用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
樓主: khmama
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

我吾系報元朗區, 系家住元朗聽 "左鄰右舍" 講大部份己有信通知或這區中學 int 時間多於 13/3,  20/3 及 27/3

有小朋友選荃官於上週一至五己 int.

原帖由 O~O 於 10-3-12 20:59 發表
聽聞鄉中都in緊學生,其他中學唔知有無面試通知?

13/3 in左基元, 超勁多人, 好似行花市, 而且女兒話自己表現麻麻, o~~~, 又無左個機會...

原帖由 O~O 於 10-3-15 15:27 發表
13/3 in左基元, 超勁多人, 好似行花市, 而且女兒話自己表現麻麻, o~~~, 又無左個機會...

基元升呢英中,人一定多 信義、盧幹庭都多人啦!

原帖由 701003 於 10-3-15 10:43 PM 發表

基元升呢英中,人一定多 信義、盧幹庭都多人啦!

天水圍信義聽聞報名人唔多, 有交表家長問學校有無機會, 學校都馬上答應無問題。

另外, 趙中都出左面試通知, 學校網站開唔到, 要到YAHOO 同"谷歌"找尋先見到名單, 校方解釋太多人登入, 要另開網頁, 有入紙家長去睇睇啦!

原帖由 O~O 於 10-3-16 10:17 發表

天水圍信義聽聞報名人唔多, 有交表家長問學校有無機會, 學校都馬上答應無問題。

另外, 趙中都出左面試通知, 學校網站開唔到, 要到YAHOO 同"谷歌"找尋先見到名單, 校方解釋太多人登入, 要另開網頁, 有入紙家長去睇 ...

朋友ge女由kln轉入元朗升中,問過盧幹庭已無機會in,要等填表抽獎

原帖由 701003 於 10-3-16 17:45 發表

朋友ge女由kln轉入元朗升中,問過盧幹庭已無機會in,要等填表抽獎

WHY 無機會 in? 係因為成績未達佢要求嗎?

原帖由 701003 於 10-3-16 05:45 PM 發表

我都唔多明白?

原帖由 bobo 於 10-3-17 10:46 發表

WHY 無機會 in? 係因為成績未達佢要求嗎?

自行派位入表時間已過咗

崇德今日下午開始interview.

各位你們好,我都係元朗人,希望喺到可以請教大家,等搵學時無咁頭痛...
1)請問如果想考入band(1) 學校,去面試時...除成績同操行外,重有乜嘢要主重呀??

2)但聽一啲家長講,話崇德好睇錢,話佢考個試都要錢(但我唔知乜嘢試),唔知崇德整體好唔好呢??

3)鄉議局、崇德、趙律修、信義,這些都是好學校,但....點樣衡量小朋友應該適合邊間學校??

原帖由 kilykilyk 於 10-3-21 22:04 發表
各位你們好,我都係元朗人,希望喺到可以請教大家,等搵學時無咁頭痛...
1)請問如果想考入band(1) 學校,去面試時...除成績同操行外,重有乜嘢要主重呀??

2)但聽一啲家長講,話崇德好睇錢,話佢考個試都要錢(但我唔知乜嘢 ...

1)面試時是否合老師、校長嘅眼緣最重要;

2)崇德不是一所死讀書的學校,會為學生安排不少課外活動,因此曾較花費,但無人迫你去遊學、豐斂由人,我覺得幾好。去年f.1要考劍橋ket這個試,我唸是這個試要比錢的。

