大吉大力(利)...喎!

Lam2hei & Bowiema,

多謝妳們呀、好彩有妳們的意見我才放心de總之好似好多問題要想la....例如:
1 我住青衣要坐校車返學時間如何呢。
2 膳食問題。
3 課外活動問題。

恭祝各位新年快樂、身體健康、心想事成......恭喜 恭喜。

Hi,蒲公英,

1. 我仔仔駕校車都係由青衣開出, 我住美孚係尾站. 我仔仔7:43am校車到, 我估青衣應該太概7:00am.
2. 學校$14 per day, 有3choices 可選擇.
3. 每日都有課外活動(亦係好多choices ga), 學校有尾班校車, 但青衣好似無, 只係去到美孚.

[size=small]大年初一,恭祝各位新年快樂

蒲公英:

你好! 我都有諗下明年搬返青衣,我問過在翠怡Block7會7:25分上車.
‹ 上一主題|下一主題