用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會幼稚園 中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 ...
樓主: karmen0411
go

中環聖公會幼稚園出年暫借畢拉山分校授課 [複製鏈接]

原帖由 tungb 於 09-7-10 15:47 發表
各位, 其實呀管牧師成日話我哋係政府十大機建項目, 我哋係唔係應該搵政府呢?

唔知你地仲記唔記得之前有個神秘人咪一早叫我地問發展局?(佢一post左個message跟手又delete左,唔知你地有無睇過呢?)當時我仲問點解要問發展局.而家咁睇來, 佢可能真係知道d內幕,咁不如直接寫去問發展局局長林鄭月娥,聽人講亞娥姐好reasonable, 又係一個相當重視小朋友的好媽媽,當年佢小朋友細,佢堅持唔用工人,幾忙都自己照顧返兩個仔仔,當年在社署無人不知,無人不讚, 佢可能會體會各位家長的心情. 而且我地應該相信管牧師係神職人員應該唔會講大話,咁就憑佢話拆校係十大基建,我地就可以向發展局/政府問個明白,我地係立稅人,我地係香港市民,我地有權要求知道真相!

不過話時話, 乜十大基建唔係起高速鐵路,游輪碼頭個d咩?真係唔知點解聖公會重建都"有幸"入到圍?!有無人記得係咪係特首去年十月份施政報告到提過?定係財爺二月尾份財政預算到提過?請高人指教下,等我上網揾番來睇下係咪有聖公會拆校一事?又咁講, 如果當時有講,校方就唔可以話幾個月前先知,但係如果當時無講,管牧師又無理由講大話?拆校一事真係越諗越唔明,校方前言不對後語,究竟係有難言之隠一或有事隠瞞????!!!

十大機建項目...really???
咁一定係好早已經知道.但學校又話5月份先知 ..

大家一人一信寫給特首啦.話搞到我o地小朋友無書讀好慘

原帖由 tungb 於 09-7-10 15:47 發表
各位, 其實呀管牧師成日話我哋係政府十大機建項目, 我哋係唔係應該搵政府呢?

如果唔係有媽咪講開都唔記得校董局管牧師提過十大基建,當時我以為自己聽錯。咁牧師提過,大家都記得,咁真係要攪清楚拆校同十大基建有咩關係,成日話唔講得,唔通有不可告人的秘密!

原帖由 ma90a31 於 09-7-11 01:00 發表
十大機建項目...really???
咁一定係好早已經知道.但學校又話5月份先知 ..

大家一人一信寫給特首啦.話搞到我o地小朋友無書讀好慘

真係越講越覺得學校好奇怪...

原帖由 Cyrus 於 09-7-11 07:46 發表
如果唔係有媽咪講開都唔記得校董局管牧師提過十大基建,當時我以為自己聽錯。咁牧師提過,大家都記得,咁真係要攪清楚拆校同十大基建有咩關係,成日話唔講得,唔通有不可告人的秘密!

...

各位, 仲有嘢激氣, 今日星期六咪試吓揸車去畢拉山囉, 又話寶翠園去25分鐘車程, 我係羅便臣道都要25分鍾啦!

请问中西区有边间幼稚园仲可以去申請

我问过好多间都话full wor...

而家先報讀轉校, 好的一定Full, 最理想就係安排轉去聖保羅堂, 但我肯定他們唔會安排到。
我同意有家長說羅便臣道去畢拉山最少要25分鐘, 我上星期也試過, 目前放暑假期間已叫好了,基本沒有大交通堵塞, 上星期常試看看環境及查證時間和地點.
幾年前去過一次, 但因唔識路, 車子泊在北角碼頭附近,坐的士上, 唔記得幾錢, 只記得幾遠吓. 下山好似要到炮台山近維園先可回頭。
今次常試用Google Map 先確定位置, 但點都search唔到, 用畢拉山, 金文泰道, 畢拉山聖公會 etc… 都無法找到位置,
最後, 只能用金文泰中學昨為參考地點, 開車經告士打道上東區走廊, 北角出口入英皇道時己20分鐘, (全程唔塞車),
上到天后廟道,
再向上兜了幾兜先到,我想在中環出發, 點都要預30分鐘, (有冇家長可告知畢拉山聖公會的準確地點及開車方向, 我有空會再常試.)
Nathn

今日學校開始註冊, 大家決定如何?

我巳經試過搵學校, 不過想入嘅都無位, 惟有好激心, 係完全無選擇情況下註冊。

原帖由 Nathn 於 09-7-13 12:43 發表
而家先報讀轉校, 好的一定Full, 最理想就係安排轉去聖保羅堂, 但我肯定他們唔會安排到。
我同意有家長說羅便臣道去畢拉山最少要25分鐘, 我上星期也試過, 目前放暑假期間已叫好了,基本沒有大交通堵塞, 上星期常試看 ...

MB campus is located in Jardine's  Lookout!
Follow Tai Hang Road and Perkins Road, should take about 15 minutes from Central.

(c) The Government of the Hong Kong SAR. Map reproduced with permission of the Director of Lands.

