用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

我個仔都係1C班, 有無BK媽媽的仔仔叫 ' TSE Tsz-sum" (譯音), 我仔仔話認識了他, 好開心!

多多指教!

Barbara

原帖由 elsawong 於 09-9-3 13:38 發表
Hello,

My daughter in 1C.

我家小姐都話識咗新朋友 但叫唔出個名囉
好好笑
佢好失望 因為佢今日拎唔到三張貼紙
佢話答唔中個唔知乜字
話有兩個男仔答到 所以有三張 係全班最多

另選了班長, 及其他科長

有無其她mami分响吓~
原帖由 heiheikeikei 於 09-9-3 11:23 發表
希望只係開始時 大家不習慣.
以往一開始上學 大家便開始交流了~

你仔都叻喇 識報個朋友仔嗰名比你
原帖由 Barbarasin 於 09-9-3 16:18 發表
我個仔都係1C班, 有無BK媽媽的仔仔叫 ' TSE Tsz-sum" (譯音), 我仔仔話認識了他, 好開心!

多多指教!

Barbara

1A
---
1. j63 (仔)
2. hhkk (女)
3. reb619 (女)
4. cecichan(仔)

1B
---
1. potatoiris (仔)
2. 10396 (女)
3. Chin-Chin (女)
4. Yummy (女)
5. Shan2468 (仔)

1C
---
1. pig03 (仔)
2. barbarasin (仔)
3. MumTang (仔)
4. lv222 (仔)
5. ElsaWong (女)

醒目開學勳章

下星期開始按上課表帶書返學。
1B班下星期一有視藝課,你地會唔會在明天先比小朋友帶定D用具返學校??
加埋老師要求,我已準備以下用具,唔知齊唔齊?
(1至7項係視藝課用品,其餘係老師要求存放在校的。)
1. 雙頭膠水
2. 白膠漿
3. 剪刀
4. 圍裙及手袖
5. 濕紙巾
6.抺手紙
7. 手挽畫袋
8. 中英文圖書各一本
9. 文具一套
10. 雨衣一件
11.木顏色

如果將所有存放在校內櫃內,唔知夠唔夠位呢>0<

10396,

你個 list 好清楚. 我都係預備左呢d items. 老師都係手冊度寫低預備木顏色, 雨衣和文具, 明日帶番學.

原帖由 10396 於 09-9-3 17:05 發表
1B班下星期一有視藝課,你地會唔會在明天先比小朋友帶定D用具返學校??
1. 雙頭膠水
2.  ...

你要有個叫"視藝袋"嘅東西比佢袋視藝用品 item 7 卦喺台側
如果唔係佢好 "ne hea"

1. 雙頭膠水
2.  ...

10396, 妳個list好清楚呀! 係學校俾嘅定係妳諗? 死啦,咁多嘢今晚点預備好晒聽日俾佢帶返學呀。有d我都未買。
妳哋d小朋友返學開心嗎?我個仔就好鍾意返學喇!佢今日放學後打電話俾我話我知今日學校選班長。
佢都係話識咗d同學仔,但又係講極都講唔出佢哋d名。

醒目開學勳章

回覆 146# yummy 的文章

個LIST仲要加多個飯墊,如果唔係星期一連埋D書,會好重嫁。

醒目開學勳章

回覆 147# heiheikeikei 的文章

加個"視藝袋"都係好主意, 但甘多野可唔可以長期放在校內?

sorry我講得唔清楚
係你個list嘅item 7
個手挽唔好太長 (or有得校長短)
如過唔係 卦係台側會惦地好唔方便

如果有視藝工課 就成袋一起bring it back home
if not,乜都唔洗帶 放學校得喇

唔係視藝用品就可以放係櫃桶
個筆合 你可以 every friday叫佢帶返屋其執下
咁佢唔洗拎咁多嘢

原帖由 10396 於 09-9-3 19:58 發表
加個"視藝袋"都係好主意, 但甘多野可唔可以長期放在校內?

醒目開學勳章

回覆 148# MumTang 的文章

我個list係按通告加老師在手冊內要求列出。未買咪既可以在這兩天補回,應該OK既。
我小朋友返學日日都話開心,小息時成日話出去 "行街" tim!唔知 B 班選左班長未,佢都無講, 淨係話今日老師同佢地試音。

個人經驗

有部份小朋友係嚴重大矇豬
每有老師檯都會有大量失物
如果家長會校 記住去睇下有無一個位置係失物兜 總會有件係你嘅 . . . . 仔女留下..

so 記得係文具上晒記號 or 名
如果唔係 多多都會唔見. . . .

醒目開學勳章

回覆 151# heiheikeikei 的文章

THANK YOU THANK YOU , 好彩有你地提點。

大家習慣下交留意見喇
我哋小四 好團結
小二也好好的

同一學校六年. . .有兢爭 才有進步
互相扶持好緊要 ^_^
原帖由 10396 於 09-9-3 20:10 發表
THANK YOU THANK YOU , 好彩有你地提點。

本來諗住過黎提你地帶定D 野放櫃筒, 點知一早有醒目媽咪呼籲左, 仲做左個咁詳盡既LIST, 抵讚

關於櫃筒大細, 若果今年學校無轉傢俬的話,

桌面 : 59.5cm x 39.5cm
櫃筒 : 47cm x 27.5cm x 10cm

我響日本城買左個膠藍仔比仔仔放響櫃筒放置文具, 咁就可以整齊d, 你地可以考慮下~

1. 雙頭膠水
2.  ...

heiheikeikei、sac.wen
日後真係要靠你地有經驗的家長多多指教呀。
有兩個問題請教:
1. 飯墊係咪一星期至拎返屋企洗一次的?
2. 我送仔仔返學,未打鐘前我係咪可以行埋佢個位的?我想 8 下佢柜筒可以放乜,又唔知入唔入得去呀?

ElsaWong
Welcome!我仔仔都係 1C 班的。

Barbarasin
我個仔第一日就話識左隔離位個同學,不過到今日佢都 up 唔出人地叫乜名。

你真係細心呀,咁快預備好,我連份通告都未睇呀,一陣要開夜車睇通告呀。

MumTang
你個仔做左乜野長呀?我個仔又係講唔出個名,淨係話負責去隔離班開會喎,真係抓晒頭,有咁的長既咩?

sw,

你都好掂!

原帖由 sac.wen 於 09-9-3 21:30 發表
本來諗住過黎提你地帶定D 野放櫃筒, 點知一早有醒目媽咪呼籲左, 仲做左個咁詳盡既LIST, 抵讚

關於櫃筒大細, 若果今年學校無轉傢俬的話,

桌面 : 59.5cm x 39.5cm
櫃筒 : 47cm x 27.5cm x 10cm

我響日本城買 ...

之前問過阿女,佢話1B班未選班長, 今日就試左音.
我:試嘜音?
女:試好高音, 我唱唔到.
我:點試?
女:唱 do re me fa so 囉! 但真係好高好高音, 唱唔到.

10396,

你好我仔仔都係1B班, 通告仲話要帶漿糊筆放抽屜內呀!
我昨天接放學認識了一位同班媽咪大家仲交換电話号碼方便以後聯絡希望有机會見到你啦.

‹ 上一主題|下一主題