用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 2009小一禧年家長
樓主: Cathleen
go

2009小一禧年家長 [複製鏈接]

囡囡小報告
- 數學堂有小測驗, 問題有加減數, 1-20, 5-1排序, 大細長短分辨
- 中文課本唔洗成日帶
- 小息都是在課室上, 有同學買了珍寶珠, 有同學買了燒賣, 2/f同6/f都有小食部 (??有小食部??)
- 體育課分6組+學分組排隊, 冇跑跳, 即使老師都係穿裙

囡囡媽, Thanks! 你唔講, 我都以為食飯時用添. 以後多d入來傾計和幫我們解答疑問呀, 謝謝! ..  

原帖由 囡囡媽 於 09-9-4 22:52 發表
你所講的是否視藝堂要帶墊檯紙(即報紙)作美勞之用呀!

我都係o甘話. 等我以為同一樣野. 哈哈

原帖由 ksltd 於 09-9-5 14:19 發表
囡囡媽, Thanks! 你唔講, 我都以為食飯時用添. 以後多d入來傾計和幫我們解答疑問呀, 謝謝! ..  

您囡囡o甘叻, 同您講o甘多野呀.  我問阿女佢十問九唔知.
俾佢激死

原帖由 hellokm 於 09-9-5 10:38 發表
囡囡小報告
- 數學堂有小測驗, 問題有加減數, 1-20, 5-1排序, 大細長短分辨
- 中文課本唔洗成日帶
- 小息都是在課室上, 有同學買了珍寶珠, 有同學買了燒賣, 2/f同6/f都有小食部 (??有小食部??)
- 體育課分6組+學分組 ...

囡囡媽, 有嘢請教! 課堂其中一堂是 "常/圖", 常=常識, 圖=閱讀圖書 今星期是常識, 下星期是閱讀圖書? 還是一堂內又上常識又閱讀圖書呢? 請賜教, 謝謝!

回覆 145# ksltd 的文章

問過囡囡,佢講係一星期常識堂、一星期圖書堂。
囡囡媽

囡囡媽 , thanks!

原帖由 囡囡媽 於 09-9-6 21:38 發表

妳囡囡報告得很清楚,很叻.

我仲以為是英文堂,她們玩答問題玩戲,因亞女說她答很多問題,有件小擦膠.

2/F 亞女說有小食部了,還問我可否給錢她買嘢食,我想很快要面對給不給零用錢的問題.

另有個發現是她們的時間表是每天都有中,英,數,常的堂,我們可highlight其他堂出來, 便会見到每天只有一堂或兩堂不同,如今天有視藝,明天有倫宗和体育,故如手冊沒有提,中英數常的書不用換,只是留意每天highlight的科目,可以煩少些.

原帖由 hellokm 於 09-9-5 10:38 發表
囡囡小報告
- 中文課本唔洗成日帶
- 體育課分6組+學分組 ...

so should we bring any story book to school?

原帖由 囡囡媽 於 09-9-6 21:38 發表

原帖由 981228 於 09-9-3 12:57 發表
Hello, 我囡囡讀1C, 好似呢度未有1C嘅家長喎, 不過吾同班都可以互相報料嘅. 請多多指教!

hello 981228

我仔仔1c的,返左1星期,發覺1c比1b的功課小好多,呀仔祇是寫自己個名5次,不過我都係好怕好多功課,希望學校識得安排,我想問問大家,您們會安排課餘給小朋友,請問您們會集中動既多還是學科既多,想聽聽大家依見,

浩源爸爸

回覆 1# yyuummbb 的文章

欣欣參加學校留校自修計畫, okay左啦.
10月份正式開始, 您地呢?

原帖由 Cathleen 於 09-9-7 21:22 發表

dear all

我都ok咗,我仲係1,3,5係學校都有興趣班,呀仔今個學期真係好忙.我都算安排好多節目比呀仔學同玩,唔知下學期啲功課會唔會好多.

浩源爸爸

你哋就好啦 OK 咗, 我仔仔抽唔到呀.

原帖由 Cathleen 於 09-9-7 21:22 發表

抽唔中  

想搵各位幫忙呀.  上星期埋派咗份宗教科既填色, 大約有 4 版紙, 我唔見咗呀.  你哋可唔可以 PM 份嘢俾我呀 ?

咁你幫仔仔報咗 D 嘜興趣班呀 ?

原帖由 yyuummbb 於 09-9-7 21:37 發表

dear all

我都ok咗,我仲係1,3,5係學校都有興趣班,呀仔今個學期真係好忙.我都算安排好多節目比呀仔學同玩,唔知下學期啲功課會唔會好多.

浩源爸爸 ...

你真細心, 等我提亞女學你個方法執書包先.

原帖由 KAnn 於 09-9-7 11:49 發表
妳囡囡報告得很清楚,很叻.

我仲以為是英文堂,她們玩答問題玩戲,因亞女說她答很多問題,有件小擦膠.

2/F 亞女說有小食部了,還問我可否給錢她買嘢食,我想很快要面對給不給零用錢的問題.

另有個發現是她們的時間表是 ...

回覆 1# ksltd 的文章

各位媽咪, 我想問平時上堂, 除左小朋友會話您知今日教左嘜野外, 我仲可以由嘜途徑知道小朋友今日教左咩?

另外, 今日學校收起左本數學書, 但係明天又有數學堂, o甘我要帶另外個本數學書嗎?

仲有, 平時見佢寫通告幾多份. 除左學校出通告外, 平時派個d小冊子, 係咪都歸入通告類呀?

各位:
禧年網頁內的禧年照相館, 有最近活動的相片, 睇下見唔見到你們的小朋友.

我有睇到呀.  有張欣欣close up :) 不過唔可以zoom大

原帖由 ksltd 於 09-9-7 22:11 發表
各位:
禧年網頁內的禧年照相館, 有最近活動的相片, 睇下見唔見到你們的小朋友.
‹ 上一主題|下一主題