3)讀鄉中學生需自動自覺;崇德競争無咁大,但功課量不輕;趙中全band1生,但會考成績就非常一般,教學似有問題;信義我認為一些成績中中哋嘅學生最啱讀。

崇德有遊學團甘正?係唔係所有人都可以申請去架?最遠去都邊?
趙中每年投考生好多,但亦覺好奇怪,會考成績唔係甘特出,點解?收的是全band1生,投考F1又甘激和嚴,點解會考成績唔成正比(上網睇佢地列出來的數字),亦聽過唔少人說入面拍拖成風,是否出現名大過實?所以現在有D考慮,真的想找間有潛質和實力的中學投考,唔想人云亦云,反害了自己小朋友.
請問"盧幹庭"如何?
崇德會否比趙中好呢?入面學習風氣如何?最緊要不是拍拖成風!
幾十年前,趙中味又係一間普通中學,我都係果到出來(頭幾年),唔覺佢特別好,當初她出名是音樂方面,後來才是運動,不嬲學生成績唔係特別好,但唔知點解演變成今日甘!如果你問我,我唔會話佢叻!D老師又唔覺教得特別好,只是官校一間.

原帖由 lkma 於 10-3-22 09:42 發表

2)崇德不是一所死讀書的學校,會為學生安排不少課外活動,因此曾較花費,但無人迫你去遊學、豐斂由人,我覺得幾好。

3)讀鄉中學生需自動自覺;崇德競争無咁大,但功課量不輕;趙中全band ...

[quote]原帖由 lkma 於 10-3-22 09:42 發表

有經驗的家長都系咁講, 還有小朋友小組討时要等人講完才發表, 不要爭住講,會扣印像分。

2)崇德不是一所死讀書的學校,會為學生安排不少課外活動,因此曾較花費,但無人迫你去遊學、豐斂由人,我覺得幾好。去年f.1要考劍橋ket這個試,我唸是這個試要比錢的。
聽鄰居是的!有吾少課外活動及每年均遊學, 但不是硬性規定要參考, e.g. 試過要於 DISNEY (HK) 表演唱歌, 但要比入場...有discount... 那位家長講佢小朋友多年前 F.1 入學后都有按排劍橋KET個試(現在 F.4), 會按排老師 Training 小朋友先, 忘記多少堂, 報考生要付考試費 HK$1-2XX(此試自已出去要比 HK$6XX, 現在好像加到HK$7XX), 又有津貼又有張CERT 我覺得位無妨, 有益無害。

有拔尖補底, 有分精英班(那家長告知之前佢小朋友讀時 F.1 - F.3 有2班精英班), 亦有補底班。

原帖由 Sherryko9 於 10-3-22 13:32 發表
崇德有遊學團甘正?係唔係所有人都可以申請去架?最遠去都邊?
趙中每年投考生好多,但亦覺好奇怪,會考成績唔係甘特出,點解?收的是全band1生,投考F1又甘激和嚴,點解會考成績唔成正比(上網睇佢地列出來的數字),亦聽過唔少 ...

崇德每年有兩團遊學團,記得好似去加拿大、新西蘭或澳州,不太肯定,如報名超過成團人數,是否抽讖決定或由學校揀選就不清楚了。

我唸學生拍拖並非趙中成績低落原因,鄉中拍拖風氣也盛,其中有個拖緊拖也考全級頭3,識得有小兒同學去年入了趙中兩個多月便轉咗去李兆基書院,佢話校規又嚴又多功課好難頂,其實李兆基功課也不少,不過佢話D老師好很多。我覺得趙中教學方式鐵版一塊,未能適時而變,才是成績低落原因,這方面我比較欣賞鄉中,鄉中功課很少,初中著重閱讀來擴展知識,學生壓力少,輕鬆很多,這是小兒的感覺。

盧幹庭就不認識了,因兒子從未考慮這间學校,不過每天與小兒乘巴士返學,發覺D學生幾純品,應是一间校風不錯的學校。

原帖由 lkma 於 10-3-22 09:42 發表

3)讀鄉中學生 ...

去面試除咗成績外,重要睇埋課外活動及社區服務 (包括各種非學術性成就),非學術性成就即係乜嘢呢??