(c) The Government of the Hong Kong SAR. Map reproduced with permission of the Director of Lands.

地圖面資訊

請有良心d講好嗎??      

15分如果係半夜三更去..我可能會信

我唔明...個個中西區家長都話過自己小朋友由中西區上車到中環都差不多要25分了
點解仲有人要話只需10幾分就可以到畢拉山
各位中環校d家長請原諒我..我真係有d激氣...

原帖由 cinema 於 09-7-14 01:13 發表

MB campus is located in Jardine's  Lookout!
Follow Tai Hang Road and Perkins Road, should take about 15 minutes from Central.

http://www1.centamap. ...

Thanks for the map. I can see it now using the search from thebuildings around.  I agree, this is impossible to get there in 15mins timefrom central... Maybe at midnight and must drive little faster. There isanother way going through from the mountain though, it could get rid of the serioustraffic
issue in the city area. But not an easy way asit is rounding many sharp turns in the road.
Nathn

十大基建

香港「十大建設計劃」,又稱作「十大基建」、「十大基礎建設」等,是指香港特區政府於2007年公佈的10項大型基礎建設項目。

這10項工程項目包括:地鐵南港島線、九鐵沙田至中環線、屯門西繞道及屯門至赤鱲角連接公路等3項交通基建;廣深港高速鐵路、港珠澳大橋、港深空港合作、港深共同開發河套等4項跨界基建;西九文化區、啟德發展計劃、新發展區等3項都市新發展區計劃。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9 ... D%E8%A8%88%E5%8A%83

十项工程....

真系没见到有聖公会相关的工程计劃wor..
咁...點解3/7晚.管牧师会咁講..
唔通牧师真系会講大話...

好難接受

原帖由 LittleValerie 於 09-7-14 11:20 發表
    香港「十大建設計劃」,又稱作「十大基建」、「十大基礎建設」等,是指香港特區政府於2007年公佈的10項大型基礎建設項目。

這10項工程項目包括:地鐵南港島線、九鐵沙田至中環線、屯門西繞道及屯門至赤鱲角連接公路等3項交通基建;廣 ...

回覆 149# cinema 的文章

They'd mentioned that they could provide schoolbus from somewhere of IFC to MB campus which would take only 25 minutes!!!! in the peak hour of  morning session and afternoon session of  Central!!! We're talking about schoolbus driving under legal speed, right!
I tried driving from IFC to MB campus at 08:00 today, I reached MB campus by 08:50 with a little bit overspeed.....

如果要我由屋企到國金..比由屋企到中環校仲要更多時間

到國金後...再加上國金---> MB

咁..我要請教o下...小朋友到底total需要幾多時間先至可以返到學校...

MB咁多家長話12分~15分就可以到達
咁不如請MB小朋友轉到中環校好過啦
(如果畢拉山家長不嫌棄中環校既地點)..
反正MB小朋友又少過中環校~
唔知MB家長同校方會不會考慮?

原帖由 Professorteeth 於 09-7-14 20:15 發表
They'd mentioned that they could provide schoolbus from somewhere of IFC to MB campus which would take only 25 minutes!!!! in the peak hour of  morning session and afternoon session of  Central!!! We' ...

真係唔嬲都講到嬲, 黑白不分, 希望學校快d安排我哋去畢拉山實地考察, 唔知係咪坐法拉利呢, 真係好期望!

我都有興趣實地考察,希望學校可以安排到.時間上就梗係希望學校安排平時小朋友朝早返學既時間!
(不係半夜三更 !)
原帖由 tungb 於 09-7-15 01:05 發表
真係唔嬲都講到嬲, 黑白不分, 希望學校快d安排我哋去畢拉山實地考察, 唔知係咪坐法拉利呢, 真係好期望!

回覆 157# ma90a31 的文章

I test drove from IFC to MB campus in the morning yesterday, that took about 50 minutes.....
Hours before I drove from IFC to MB campus at 12:30 to see the traffic condition, I reached MB campus by 13:10.
I highly suggest and hope the authorities involved be kind enough and take mercy on all the beloved kids to take a look on the traffic condition of IFC at morning and afternoon session.That's chaotic!!! I can't figure out any place safe enough and suitable to aboard, do remember the age of the passenger!!!!

回覆 1# Professorteeth 的文章

You may not chose the best route, or you need a more powerful car as MB located in mid-hill...
Anyway, you can chose not to study and let your kid study elsewhere.
I think SKH doesnot care.

我認為你咁樣講非常之唔公平..校方通知我o地既時間已經係遲了.試問此時此刻仲可以去邊間幼稚園.如果真係要搬.可能d家長都要被迫接受學校既安排..正因為如此 .先會有家長去試o下到底係需要幾耐時間到學校.我o地中環校家長既作法有什麼錯??
點解你要話聖公會唔care.做人要"將心比心"

講真.這件事始終係學校錯在先.

原帖由 cinema 於 09-7-15 17:09 發表
You may not chose the best route, or you need a more powerful car as MB located in mid-hill...
Anyway, you can chose not to study and let your kid study elsewhere.
I think SKH doesnot care.

‹ 上一主題|下一主題