而元朗鄉議局要睇埋四年班成績,我仔仔佢係讀五年班,而四年班有缺點一粒,但上下學期都考全級第三,上下學期分別平均分有95分,又攞咗好多獎....而五年班剛完嗰個上學期,考試考全級第二,亦攞過好多獎,

科目:中文(A)、英文(A)、數學(A)、常識(A)、普通話(A)、音樂隊(B)、視藝(C)、體育(A),

操行:勤學(A-)、紀律(C+)、禮貌(B)、整潔(A-)、服務(A+),重有兩個優點,同埋幾個校內校外比賽獎行...

如果可以KEEP番成績同操行,咁崇德同鄉議局呢啲BAND1學校重會唔會因為佢四年班有過缺點而唔要佢呀??好擔心..><

唔止崇德、鄉中、趙中係band 1 新興升呢英中仲有信義、基元、盧幹庭,其中信義升勢凌厲,公開試成績標炳,係好多band 1生湧住入!基元/盧幹庭比較踏實,基元都有遊學團,去過多個國家,不過之年未升呢,無乜人留意,佢哋今年7月去英國威特島,已經係第二次去UK 每個年級都必須要出席公益活動!盧幹庭一樣有好多出外地交流機會,都係校風好,鼓勵多元發展,重視家校合作ge中學!
中學好多額外活動要自費,但一定唔會强迫參加
估唔到崇德會要求F.1考KET,因為有D小學六年班都考咗啦!市區小四小五都已經考KET

原帖由 kilykilyk 於 10-3-23 16:43 發表

去面試除咗成績外,重要睇埋課外活動及社區服務 (包括各種非學術性成就),非學術性成就即係乜嘢呢??

而元朗鄉議局要睇埋四年班成績,我仔仔佢係讀五年班,而四年班有缺點一粒,但上下學期都考全級第三,上下學期分別平 ...

Band 1英中首重成績和操行 課外活動獎狀只係錦上添花

原帖由 701003 於 10-3-23 19:14 發表

Band 1英中首重成績和操行 課外活動獎狀只係錦上添花

我仔仔佢係讀五年班,而四年班有缺點一粒,但上下學期都考全級第三,上下學期分別平均分有95分,又攞咗好多獎....而五年班剛完嗰個上學期,考試考全級第二,亦攞過好多獎,

科目:中文(A)、英文(A)、數學(A)、常識(A)、普通話(A)、音樂隊(B)、視藝(C)、體育(A),

操行:勤學(A-)、紀律(C+)、禮貌(B)、整潔(A-)、服務(A+),重有兩個優點,同埋幾個校內校外比賽獎行...

如果可以KEEP番成績同操行,咁崇德同鄉議局呢啲BAND1學校重會唔會因為佢四年班有過缺點而唔要佢呀??好擔心..><

原帖由 kilykilyk 於 10-3-23 21:49 發表

我仔仔佢係讀五年班,而四年班有缺點一粒,但上下學期都考全級第三,上下學期分別平均分有95分,又攞咗好多獎....而五年班剛完嗰個上學期,考試考全級第二,亦攞過好多獎,

科目:中文(A)、英文(A)、數學http://das.baby-k ...

看成績你仔仔又讀得又玩得,都幾全面,很大機會入鄉中,不過吾知仔仔讀边间小學呢?如果是光明、靈愛這類band1小學,多數無問題。全級頭2名,學校應會提名仔仔參加傑出小學生選舉,如是,便可放心了。

其實band1學生係元朗區嘅選擇幾多,吾需要太担心,順其自然啦!

原帖由 lkma 於 10-3-23 23:34 發表

看成績你仔仔又讀得又玩得,都幾全面,很大機會入鄉中,不過吾知仔仔讀边间小學呢?如果是光明、靈愛這類band1小學,多數無問題。全級頭2名,學校應會提名仔仔參加傑出小學生選舉,如是,便可放心了。

其實band1學生係元朗區嘅選 ...

我仔仔讀東華三院李東海小學,應該不是BAND1了...><

‹ 上一主題|下一主題